Do twarożku dodaję jeden aromatyczny składnik. Prosty przepis na słodkie naleśniki z serem

Do twarożku dodaję jeden aromatyczny składnik. Prosty przepis na słodkie naleśniki z serem

Dodano: 
Naleśniki z serem
Naleśniki z serem Źródło: Shutterstock / usmee
Uwielbiam naleśniki z serem na słodko, ale lubię też przełamywać tradycyjne smaki. Tak powstała ta wersja, a całą robotę robi jeden dodatek.

To naleśniki z serkiem cytrynowym, słodkim i aromatycznym. Takie naleśniki można zajadać na śniadanie, słodki obiad albo kolację. Mogą być też deserem. Wszystko zależy od twoich preferencji. Ja nie ukrywam, że kiedy je robię, to potrafię zajadać się nimi przez cały dzień. Przepis jest bardzo prosty.

Jak zrobić naleśniki z serem cytrynowym?

Cały patent polega na dodaniu do farszu skórki otartej z cytryny (tylko żółta część). Dobrze jest wówczas wybrać ekologiczne owoce. Jeśli nie masz takiej możliwości, pamiętaj, aby najpierw dobrze wyszorować cytrynę, a dopiero potem ścierać skórkę.

Ja zwykle dosładzam farsz odrobiną miodu, ale możesz dodać do serka cukier lub inne słodzidło. Najlepiej spróbować gotowego farszu i dosłodzić w zależności od własnych upodobań smakowych.

Podaję jako opcjonalny dodatek kurkumę. Lubią ją czasem dodawać, ponieważ dzięki niej twarożek ma ładny, żółty kolor. Czasem dodaję do takiego twarożku także garść maku – czarne ziarenka pięknie kontrastują z żółtym, cytrynowym twarożkiem.

Ciasto naleśnikowe to ciasto z mojego sprawdzonego przepisu, który wykorzystuję zarówno do naleśników słodkich, jak i wytrawnych. Jeśli masz swój ulubiony przepis, śmiało wykorzystaj go do zrobienia placków.

Przepis: Naleśniki z serkiem cytrynowym

Pyszne naleśniki na słodko.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
703 w każdej porcji

Składniki

na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

na farsz:

  • 400 g twarogu tłustego
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu

opcjonalnie:

  • kurkuma dla koloru

dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie naleśnikówWymieszaj wszystkie składniki na ciasto i odstaw na 15-20 minut, aby mąka napęczniała. Wylewaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i smaż z obu stron.
  2. Robienie serkaWymieszaj wszystkie składniki na farsz. Jeśli chcesz, aby miał żółty kolor, dodaj odrobinę kurkumy.
  3. Szykowanie naleśnikówSmaruj gotowe placki cytrynowym twarożkiem i zawijaj w rulony lub składaj w trójkąty.

Jak podawać naleśniki z serkiem cytrynowym?

Moja ulubiona wersja tych naleśników, to nawiązanie do kuchni babci. Ona zawsze słodkie naleśniki z serem po zawinięciu dodatkowo smażyła w maśle i cukrze. To pyszna i rozpustna wersja, ale można też naleśniki podawać jedynie delikatnie oprószone cukrem pudrem lub serwować je z kleksem kwaśnej śmietany czy jogurtu.

Czytaj też:
Nie uwierzysz, z czego robię te placki. Każdy je kocha, bo są delikatne i wyjątkowo smaczne
Czytaj też:
Z naleśników i słodkich dodatków robię obłędne roladki. Nikt nie potrafi im się oprzeć