Mięso mielone to w tych kotletach tylko dodatek. Wychodzą soczyste, pożywne i pełne smaku

Mięso mielone to w tych kotletach tylko dodatek. Wychodzą soczyste, pożywne i pełne smaku

Dodano: 
Kotlety mielone
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Klasyczne kotlety mielone dawno mi się znudziły. Dlatego staram się wzbogacać je różnymi składnikami, które dodają im smaku i zmieniają konsystencję. Ostatnio nawet odwróciłam nieco proporcje i mięso mielone potraktowałam jako dodatek. Efekt był pyszny.

Kotlety mielone dość często goszczą na naszych stołach, bo są smaczne i szybkie do zrobienia. Mnie jednak znudził się już smak klasycznych mielonych, dlatego ostatnio mięso dodałam w niewielkiej ilości, a kotlety zrobiłam głównie z kapusty. Sama byłam zaskoczona tym, że kotlety wyszyły takie dobre. Miały ciekawą strukturę, były soczyste i pożywne.

Jak przygotować kapustę do kotletów?

Na kotlety najlepsza jest zwykła, biała kapusta. Należy ją oczyścić z wierzchnich liści, poszatkować i ugotować do miękkości, wrzucając na wrzątek. Miękką kapustę trzeba odcedzić, wystudzić i dokładnie odcisnąć. A żeby całość dobrze się trzymała, warto jeszcze bardziej rozdrobnić kapustę.

Jak zrobić kotlety z kapusty i mięsa?

Gdy kapusta na kotlety jest już przygotowana, dalsza praca idzie błyskawicznie. Wystarczy bowiem dodać do kapusty pozostałe składniki takie jak: podsmażona cebula, jajko i skrobia ziemniaczana i dokładnie wyrobić masę. Z masy formuje się owalne kotlety, które po obtoczeniu w tartej bułce trzeba usmażyć na sporej ilości oleju. Tak przygotowane kotlety mają apetyczną chrupiącą skórkę.

Przepis: Kotlety z kapusty i mięsa

Pożywne kotlety z białej kapusty i mielonego mięsa

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g białej kapusty
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 200 g mielonego mięsa
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki tartej bułki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywKapustę poszatkuj, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 10-15 minut, aż będzie miękka. Odcedź ją, wystudź, odciśnij, drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 1-2 łyżkach oleju, przestudź.
  2. Przygotowanie masyDo kapusty dodaj podsmażoną cebulę oraz mielone mięso, jajko, skrobię, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj masę.
  3. Formowanie i smażenie kotletówZwilżonymi w wodzie dłońmi formuj kotlety. Panieruj je w tartej bułce i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: Kotlety z kapusty i mięsa można też obtoczyć w mące. Będą mniej chrupiące, ale też wchłoną mniej tłuszczu.

Z czym podać kotlety z kapusty i mięsa?

Kotlety z kapusty i mięsa warto polać sosem, np. pomidorowym, dzięki czemu będą miały pełniejszy smak. Najlepiej będą do nich pasować ugotowane ziemniaki lub kasza jęczmienna albo gryczana. Można też do nich zaserwować gotowane warzywa, np. brokuł albo delikatną surówkę z marchewki.

Czytaj też:
Te kotleciki mielone kryją pyszną niespodziankę. Przepis mam z kulinarnego kalendarza
Czytaj też:
Koniec z mielonymi. Te kotlety robią furorę. Są tańsze, zdrowsze i gotowe w pół godziny