To surówka, która jest doskonała nie tylko do niedzielnego obiadu, ale nie bez powodu proponujemy ją właśnie dziś. Niedzielne obiady zwykle jemy w gronie rodzinnym, w wielu domach to właśnie w ten dzień wszyscy siadają razem przy stole. Warto na tę okazję przygotować coś wyjątkowo dobrego, ale to wcale nie oznacza, że trudnego czy pracochłonnego. Ta surówka z ogórków i rzodkiewki pachnie wiosną, jest świeża, lekka i może być dodatkiem do różnych dań obiadowych.
Jak zrobić surówkę z ogórków i rzodkiewki?
Przepis na tę surówkę do obiadu jest bardzo prosty: wystarczy pokroić warzywa oraz zieleninę, a następnie doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny i oliwą. Do przygotowania surówki można wykorzystać dowolne ogórki: teraz mogą to być ogórki szklarniowe, a w sezonie ogórki gruntowe.
Ważnym dodatkiem jest tu oliwa, dlatego warto postawić na oliwę z oliwek dobrej jakości. W surówce jest nie tylko nośnikiem smaku, ale też zdrowym dodatkiem, który ułatwia wchłanianie witamin.
Rada: liście rzodkiewki są również jadalne. Jeśli masz rzodkiewki z ładną, zieloną częścią, możesz ją również skroić do tej surówki, albo wykorzystać w inny sposób (np. na pesto lub do zielonych zup kremów).
Przepis: Surówka z ogórków i rzodkiewki
Lekka surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 39 w każdej porcji
Składniki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2 ogórki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek, sok z cytryny
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój rzodkiewki ogórki i zieleninę. Wrzuć wszystkie warzywa do miski.
- Doprawianie surówkiSkrop surówkę sokiem z cytryny, polej oliwą, dopraw solą i pieprzem.
Do czego podać surówkę z ogórków i rzodkiewki?
Ta lekka surówka jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Świetnie sprawdzi się do niedzielnych klasyków, czyli ziemniaków i kotleta schabowego, do pieczonego kurczaka czy też do duszonej karkówki.
Taka surówka jest też dobra jako dodatek do dań z grilla, dlatego warto zapisać pomysł i wykorzystać podczas imprez i spotkań plenerowych już w cieplejsze dni. Lekkie, chrupiące i soczyste warzywa są idealnym uzupełnieniem tłustych mięs czy kiełbas z rusztu.
Czytaj też:
Plastry schabu podaję z aromatycznym sosem. Są smaczniejsze i delikatniejsze niż kotletyCzytaj też:
Ekspresową surówkę zrobisz z dwóch chrupiących warzyw. Jest pyszna i bardzo zdrowa