Mielone to już przeżytek. Wiosną stawiam na soczyste pulpety z warzywami prosto z piekarnika

Mielone to już przeżytek. Wiosną stawiam na soczyste pulpety z warzywami prosto z piekarnika

Dodano: 
Pulpety mięsne z piekarnika
Pulpety mięsne z piekarnika Źródło: Shutterstock / PotapovAlexandr
Dziś polecam nowoczesną odsłonę tradycyjnego dania. Pulpety z piekarnika smakują obłędnie. Natomiast mała zmiana w sposobie przygotowania sprawia, że mają mniej tłuszczu, a zyskują na smaku i aromacie.

Pulpety z piekarnika przygotowuję ze zdrowymi dodatkami. Soczyste pomidory, słodka marchewka i aromatyczny czosnek podkreślają naturalny smak mięsa oraz sprawiają, że wychodzi bardziej soczyste.

Dlaczego warto przygotować pulpety z piekarnika?

Pulpety z piekarnika to doskonały wybór na zdrowy i lekkostrawny posiłek, którym zachwycisz rodzinę i gości. Przepis jest prosty, a danie gotowe do pieczenia w kilka minut, więc świetnie sprawdzi się, gdy nie ma czasu na długie stanie przy kuchni. Przygotowane składniki wystarczy ułożyć w naczyniu żaroodpornym – resztę zrobi piekarnik.

Jakie mięso wybrać na pulpety z piekarnika?

Najlepszym wyborem na pulpety będzie mięso mielone o umiarkowanej zawartości tłuszczu. Tłuszcz nie tylko nawilża mięso, chroniąc je przed nadmiernym wysychaniem, ale także jest nośnikiem smaku. Na pulpety najczęściej wybieram szynkę wieprzową lub mięso mielone wieprzowo-drobiowe. Bardzo ważne jest, żeby mięso było świeże i nie zawierało zbędnych dodatków, najlepiej mielone po zakupie na stoisku w sklepie lub samodzielnie w domu.

Jak zrobić pulpety z piekarnika?

Masę mięsną przygotowuję tak samo, jak na tradycyjne pulpety lub kotlety mielone. Łączę mięso z cebulą, czosnkiem, jajkiem i przyprawami, a następnie formuję niewielkie kulki, które układam w naczyniu do zapiekania. Wszystko podlewam bulionem i przykrywam „kołderką” ze świeżych warzyw. Tak przygotowane mięso trafia do piekarnika.

Przepis: Pulpety z piekarnika

Pyszne danie mięsne, które przypadnie do gustu miłośnikom mielonego mięsa. To miła odmiana od kotletów mielonych.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
426 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego
  • 1 duże jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2 średnie marchewki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy mięsnejW dużej misce umieść mięso mielone. Dodaj jajko, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, pieprz ziołowy oraz suszone zioła. Dokładnie wymieszaj składniki i wyrób dłonią. Gotową masę mięsną dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: do mięsa możesz też dodać cebulę podsmażoną z czosnkiem na maśle, oliwie z oliwek lub oleju.
  2. Przygotowanie warzywMarchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pomidorki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki lub połówki, czosnek obierz i posiekaj. Umieść warzywa w misce, dodaj oliwę z oliwek oraz sól i pieprz do smaku i wymieszaj. Wskazówka: smak warzywnych dodatków możesz zmienić za pomocą ziół, przypraw i dodatkowych składników np. sosu sojowego.
  3. Formowanie pulpetów i dodanie warzywZ przygotowanej masy uformuj pulpety o wielkości orzecha włoskiego. Postaraj się, żeby kulki miały podobny rozmiar – dzięki temu upieką się równomiernie. Ułóż mięsne kulki w naczyniu do zapiekania, podlej bulionem i dodaj na wierzchu warzywa.
  4. PieczeniePiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 40 minut. Jeżeli składniki zaczną zbyt mocno rumienić się z wierzchu, to możesz przykryć naczynie folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Gotowe danie lekko wymieszaj, potrząsając naczyniem, żeby warzywa połączyły się z resztą bulionu i sosem własnym, który powstał podczas pieczenia.

Z czym podawać pulpety z piekarnika?

Pulpety zapiekane z warzywami doskonale komponują się z różnymi dodatkami. Możesz je podać z tłuczonymi ziemniakami, ryżem, kaszą jaglaną lub gryczaną, a także z makaronem i pieczywem. Świetnym dopełnieniem potrawy będą również świeże sałatki np. z pomidorków koktajlowych, kapusty pekińskiej lub młodej kapusty, które nie tylko zwiększą wartości odżywcze dania, wzbogacając je o dodatkową porcję witamin i minerałów, ale również sprawią, że potrawa będzie prezentowała się jeszcze bardziej apetycznie.

Czytaj też:
Siekam młodą kapustę i dorzucam proste składniki. Żałuję, że nie znałem tych kotletów
Czytaj też:
To danie robi furorę! Zapiekanka z cukinii i mozzarelli, którą pokochasz od pierwszego kęsa