Te pszenne placuszki smakują ziołami i pięknie wyrastają. Sekretem jest maślanka, która w połączeniu z sodą sprawia, że ciasto na patelni robi się wyjątkowo puszyste. Przygotowanie placków zajmie mniej niż pół godziny.
Jak zrobić pszenne placuszki ziołowe?
To placki w wersji wytrawnej, a ich smak zależy od tego, jakie zioła wybierzesz. Może to być tylko jeden dodatek, a może być mieszanka zieleniny, którą lubisz. Przykładowe połączenia? Koperek i szczypiorek, czosnek niedźwiedzi i pietruszka, oregano, szczypiorek i bazylia, kolendra oraz pietruszka. Możliwości jest wiele, a jeśli nie masz świeżych ziół, mogą być także suszone. Może to być oregano, tymianek, mogą to być też mieszanki ziół, np. popularne zioła prowansalskie. W przypadku ziół suszonych, dodaj do placuszków nie więcej niż jedną łyżkę.
Rada: maślankę możesz także zastąpić kefirem lub naturalnym jogurtem.
Przepis: Pszenne placuszki z ziołami
Proste i pyszne placki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 229 w każdej porcji
Składniki
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 3 łyżki posiekanych ziół
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaJajko ubij tak, aby było pyszyste. Dodaj maślankę, sól i wymieszaj delikatnie. Dodaj mąkę, sodę, wymieszaj i dodaj zioła.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Kładź niewielkie porcje ciasta i smaż placki na złoto z obu stron.
Gotowe placki świetnie smakują podane z zimnymi sosami: keczupem, sosami na bazie jogurtu czy majonezu (np. czosnkowym), ale można też podać je z sosami na ciepło, np. grzybowym, serowym czy mięsnym.
Inne pomysły na pszenne placuszki na maślance
Ziołowe placki to tylko jedna z możliwości na smak tego dania. Oprócz ziół do ciasta można dodać też inne składniki. Mogą to być przede wszystkim warzywa, np. pokrojona w kostkę kolorowa papryka, seler naciowy, kukurydza z puszki czy posiekane liście szpinaku. Ale mogą to być także dodatki mięsne. To na przykład pokrojona w kostkę szynka, boczek, pokrojone kabanosy lub kiełbasa. W placuszkach świetnie sprawdzi się też cebula i pieczarki, grzyby jednak warto najpierw przesmażyć, a po przestudzeniu dodać do ciasta na placki.
Czytaj też:
Z ciasta na pierogi wytnij koła i połóż na patelni. Genialny patent na pyszną przekąskęCzytaj też:
Ten węgierski placek bije pizzę na głowę! Przepis na langosz, który zrobisz w mniej niż godzinę