Szparagi w cieście francuskim to przekąska, która sprawdzi się zarówno jako pyszna kolacja, jak i przegryzka imprezowa. Takie francuskie świderki z pysznym wnętrzem można zabrać w podróż czy piknik za miastem.
Jak zrobić szparagi w cieście francuskim?
Cały patent polega na tym, aby owinąć szparagi paskami ciasta niczym wstążeczką. I choć szparagi można owijać od razu ciastem, to nasza propozycja jest taka, aby najpierw przesmażyć je bardzo krótko na klarowanym maśle. To sprawi, że przekąska będzie miała intensywniejszy smak, a warzywa nie będą po upieczeniu suche.
Rozpuszczonym masłem warto posmarować też gotowe świderki przed pieczeniem. To sprawi, że będą miały ładną, rumianą skórkę. Podobny efekt można osiągnąć, smarując ciasto jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka.
Świderki przed pieczeniem dodatkowo posypujemy wiórkami żółtego sera, ale mogą to być też inne dodatki, np. ziarenka sezamu lub mak.
Przepis: Francuskie świderki ze szparagami
Pyszna przekąska z gotowego ciasta.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 50 g tartego żółtego sera
- 50 g roztopionego masła
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie przekąskiUsuń zdrewniałe końcówki szparagów. Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć szparagi na krótko (1-2 minuty), dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostudzenia. Ciasto francuskie pokrój na paski. Kiedy szparagi ostygną, bierz 1-2 szparagi i zawijaj ciastem (jak na zdjęciu).
- Pieczenie przekąskiSzparagowe świderki układaj na blasze i smaruj roztopionym masłem. Posyp żółtym serem i piecz ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Jak podawać ciasto francuskie ze szparagami?
Świderki ze szparagami świetnie smakują zaraz po upieczeniu, kiedy są jeszcze gorące, ale to również doskonała przekąska na zimno. Dobrze pasują do niej zimne sosy na bazie majonezu czy jogurtu. Najprostszy można zrobić, mieszając gęsty jogurt grecki pól na pół z majonezem. Taki sos można doprawić odrobiną soku z cytryny, solą, pieprzem i nic więcej nie potrzeba.
Do świderków będzie też pasować sos czosnkowy lub ziołowy. Możesz wykorzystać ten samem patent na sos jogurtowo-majonezowy, ale po prostu dodaj do niego jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek czy posiekane zioła, np. koperek i pietruszkę.
Czytaj też:
Piekę cukinię w prostej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Ta przekąska to hit majówkiCzytaj też:
Ta sałatka robi furorę przy grillu! Zrób ją w 15 minut i zapomnij o pieczywie