Pokrój cztery zdrowe składniki i polej oliwą. Ta lekka surówka jest idealna do niedzielnego obiadu

Pokrój cztery zdrowe składniki i polej oliwą. Ta lekka surówka jest idealna do niedzielnego obiadu

Dodano: 
Surówka z ogórka i rzodkiewki
Surówka z ogórka i rzodkiewki Źródło: Shutterstock / OlegD
Ta surówka do obiadu jest wyjątkowo lekka i soczysta. Robi się ją łatwo, szybko i pasuje do wielu dań.

To surówka, która jest doskonała nie tylko do niedzielnego obiadu, ale nie bez powodu proponujemy ją właśnie dziś. Niedzielne obiady zwykle jemy w gronie rodzinnym, w wielu domach to właśnie w ten dzień wszyscy siadają razem przy stole. Warto na tę okazję przygotować coś wyjątkowo dobrego, ale to wcale nie oznacza, że trudnego czy pracochłonnego. Ta surówka z ogórków i rzodkiewki pachnie wiosną, jest świeża, lekka i może być dodatkiem do różnych dań obiadowych.

Jak zrobić surówkę z ogórków i rzodkiewki?

Przepis na tę surówkę do obiadu jest bardzo prosty: wystarczy pokroić warzywa oraz zieleninę, a następnie doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny i oliwą. Do przygotowania surówki można wykorzystać dowolne ogórki: teraz mogą to być ogórki szklarniowe, a w sezonie ogórki gruntowe.

Ważnym dodatkiem jest tu oliwa, dlatego warto postawić na oliwę z oliwek dobrej jakości. W surówce jest nie tylko nośnikiem smaku, ale też zdrowym dodatkiem, który ułatwia wchłanianie witamin.

Rada: liście rzodkiewki są również jadalne. Jeśli masz rzodkiewki z ładną, zieloną częścią, możesz ją również skroić do tej surówki, albo wykorzystać w inny sposób (np. na pesto lub do zielonych zup kremów).

Przepis: Surówka z ogórków i rzodkiewki

Lekka surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
39 w każdej porcji

Składniki

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 ogórki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek, sok z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPokrój rzodkiewki ogórki i zieleninę. Wrzuć wszystkie warzywa do miski.
  2. Doprawianie surówkiSkrop surówkę sokiem z cytryny, polej oliwą, dopraw solą i pieprzem.

Do czego podać surówkę z ogórków i rzodkiewki?

Ta lekka surówka jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Świetnie sprawdzi się do niedzielnych klasyków, czyli ziemniaków i kotleta schabowego, do pieczonego kurczaka czy też do duszonej karkówki.

Taka surówka jest też dobra jako dodatek do dań z grilla, dlatego warto zapisać pomysł i wykorzystać podczas imprez i spotkań plenerowych już w cieplejsze dni. Lekkie, chrupiące i soczyste warzywa są idealnym uzupełnieniem tłustych mięs czy kiełbas z rusztu.

Czytaj też:
Plastry schabu podaję z aromatycznym sosem. Są smaczniejsze i delikatniejsze niż kotlety
Czytaj też:
Ekspresową surówkę zrobisz z dwóch chrupiących warzyw. Jest pyszna i bardzo zdrowa