Lubię sałatę lodową za jej niesamowitą chrupkość. Wykorzystuje się ją zwykle jako bazę sałatek, ale w takich sałatkach jest ona tylko tłem, a wręcz powiedziałabym, zielonym wypełniaczem. W tej surówce to ona gra pierwsze skrzypce. Delikatny smak chrupiącej sałaty podkreśli biały sos z majonezu i jogurtu. I uwierz, nic więcej nie potrzeba, a taką surówkę można podać do wielu obiadów.
Jak zrobić surówkę z sałaty lodowej?
To surówka najprostsza z możliwych. Wystarczy pokroić lub porwać sałatę i wymieszać ją z dressingiem. A ten to po prostu mieszanka majonezu oraz gęstego jogurtu naturalnego. Oczywiście doprawiamy ją jeszcze solą i pieprzem. To wystarczy. Można ją podawać od razu.
Inspiracja: smak surówki można w prosty sposób podkręcić, dodając do sosu odrobinę soku z cytryny lub limonki. Jeśli lubisz cytrusowy smak surówek, dodaj też odrobinę skórki otartej z cytryny czy limonki.
Przepis: Surówka z sałaty lodowej
Chrupiąca surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 73 w każdej porcji
Składniki
- 1 sałata lodowa
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówSałatę pokrój lub porwij. Majonez wymieszaj z jogurtem.
- Robienie surówkiSałatę wymieszaj z sosem majonezowo-jogurtowym, dopraw solą i pieprzem.
Gotową surówkę możesz dodatkowo posypać czymś zielonym. Np. posiekanym drobno koperkiem, szczypiorkiem albo natką pietruszki. Pyszną i smaczną ozdobą tej surówki mogą być też prażone ziarna słonecznika lub sezamu.
Do czego pasuje surówka z sałaty lodowej?
Surówka z sałaty lodowej to uniwersalna surówka do obiadu. Pasuje do wielu dań, np. klasycznego połączenia ziemniaków i mięsa (np. ziemniaków i kotleta schabowego), ale też dań z makaronem, kaszami czy ryżem. Taką surówkę można również podać do krokietów albo pierogów z wytrawnym farszem. Może być też serwowana z plackami ziemniaczanymi lub odsmażaną babką ziemniaczaną.
To też surówka, która może być wypełnieniem domowych burgerów czy tortilli.
Czytaj też:
To najlepsze ziemniaki z patelni, jakie jadłam. Dwa składniki dodają im smaku i aromatuCzytaj też:
Ten trik sprawia, że pierś z kurczaka rozpływa się w ustach. Tak dobrych kotletów jeszcze nie jadłem