W weekend często mój mąż bierze się za przygotowanie obiadu. Gdy sięgnie po delikatne, zdrowe mięso, cała rodzina się cieszy. Tę roladę z indyka znamy już bardzo dobrze, bo kilka razy ją jedliśmy i jest naprawdę smaczna. A małżonek robi ją całkiem szybko. Potem pozostaje tylko trochę poczekać, by się upiekła.
Jak przygotować mięso na roladę indyczą?
Roladę mój mąż przyrządza z fileta z piersi indyka. To spory kawałek mięsa, który trzeba odpowiednio przygotować do zrolowania. Najpierw należy go rozkroić na płat o grubości 2-3 cm. Najlepiej zrobić to przy pomocy ostrego noża z dość długim i trochę elastycznym ostrzem. Potem mięso trzeba rozbić kuchennym młotkiem, by wyrównać jego grubość.
Jak zrobić szybką roladę indyczą?
Z przygotowaniem indyczej rolady mojemu mężowi idzie całkiem szybko. Gdy ma już uformowany płat mięsa, tylko oprósza go przyprawami, a potem posypuje kilkoma składnikami i roluje. Po obwiązaniu rolady, obsmaża ją na patelni, przekłada do naczynia żaroodpornego i piecze pod przykryciem.
Przepis: Rolada indycza
Szybka i prosta rolada z fileta z piersi indyka
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- ok. 1 kg fileta z piersi indyka
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 50 g masła
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- gałązka rozmarynu
- 1/2 szklanki żurawiny świeżej lub suszonej
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki bulionu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPierś indyka opłucz, osusz, rozkrój na płat grubości ok. 2-3 cm. Rozbij go kuchennym młotkiem, natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku, oprósz solą i pieprzem.
- Zwijanie roladyPłat mięsa posyp wiórkami masła, a potem startym serem. Dodaj też posiekaną natkę, listki rozmarynu i żurawinę. Zwiń dość ścisłą roladę, obwiąż ją bawełnianym sznurkiem lub zepnij wykałaczkami.
- Smażenie i pieczenie roladyNa patelni rozgrzej olej i zrumień na niej roladę ze wszystkich stron. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego, podlej bulionem. Naczynie przykryj, mięso piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Jak podać pieczoną roladę indyczą?
Pieczona rolada indycza to smaczne danie obiadowe. Po pokrojeniu w plastry można ją podać np. z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi lub z ziemniaczanym purée. Dobrze też będą pasować do niej pieczone lub gotowane warzywa, np. brokuł, marchewka. Do mięsa warto też podać sos pieczeniowy czy musztardowy, a także delikatną surówkę, np. z marchewki, sałaty. Wystudzone mięso można też pokroić w cienkie plasterki i kłaść na kanapki, jak wędlinę.
Czytaj też:
To najlepsze roladki z piersi kurczaka, jakie jadłem. Teściowa zrobiła je raz i przepadłem!Czytaj też:
Pałki z kurczaka kładę na smacznej podkładce i wstawiam do piekarnika. Pracy jest 15 minut