Pulpety z piekarnika przygotowuję ze zdrowymi dodatkami. Soczyste pomidory, słodka marchewka i aromatyczny czosnek podkreślają naturalny smak mięsa oraz sprawiają, że wychodzi bardziej soczyste.
Dlaczego warto przygotować pulpety z piekarnika?
Pulpety z piekarnika to doskonały wybór na zdrowy i lekkostrawny posiłek, którym zachwycisz rodzinę i gości. Przepis jest prosty, a danie gotowe do pieczenia w kilka minut, więc świetnie sprawdzi się, gdy nie ma czasu na długie stanie przy kuchni. Przygotowane składniki wystarczy ułożyć w naczyniu żaroodpornym – resztę zrobi piekarnik.
Jakie mięso wybrać na pulpety z piekarnika?
Najlepszym wyborem na pulpety będzie mięso mielone o umiarkowanej zawartości tłuszczu. Tłuszcz nie tylko nawilża mięso, chroniąc je przed nadmiernym wysychaniem, ale także jest nośnikiem smaku. Na pulpety najczęściej wybieram szynkę wieprzową lub mięso mielone wieprzowo-drobiowe. Bardzo ważne jest, żeby mięso było świeże i nie zawierało zbędnych dodatków, najlepiej mielone po zakupie na stoisku w sklepie lub samodzielnie w domu.
Jak zrobić pulpety z piekarnika?
Masę mięsną przygotowuję tak samo, jak na tradycyjne pulpety lub kotlety mielone. Łączę mięso z cebulą, czosnkiem, jajkiem i przyprawami, a następnie formuję niewielkie kulki, które układam w naczyniu do zapiekania. Wszystko podlewam bulionem i przykrywam „kołderką” ze świeżych warzyw. Tak przygotowane mięso trafia do piekarnika.
Przepis: Pulpety z piekarnika
Pyszne danie mięsne, które przypadnie do gustu miłośnikom mielonego mięsa. To miła odmiana od kotletów mielonych.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 426 w każdej porcji
Składniki
- 600 g mięsa mielonego
- 1 duże jajko
- 1 bułka kajzerka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 2 średnie marchewki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy mięsnejW dużej misce umieść mięso mielone. Dodaj jajko, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, pieprz ziołowy oraz suszone zioła. Dokładnie wymieszaj składniki i wyrób dłonią. Gotową masę mięsną dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: do mięsa możesz też dodać cebulę podsmażoną z czosnkiem na maśle, oliwie z oliwek lub oleju.
- Przygotowanie warzywMarchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pomidorki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki lub połówki, czosnek obierz i posiekaj. Umieść warzywa w misce, dodaj oliwę z oliwek oraz sól i pieprz do smaku i wymieszaj. Wskazówka: smak warzywnych dodatków możesz zmienić za pomocą ziół, przypraw i dodatkowych składników np. sosu sojowego.
- Formowanie pulpetów i dodanie warzywZ przygotowanej masy uformuj pulpety o wielkości orzecha włoskiego. Postaraj się, żeby kulki miały podobny rozmiar – dzięki temu upieką się równomiernie. Ułóż mięsne kulki w naczyniu do zapiekania, podlej bulionem i dodaj na wierzchu warzywa.
- PieczeniePiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 40 minut. Jeżeli składniki zaczną zbyt mocno rumienić się z wierzchu, to możesz przykryć naczynie folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Gotowe danie lekko wymieszaj, potrząsając naczyniem, żeby warzywa połączyły się z resztą bulionu i sosem własnym, który powstał podczas pieczenia.
Z czym podawać pulpety z piekarnika?
Pulpety zapiekane z warzywami doskonale komponują się z różnymi dodatkami. Możesz je podać z tłuczonymi ziemniakami, ryżem, kaszą jaglaną lub gryczaną, a także z makaronem i pieczywem. Świetnym dopełnieniem potrawy będą również świeże sałatki np. z pomidorków koktajlowych, kapusty pekińskiej lub młodej kapusty, które nie tylko zwiększą wartości odżywcze dania, wzbogacając je o dodatkową porcję witamin i minerałów, ale również sprawią, że potrawa będzie prezentowała się jeszcze bardziej apetycznie.
Czytaj też:
Siekam młodą kapustę i dorzucam proste składniki. Żałuję, że nie znałem tych kotletówCzytaj też:
To danie robi furorę! Zapiekanka z cukinii i mozzarelli, którą pokochasz od pierwszego kęsa