Mój mąż jest specjalistą w przyrządzaniu tej rolady. Piecze ją ze zdrowego mięsa, a my się zajadamy

Mój mąż jest specjalistą w przyrządzaniu tej rolady. Piecze ją ze zdrowego mięsa, a my się zajadamy

Dodano: 
Rolada indycza
Rolada indycza Źródło: Shutterstock / Malivan_Iuliia
Co przygotować na niedzielny obiad? Możecie tak, jak mój mąż przyrządzić roladę z delikatnego, zdrowego mięsa. Mało przy niej pracy, a efekt zachwycający. I co najważniejsze, to danie smakuje całej rodzinie.

W weekend często mój mąż bierze się za przygotowanie obiadu. Gdy sięgnie po delikatne, zdrowe mięso, cała rodzina się cieszy. Tę roladę z indyka znamy już bardzo dobrze, bo kilka razy ją jedliśmy i jest naprawdę smaczna. A małżonek robi ją całkiem szybko. Potem pozostaje tylko trochę poczekać, by się upiekła.

Jak przygotować mięso na roladę indyczą?

Roladę mój mąż przyrządza z fileta z piersi indyka. To spory kawałek mięsa, który trzeba odpowiednio przygotować do zrolowania. Najpierw należy go rozkroić na płat o grubości 2-3 cm. Najlepiej zrobić to przy pomocy ostrego noża z dość długim i trochę elastycznym ostrzem. Potem mięso trzeba rozbić kuchennym młotkiem, by wyrównać jego grubość.

Jak zrobić szybką roladę indyczą?

Z przygotowaniem indyczej rolady mojemu mężowi idzie całkiem szybko. Gdy ma już uformowany płat mięsa, tylko oprósza go przyprawami, a potem posypuje kilkoma składnikami i roluje. Po obwiązaniu rolady, obsmaża ją na patelni, przekłada do naczynia żaroodpornego i piecze pod przykryciem.

Przepis: Rolada indycza

Szybka i prosta rolada z fileta z piersi indyka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 1 kg fileta z piersi indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 50 g masła
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • gałązka rozmarynu
  • 1/2 szklanki żurawiny świeżej lub suszonej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki bulionu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPierś indyka opłucz, osusz, rozkrój na płat grubości ok. 2-3 cm. Rozbij go kuchennym młotkiem, natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku, oprósz solą i pieprzem.
  2. Zwijanie roladyPłat mięsa posyp wiórkami masła, a potem startym serem. Dodaj też posiekaną natkę, listki rozmarynu i żurawinę. Zwiń dość ścisłą roladę, obwiąż ją bawełnianym sznurkiem lub zepnij wykałaczkami.
  3. Smażenie i pieczenie roladyNa patelni rozgrzej olej i zrumień na niej roladę ze wszystkich stron. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego, podlej bulionem. Naczynie przykryj, mięso piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

Jak podać pieczoną roladę indyczą?

Pieczona rolada indycza to smaczne danie obiadowe. Po pokrojeniu w plastry można ją podać np. z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi lub z ziemniaczanym purée. Dobrze też będą pasować do niej pieczone lub gotowane warzywa, np. brokuł, marchewka. Do mięsa warto też podać sos pieczeniowy czy musztardowy, a także delikatną surówkę, np. z marchewki, sałaty. Wystudzone mięso można też pokroić w cienkie plasterki i kłaść na kanapki, jak wędlinę.

Czytaj też:
To najlepsze roladki z piersi kurczaka, jakie jadłem. Teściowa zrobiła je raz i przepadłem!
Czytaj też:
Pałki z kurczaka kładę na smacznej podkładce i wstawiam do piekarnika. Pracy jest 15 minut

Źródło: smaki.pl