Wystarczy pikantna kiełbasa i gotowe ciasto. Te różyczki są hitem każdego spotkania

Wystarczy pikantna kiełbasa i gotowe ciasto. Te różyczki są hitem każdego spotkania

Dodano: 
Ciasto francuskie z pepperoni
Ciasto francuskie z pepperoni Źródło: Shutterstock / Valeri Pavljuk
Nie trzeba nic więcej: tylko dwa proste składniki i kilka minut pracy. Tyle wystarczy, aby zrobić pełną smaku, chrupiącą przekąskę.

Gotowe ciasto francuskie to kulinarny samograj, ale czasem brakuje pomysłów, jak je w oryginalny sposób wykorzystać. Przychodzimy z pomocą i inspiracją na przekąskę z ciasta francuskiego, do której potrzebujesz jedynie pikantnej kiełbasy pepperoni. Efekt? Chrupiące i wyraziste w smaku wytrawne różyczki.

Jak zrobić ciasto francuskie z pepperoni?

Cały sekret tkwi w odpowiednim zawinięciu kiełbasy i ciasta. Należy pociąć ciasto na paski (wzdłuż krótszego boku i na zakładkę układać na nim plastry kiełbasy. Dla ułatwienia można pokroić plastry na połówki i prostą część układać równo z brzegiem ciasta tak, aby półokrągła wystawała poza drugi brzeg.

W przepisie jest kiełbasa pepperoni, czyli klasyczna włoska kiełbasa z dodatkiem papryki, ale może to być również kiełbasa salami. Przepis śmiało traktuj jako inspirację i wykorzystuj do zrobienia różyczek ulubione wędliny w okrągłych plasterkach, chociaż my uważamy, że to właśnie kiełbasa pepperoni jest wprost stworzona do tej przekąski.

Jeśli chcesz, aby po upieczeniu różyczki z kiełbasą były nie tylko rumiane, ale i błyszczące, posmaruj ciasto przed pieczeniem jajkiem rozmąconym z mlekiem. Dodatkowo można wtedy posypać różyczki sezamem, czarnuszką albo makiem.

Przepis: Ciasto francuskie z pepperoni

Prosta i pyszna przekąska.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
266 w każdej porcji

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 250 g pepperoni w plasterkach

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie różyczekCiasto pokrój na paski. Na każdym układaj plastry pepperoni tak, aby na siebie lekko zachodziły. Zawijaj pasek z kiełbasą na kształt różyczki (patrz zdjęcie), dobrze zlepiając koniec.
  2. PieczenieRóżyczki ułóż na blasze i piecz ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza (lub wg instrukcji na opakowaniu ciasta).

Jak jeść różyczki z pepperoni?

Taką przekąskę z ciasta francuskiego możesz jeść zarówno na ciepło, zaraz po upieczeniu, jak i na zimno. Różyczki można podawać z ulubionymi sosami, np. sosem czosnkowym albo keczupem.

Taka przekąska idealnie nadaje się na imprezy i spotkania z przyjaciółmi albo rodziną, ale można też różyczki spakować i zabrać ze sobą jako przegryzkę do pracy albo na weekendową wycieczkę.

Czytaj też:
Owiń szparagi gotowym ciastem i włóż do piekarnika. Pyszna przekąska na każdą okazję
Czytaj też:
Kroję ciasto francuskie i piekę z dwoma składnikami. Ta przekąska nie ma sobie równych