Plastry schabu podaję z aromatycznym sosem. Są smaczniejsze i delikatniejsze niż kotlety

Plastry schabu podaję z aromatycznym sosem. Są smaczniejsze i delikatniejsze niż kotlety

Dodano: 
Schab w sosie grzybowym
Schab w sosie grzybowym Źródło: Shutterstock / Loybuckz
Kupiliście schab na niedzielny obiad? Mam dla was propozycję o wiele smaczniejszą niż kotlety. Upieczcie mięso i podajcie z aromatycznym sosem. Będzie miękkie, soczyste i pełne smaku. Od razu będziecie też mieli sos do polania ziemniaków czy ryżu.

Najpopularniejszym daniem obiadowym przyrządzanym ze schabu są kotlety. Jednak możliwości tego mięsa są o wiele większe i jak dla mnie – smaczniejsze. Można zrobić z niego apetyczne roladki, udusić mięso w sosie albo upiec i podać z sosem. Dziś przedstawię wam tę ostatnią propozycję, bo u mnie wszyscy ją kochają.

Jak przygotować schab do pieczenia?

Schab przeznaczony do pieczenia należy zamarynować i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Marynata skruszy mięso i doda mu smaku. By nie przesuszyć schabu w czasie pieczenia, warto najpierw obsmażyć go na patelni, a dopiero potem umieścić np. w naczyniu żaroodpornym, przykryć i wstawić do piekarnika.

Zrumienione mięso najlepiej jest piec w ok. 160 stopniach Celsjusza przez ok. 1,5 godziny (1 kg schabu). Upieczone mięso po wyjęciu z piekarnika warto pozostawić pod przykryciem na ok. 10 minut. Wtedy równomiernie rozejdą się w nim soki i będzie smaczniejsze.

Jak zrobić schab pieczony z sosem grzybowym?

Gdy chcę przygotować schab pieczony z sosem grzybowym, zwykle rano albo poprzedniego dnia marynuję mięso. Po ociepleniu do temperatury pokojowej rumienię je na patelni i wstawiam do piekarnika. W czasie, gdy schab się piecze, ja przygotowuję sos grzybowy. Potem kroję mięso w plastry i chwilę podgrzewam je w sosie. Całość smakuje rewelacyjnie.

Przepis: Schab z sosem grzybowym

Plastry pieczonego schabu podane z aromatycznym sosem grzybowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
510 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • majeranek
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaMięso opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Z czosnku, majeranku, musztardy i oliwy z oliwek przygotuj marynatę. Posmaruj nią mięso, wstaw na 6-8 godzin do lodówki.
  2. Obsmażanie i pieczenie schabuMięso ociepl do temperatury pokojowej, a potem zrumień je ze wszystkich stron na patelni z olejem. Przełóż do żaroodpornego naczynia, podlej bulionem. Piecz ok. 1,5 godziny w 160 stopniach Celsjusza.
  3. Przygotowanie sosuPieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, podsmaż, oprósz solą i pieprzem, duś ok. 10 minut. Dodaj śmietankę i koncentrat, duś jeszcze ok. 10 minut.
  4. Wykańczanie potrawyUpieczony schab pozostaw na 10 minut pod przykryciem, a potem pokrój go w plastry. Włóż je do sosu pieczarkowego i delikatnie podgrzewaj przez ok. 5 minut. Możesz też ułożyć plastry mięsa na półmisku i polać je sosem grzybowym.

Z czym podać schab pieczony?

Do schabu pieczonego podanego z sosem najlepiej będą pasować gotowane ziemniaki, ryż lub kasza. Dopełnieniem potrawy mogą być gotowane warzywa, sałatka z buraków albo delikatna w smaku surówka.

Czytaj też:
Kotlety to nuda? Zrób soczyste mięso zapiekane pod pierzynką. To szybki obiad na medal
Czytaj też:
Natrzyj schab wyjątkową marynatą. Kotlety wyjdą soczyste i zachwycą wszystkich

Źródło: smaki.pl