Najpopularniejszym daniem obiadowym przyrządzanym ze schabu są kotlety. Jednak możliwości tego mięsa są o wiele większe i jak dla mnie – smaczniejsze. Można zrobić z niego apetyczne roladki, udusić mięso w sosie albo upiec i podać z sosem. Dziś przedstawię wam tę ostatnią propozycję, bo u mnie wszyscy ją kochają.
Jak przygotować schab do pieczenia?
Schab przeznaczony do pieczenia należy zamarynować i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Marynata skruszy mięso i doda mu smaku. By nie przesuszyć schabu w czasie pieczenia, warto najpierw obsmażyć go na patelni, a dopiero potem umieścić np. w naczyniu żaroodpornym, przykryć i wstawić do piekarnika.
Zrumienione mięso najlepiej jest piec w ok. 160 stopniach Celsjusza przez ok. 1,5 godziny (1 kg schabu). Upieczone mięso po wyjęciu z piekarnika warto pozostawić pod przykryciem na ok. 10 minut. Wtedy równomiernie rozejdą się w nim soki i będzie smaczniejsze.
Jak zrobić schab pieczony z sosem grzybowym?
Gdy chcę przygotować schab pieczony z sosem grzybowym, zwykle rano albo poprzedniego dnia marynuję mięso. Po ociepleniu do temperatury pokojowej rumienię je na patelni i wstawiam do piekarnika. W czasie, gdy schab się piecze, ja przygotowuję sos grzybowy. Potem kroję mięso w plastry i chwilę podgrzewam je w sosie. Całość smakuje rewelacyjnie.
Przepis: Schab z sosem grzybowym
Plastry pieczonego schabu podane z aromatycznym sosem grzybowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 510 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- majeranek
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki bulionu lub wody
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaMięso opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Z czosnku, majeranku, musztardy i oliwy z oliwek przygotuj marynatę. Posmaruj nią mięso, wstaw na 6-8 godzin do lodówki.
- Obsmażanie i pieczenie schabuMięso ociepl do temperatury pokojowej, a potem zrumień je ze wszystkich stron na patelni z olejem. Przełóż do żaroodpornego naczynia, podlej bulionem. Piecz ok. 1,5 godziny w 160 stopniach Celsjusza.
- Przygotowanie sosuPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, podsmaż, oprósz solą i pieprzem, duś ok. 10 minut. Dodaj śmietankę i koncentrat, duś jeszcze ok. 10 minut.
- Wykańczanie potrawyUpieczony schab pozostaw na 10 minut pod przykryciem, a potem pokrój go w plastry. Włóż je do sosu pieczarkowego i delikatnie podgrzewaj przez ok. 5 minut. Możesz też ułożyć plastry mięsa na półmisku i polać je sosem grzybowym.
Z czym podać schab pieczony?
Do schabu pieczonego podanego z sosem najlepiej będą pasować gotowane ziemniaki, ryż lub kasza. Dopełnieniem potrawy mogą być gotowane warzywa, sałatka z buraków albo delikatna w smaku surówka.
Czytaj też:
Kotlety to nuda? Zrób soczyste mięso zapiekane pod pierzynką. To szybki obiad na medalCzytaj też:
Natrzyj schab wyjątkową marynatą. Kotlety wyjdą soczyste i zachwycą wszystkich