Mini hot dogi to prosta przekąska z ciasta francuskiego, małych serdelków i żółtego sera. Patent jest prosty, a przygotowanie całości zajmie około pół godziny razem z pieczeniem. To przekąska, którą można zajadać na ciepło i na zimno.
Jak zrobić mini hot dogi z ciasta francuskiego?
Aby zrobić taką przekąskę, potrzebujesz małych serdelków (często są sprzedawane jako serdelki czy miniparówki dla dzieci). Jeśli takich nie mas, wykorzystaj zwykłe parówki, tylko pokrój je na mniejsze kawałki. W każdą kiełbaskę włóż kawałek żółtego sera i zawiń wszystko w pasek ciasta. Możesz wykorzystać dowolny, żółty ser, chociaż najlepiej sprawdzą się sery takie, które apetycznie się topią podczas pieczenia (np. cheddar lub gouda).
To w zasadzie przekąska już gotowa do pieczenia. My dodatkowo proponujemy, aby posmarować ciasto przed pieczeniem jajkiem rozmąconym z mlekiem, ale nie jest to konieczne. Ten prosty zabieg jednak sprawia, że gotowa przekąska będzie miała ładną, błyszczącą skórkę. W takiej postaci można mini hot dogi przed pieczeniem dodatkowo posypać sezamem, makiem czy suszonymi ziołami – dzięki warstwie jajka będą się dobrze trzymać ciasta.
Przepis: Mini hot dogi
Prosta przekąska z ciasta francuskiego.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 194 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 10 miniserdelków
- 10 kosteczek sera żółtego
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie mini hot dogówSerdelki natnij delikatnie wzdłuż i w każdy wepchnij kawałek sera. Ciasto francuskie pokrój na paski. Na każdym połóż kiełbaskę i zawiń.
- PieczenieNa blasze układaj kiełbaski w cieście. Posmaruj każdy rulon jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Jak podawać mini hot dogi z ciasta francuskiego?
Mini hot dogi z tego przepisu naszym zdaniem najlepsze są w wersji na ciepło, ale można je też chrupać na zimno. W każdej wersji świetnie smakują z najprostszymi dodatkami, czyli dowolnym keczupem (łagodnym lub pikantnym) albo musztardą. Można je też jeść z majonezem, sosami na bazie majonezu czy jogurtu (np. czosnkowym albo koperkowym) oraz sosami paprykowymi.
Czytaj też:
W puszyste ciasto zawiń dwa lubiane dodatki. Rogaliki z nietypowym nadzieniem zawsze robią furorę
Wystarczy pikantna kiełbasa i gotowe ciasto. Te różyczki są hitem każdego spotkania