Jeśli gotujesz domowe obiady, to z pewnością nie jeden raz dopadał cię dylemat: ale jaką surówkę zrobić? Dylemat niebanalny, bo przecież warzywa powinny być jedną z najważniejszych części każdego posiłku. Ja wiosną lubię sięgać po młodą kapustę. Zrobione na jej bazie surówki do obiadu są chrupiące, delikatne i bardzo smaczne.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?
Przepis jest bardzo prosty, bo młodą kapustę wystarczy poszatkować, dodać tartą marchewkę i doprawić wszystko. Tym razem to bardzo prosty dressing z gęstego jogurtu i majonezu, sól, pieprz, ale też aromatyczne ziarenka czarnuszki.
Rada: jeśli nie lubisz czarnuszki, pomiń ją lub zastąp podobnie wyglądającym, ale mającym zupełnie inny smak.
Przepis: Surówka z młodej kapusty
Pyszna i chrupiąca surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 129 w każdej porcji
Składniki
- 1 młoda kapusta
- 2 marchewki
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- 1 łyżka czarnuszki
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywKapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach.
- Robienie surówkiDo warzyw doda majonez, jogurt, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Posyp surówkę czarnuszką.
Surówka z młodej kapusty i marchewki doskonale pasuje do wiosennych obiadów, typu młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym, czy młode ziemniaczki z dowolnym mięsem. To także surówka idealna do podania do mięs z grilla (pogoda już coraz bardziej sprzyja plenerowemu gotowaniu). Taka surówka sprawdzi się też jako dodatek do dań z ryżem czy dowolną kaszą (np. do kaszy gryczanej z sosem mięsnym lub grzybowym).
Inne pomysły na surówkę z młodej kapusty
Przepis, który podałam, śmiało można potraktować jako luźną inspirację. Możesz dodać do swojej surówki ulubione dodatki, za każdym razem zmieniając nieco jej smak i charakter. Ja uwielbiam dodawać do takich surówek do obiadu dużo zieleniny, dlatego u mnie w misce często ląduje spora ilość natki pietruszki lub koperku. Wiosną chętnie dorzucam do surówek dzikie rośliny, które przynoszę ze spacerów, np. bardzo zdrową gwiazdnicę albo aromatyczny czosnek niedźwiedzi.
Czytaj też:
Zamiast kupować przyprawy, zbieram ten pospolity chwast. To jedna z najpyszniejszych roślinCzytaj też:
Pokochasz tę chrupiącą sałatkę ze świeżych warzyw. Jest szybka, lekka i zawsze zachwyca