Owiń szparagi gotowym ciastem i włóż do piekarnika. Pyszna przekąska na każdą okazję

Owiń szparagi gotowym ciastem i włóż do piekarnika. Pyszna przekąska na każdą okazję

Dodano: 
Przekąska ze szparagów i ciasta francuskiego
Przekąska ze szparagów i ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / Cesarz
Ten pomysł na szparagi nie wymaga wiele pracy i czasu, a efekt jest wyjątkowo pyszny. To prosta przekąska, którą można jeść na ciepło i na zimno.

Szparagi w cieście francuskim to przekąska, która sprawdzi się zarówno jako pyszna kolacja, jak i przegryzka imprezowa. Takie francuskie świderki z pysznym wnętrzem można zabrać w podróż czy piknik za miastem.

Jak zrobić szparagi w cieście francuskim?

Cały patent polega na tym, aby owinąć szparagi paskami ciasta niczym wstążeczką. I choć szparagi można owijać od razu ciastem, to nasza propozycja jest taka, aby najpierw przesmażyć je bardzo krótko na klarowanym maśle. To sprawi, że przekąska będzie miała intensywniejszy smak, a warzywa nie będą po upieczeniu suche.

Rozpuszczonym masłem warto posmarować też gotowe świderki przed pieczeniem. To sprawi, że będą miały ładną, rumianą skórkę. Podobny efekt można osiągnąć, smarując ciasto jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka.

Świderki przed pieczeniem dodatkowo posypujemy wiórkami żółtego sera, ale mogą to być też inne dodatki, np. ziarenka sezamu lub mak.

Przepis: Francuskie świderki ze szparagami

Pyszna przekąska z gotowego ciasta.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 50 g tartego żółtego sera
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie przekąskiUsuń zdrewniałe końcówki szparagów. Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć szparagi na krótko (1-2 minuty), dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostudzenia. Ciasto francuskie pokrój na paski. Kiedy szparagi ostygną, bierz 1-2 szparagi i zawijaj ciastem (jak na zdjęciu).
  2. Pieczenie przekąskiSzparagowe świderki układaj na blasze i smaruj roztopionym masłem. Posyp żółtym serem i piecz ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Jak podawać ciasto francuskie ze szparagami?

Świderki ze szparagami świetnie smakują zaraz po upieczeniu, kiedy są jeszcze gorące, ale to również doskonała przekąska na zimno. Dobrze pasują do niej zimne sosy na bazie majonezu czy jogurtu. Najprostszy można zrobić, mieszając gęsty jogurt grecki pól na pół z majonezem. Taki sos można doprawić odrobiną soku z cytryny, solą, pieprzem i nic więcej nie potrzeba.

Do świderków będzie też pasować sos czosnkowy lub ziołowy. Możesz wykorzystać ten samem patent na sos jogurtowo-majonezowy, ale po prostu dodaj do niego jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek czy posiekane zioła, np. koperek i pietruszkę.

Czytaj też:
Piekę cukinię w prostej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Ta przekąska to hit majówki
Czytaj też:
Ta sałatka robi furorę przy grillu! Zrób ją w 15 minut i zapomnij o pieczywie