Chrupiącą surówkę do obiadu robię z młodej kapusty. Sekretem są dodatki

Chrupiącą surówkę do obiadu robię z młodej kapusty. Sekretem są dodatki

Dodano: 
Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty Źródło: Shutterstock / onebit
Młoda kapusta to warzywo idealne na wiosenne surówki do obiadu. Moja propozycja to surówka z dodatkiem marchewki i aromatycznych ziarenek.

Jeśli gotujesz domowe obiady, to z pewnością nie jeden raz dopadał cię dylemat: ale jaką surówkę zrobić? Dylemat niebanalny, bo przecież warzywa powinny być jedną z najważniejszych części każdego posiłku. Ja wiosną lubię sięgać po młodą kapustę. Zrobione na jej bazie surówki do obiadu są chrupiące, delikatne i bardzo smaczne.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?

Przepis jest bardzo prosty, bo młodą kapustę wystarczy poszatkować, dodać tartą marchewkę i doprawić wszystko. Tym razem to bardzo prosty dressing z gęstego jogurtu i majonezu, sól, pieprz, ale też aromatyczne ziarenka czarnuszki.

Rada: jeśli nie lubisz czarnuszki, pomiń ją lub zastąp podobnie wyglądającym, ale mającym zupełnie inny smak.

Przepis: Surówka z młodej kapusty

Pyszna i chrupiąca surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
129 w każdej porcji

Składniki

  • 1 młoda kapusta
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka czarnuszki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywKapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach.
  2. Robienie surówkiDo warzyw doda majonez, jogurt, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Posyp surówkę czarnuszką.

Surówka z młodej kapusty i marchewki doskonale pasuje do wiosennych obiadów, typu młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym, czy młode ziemniaczki z dowolnym mięsem. To także surówka idealna do podania do mięs z grilla (pogoda już coraz bardziej sprzyja plenerowemu gotowaniu). Taka surówka sprawdzi się też jako dodatek do dań z ryżem czy dowolną kaszą (np. do kaszy gryczanej z sosem mięsnym lub grzybowym).

Inne pomysły na surówkę z młodej kapusty

Przepis, który podałam, śmiało można potraktować jako luźną inspirację. Możesz dodać do swojej surówki ulubione dodatki, za każdym razem zmieniając nieco jej smak i charakter. Ja uwielbiam dodawać do takich surówek do obiadu dużo zieleniny, dlatego u mnie w misce często ląduje spora ilość natki pietruszki lub koperku. Wiosną chętnie dorzucam do surówek dzikie rośliny, które przynoszę ze spacerów, np. bardzo zdrową gwiazdnicę albo aromatyczny czosnek niedźwiedzi.

Czytaj też:
Zamiast kupować przyprawy, zbieram ten pospolity chwast. To jedna z najpyszniejszych roślin
Czytaj też:
Pokochasz tę chrupiącą sałatkę ze świeżych warzyw. Jest szybka, lekka i zawsze zachwyca