Te pszenne placuszki są pyszne i puszyste, a sekretem jest zdrowy płyn. Prosty przepis

Te pszenne placuszki są pyszne i puszyste, a sekretem jest zdrowy płyn. Prosty przepis

Dodano: 
Pszenne placuszki z ziołami
Pszenne placuszki z ziołami Źródło: Shutterstock / Natalia Fedori
Te pszenne placuszki ziołowe to wytrawne danie, które można jeść o każdej porze dnia. Mogą być też przekąską do pracy, szkoły czy w podróż.

Te pszenne placuszki smakują ziołami i pięknie wyrastają. Sekretem jest maślanka, która w połączeniu z sodą sprawia, że ciasto na patelni robi się wyjątkowo puszyste. Przygotowanie placków zajmie mniej niż pół godziny.

Jak zrobić pszenne placuszki ziołowe?

To placki w wersji wytrawnej, a ich smak zależy od tego, jakie zioła wybierzesz. Może to być tylko jeden dodatek, a może być mieszanka zieleniny, którą lubisz. Przykładowe połączenia? Koperek i szczypiorek, czosnek niedźwiedzi i pietruszka, oregano, szczypiorek i bazylia, kolendra oraz pietruszka. Możliwości jest wiele, a jeśli nie masz świeżych ziół, mogą być także suszone. Może to być oregano, tymianek, mogą to być też mieszanki ziół, np. popularne zioła prowansalskie. W przypadku ziół suszonych, dodaj do placuszków nie więcej niż jedną łyżkę.

Rada: maślankę możesz także zastąpić kefirem lub naturalnym jogurtem.

Przepis: Pszenne placuszki z ziołami

Proste i pyszne placki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
229 w każdej porcji

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 3 łyżki posiekanych ziół
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaJajko ubij tak, aby było pyszyste. Dodaj maślankę, sól i wymieszaj delikatnie. Dodaj mąkę, sodę, wymieszaj i dodaj zioła.
  2. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Kładź niewielkie porcje ciasta i smaż placki na złoto z obu stron.

Gotowe placki świetnie smakują podane z zimnymi sosami: keczupem, sosami na bazie jogurtu czy majonezu (np. czosnkowym), ale można też podać je z sosami na ciepło, np. grzybowym, serowym czy mięsnym.

Inne pomysły na pszenne placuszki na maślance

Ziołowe placki to tylko jedna z możliwości na smak tego dania. Oprócz ziół do ciasta można dodać też inne składniki. Mogą to być przede wszystkim warzywa, np. pokrojona w kostkę kolorowa papryka, seler naciowy, kukurydza z puszki czy posiekane liście szpinaku. Ale mogą to być także dodatki mięsne. To na przykład pokrojona w kostkę szynka, boczek, pokrojone kabanosy lub kiełbasa. W placuszkach świetnie sprawdzi się też cebula i pieczarki, grzyby jednak warto najpierw przesmażyć, a po przestudzeniu dodać do ciasta na placki.

Czytaj też:
Z ciasta na pierogi wytnij koła i połóż na patelni. Genialny patent na pyszną przekąskę
Czytaj też:
Ten węgierski placek bije pizzę na głowę! Przepis na langosz, który zrobisz w mniej niż godzinę