Czy można ugotować makaron bez wody? To danie jest dowodem na to, że tak. Wystarczy przygotować prosty sos na patelni i dodać do niego surowy makaron. Danie wychodzi mocno kremowe i sycące.
Jak zrobić makaron w sosie na patelni?
Do przygotowania dania potrzeba będzie większa patelnia, która pomieści sos i makaron. Można też wykorzystać duży rondel. Ten przepis to makaron w sosie śmietanowym (na bazie kremówki) z dodatkiem szpinaku i pieczarek. To właśnie grzyby jako pierwsze lądują na patelni, a kiedy się podsmażą i delikatnie zrumienią, można dodać do nich resztę składników, w tym surowy makaron.
Im mniejszy czy cieńszy makaron, tym danie będzie szybciej gotowe. Całość należy gotować, aż makaron będzie miękki. Dobrze jest to robić pod przykryciem, ale jednocześnie mieszać co jakiś czas. Jeśli czujesz, że makaron jest jeszcze twardy, a sos zrobił się już bardzo gęsty, możesz dodać na patelnię odrobinę wody.
Przepis: Makaron w sosie śmietanowym
Szybkie danie jednogarnkowe.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 924 w każdej porcji
Składniki
- 300 g makaronu
- 500 ml szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- 200 g pieczarek
- 100 g szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPieczarki pokrój na kawałki i wrzuć do rondelka na rozgrzane masło, smaż ok. 5 minut, dodaj śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak oraz surowy makaron.
- Gotowanie makaronuWymieszaj wszystko, dopraw solą, pieprzem i gotuj, aż makaron będzie miękki. W razie potrzeby możesz odrobinę podlać danie wodą.
Makaron podawaj od razu. Możesz go posypać tartym parmezanem oraz świeżą, drobno posiekaną natką pietruszki.
Inne pomysły na gotowanie makaronu w sosie
Gotowanie makaronu w sosie to patent, który nie tylko pozwala zaoszczędzić czas i nie brudzić większej ilości naczyń, ale też coś, co sprawia, że sos jest wyjątkowo kremowy i aksamitny. Możesz w ten sposób przygotować makaron także w innych sosach, np. pomidorowym z ziołami, pomidorowym z pieczarkami, śmietanowym z czosnkiem czy z kawałkami kurczaka lub wędzonego łososia.
Tego typu dania najlepiej jest jeść od razu, ponieważ makaron gotowany w sosie nawet po zdjęciu patelni, cały czas delikatnie pęcznieje, jeśli danie jest gorące. Na podobnej zasadzie można gotować makarony w zupie, ale to dobry pomysł tylko wtedy, jeśli cała zupa ma być zjedzona od razu.
Czytaj też:
Te placki z dwóch tanich warzyw biją na głowę ziemniaczane. A robi się je o wiele szybciejCzytaj też:
Mielone to już przeżytek. Wiosną stawiam na soczyste pulpety z warzywami prosto z piekarnika