Sałatka śledziowa to dobry pomysł na wiele okazji. Takie sałatki mogą być posiłkiem, najczęściej kolacją, ale też doskonałą imprezową przekąską. Nasz przepis to prosta sałatka w skandynawskim stylu, ale z polskim akcentem, bo z ogórkami kiszonymi. Jest wyrazista i pełna soczystych dodatków.
Jak zrobić lekką sałatkę śledziową?
Do tego typu sałatek najlepiej pasują filety śledziowe typu matias. Możesz kupić takie śledzie w słonej zalewie lub w oleju. Jeśli wybierzesz pierwszy wariant, to takie filety należy wcześniej opłukać i wymoczyć, aby nie były zbyt słone. Wybór ryb w oleju to z kolei patent na szybką sałatkę bez moczenia śledzi. Wówczas wystarczy jedynie osuszyć śledzie z nadmiaru oleju i można je od razu kroić do sałatki.
W tej sałatce lądują jeszcze jabłko (doskonale sprawdzą się tu lekko kwaskowe odmiany, np. szara reneta, ale mogą to być również popularne championy), cebula, kiszone ogórki (ale jeśli wolisz, mogą być również konserwowe), natka pietruszki i jaja przepiórcze. Oczywiście można je zastąpić jajami kurzymi, jednak jaja przepiórcze sprawiają, że gotowa sałatka wygląda elegancko i efektownie. Dlatego bardzo tę wersję polecamy, szczególnie, kiedy sałatka jest szykowana dla gości.
Rada: w sałatce są dwa słone składniki, czyli śledzie i ogórki kiszone, dlatego przy doprawianiu uważaj z ilością soli.
Przepis: Lekka sałatka ze śledziem
Pyszny pomysł na sałatkę śledziową.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Skandynawska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 356 w każdej porcji
Składniki
- 4 filety śledzia (matiasy)
- 1 jabłko
- 2 ogórki kiszone
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 8 ugotowanych jaj przepiórczych
- 3 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówFilety śledziowe osusz i pokrój na kawałki. Z jabłka wykrój gniazdo nasienne i pokrój owoc na kawałki. Pokrój też cebulę i ogórki. Jaja przepiórcze obierz i pokrój na połówki.
- Robienie sałatkiW misce wymieszaj śledzie, jabłka, cebulę, ogórki, skrop wszystko oliwą, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Porcje sałatki udekoruj natka pietruszki i połówkami jajek.
Jak podawać sałatkę śledziową?
Sałatka śledziowa doskonale smakuje podana w towarzystwie dobrego pieczywa, także pszennych, świeżych i chrupiących bułek. Do sałatki można podać także polane odrobiną oliwy lub oleju lnianego ziemniaki gotowane w mundurkach.
W wersji dla gości sałatkę można serwować w porcjach w niewielkich szklankach, pucharkach czy słoiczkach. Kolorowa sałatka wygląda w nich bardzo apetycznie.
Czytaj też:
Dwa proste dodatki doskonale balansują smak śledzia. Trudno o lepszą i zdrowszą przekąskęCzytaj też:
Nie spodziewałam się, że jajka i tania ryba mogą smakować tak dobrze. Ta pasta to hit