Gotowe ciasto francuskie to kulinarny samograj, ale czasem brakuje pomysłów, jak je w oryginalny sposób wykorzystać. Przychodzimy z pomocą i inspiracją na przekąskę z ciasta francuskiego, do której potrzebujesz jedynie pikantnej kiełbasy pepperoni. Efekt? Chrupiące i wyraziste w smaku wytrawne różyczki.
Jak zrobić ciasto francuskie z pepperoni?
Cały sekret tkwi w odpowiednim zawinięciu kiełbasy i ciasta. Należy pociąć ciasto na paski (wzdłuż krótszego boku i na zakładkę układać na nim plastry kiełbasy. Dla ułatwienia można pokroić plastry na połówki i prostą część układać równo z brzegiem ciasta tak, aby półokrągła wystawała poza drugi brzeg.
W przepisie jest kiełbasa pepperoni, czyli klasyczna włoska kiełbasa z dodatkiem papryki, ale może to być również kiełbasa salami. Przepis śmiało traktuj jako inspirację i wykorzystuj do zrobienia różyczek ulubione wędliny w okrągłych plasterkach, chociaż my uważamy, że to właśnie kiełbasa pepperoni jest wprost stworzona do tej przekąski.
Jeśli chcesz, aby po upieczeniu różyczki z kiełbasą były nie tylko rumiane, ale i błyszczące, posmaruj ciasto przed pieczeniem jajkiem rozmąconym z mlekiem. Dodatkowo można wtedy posypać różyczki sezamem, czarnuszką albo makiem.
Przepis: Ciasto francuskie z pepperoni
Prosta i pyszna przekąska.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 266 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 250 g pepperoni w plasterkach
Sposób przygotowania
- Szykowanie różyczekCiasto pokrój na paski. Na każdym układaj plastry pepperoni tak, aby na siebie lekko zachodziły. Zawijaj pasek z kiełbasą na kształt różyczki (patrz zdjęcie), dobrze zlepiając koniec.
- PieczenieRóżyczki ułóż na blasze i piecz ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza (lub wg instrukcji na opakowaniu ciasta).
Jak jeść różyczki z pepperoni?
Taką przekąskę z ciasta francuskiego możesz jeść zarówno na ciepło, zaraz po upieczeniu, jak i na zimno. Różyczki można podawać z ulubionymi sosami, np. sosem czosnkowym albo keczupem.
Taka przekąska idealnie nadaje się na imprezy i spotkania z przyjaciółmi albo rodziną, ale można też różyczki spakować i zabrać ze sobą jako przegryzkę do pracy albo na weekendową wycieczkę.
Czytaj też:
Owiń szparagi gotowym ciastem i włóż do piekarnika. Pyszna przekąska na każdą okazjęCzytaj też:
Kroję ciasto francuskie i piekę z dwoma składnikami. Ta przekąska nie ma sobie równych