Ta surówka do obiadu to witaminowa bomba. Jest zdrowa, smaczna i jednocześnie nie wydasz wiele na składniki. Gwiazdą jest tu chrupiący, pikantny por, a towarzystwa dotrzymują mu pyszna biała kapusta i soczyste, lekko kwaśne jabłko.
Jak zrobić surówkę z pora, kapusty i jabłka?
Aby zrobić tę surówkę, nie trzeba wiele pracy i wysiłku. Wystarczy pokroić por, poszatkować kawałek białej kapusty i zetrzeć na tarce jabłko. Najlepiej jeśli to jabłko lekko kwaskowe, np. szara reneta, ale może być też inna odmiana.
Do surówki wystarczy prosty dressing z oliwy, odrobiny soku z cytryny i miodu. Miód możesz również zastąpić cukrem białym lub brązowym.
Przepis: Surówka z porem
Pyszna surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 103 w każdej porcji
Składniki
- 1 biała część pora
- 1/4 główki białej kapusty
- 1 jabłko
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOliwę, sok z cytryny i miód wymieszaj. Kapustę poszatkuj i lekko posól. Jabłko zetrzyj na grubych oczkach tarki, por pokrój na plasterki.
- Robienie surówkiKapustę, por i jabłko wymieszaj, dodaj sos, dopraw pieprzem i w razie potrzeby jeszcze odrobiną soli.
Gotowa surówka doskonale pasuje do wielu obiadów. Świetnie sprawdzi się w klasycznych zestawieniach z ziemniakami i mięsem (np. z kotletem schabowym, drobiowymi sznyclami, mielonymi, karkówką z piekarnika czy pieczonym kurczakiem), ale nie tylko. To dobre uzupełnienie kasz i sosów, dań z ryżem, ale też dań mącznych, np. pierogów czy pyz z mięsem. Ta surówka dobrze się też sprawdzi jako warzywny dodatek do kopytek z sosem, ale też do dań rybnych.
Inne pomysły na surówkę z porem, kapustą i jabłkiem
Ten prosty przepis na surówkę z pora możesz w zależności od potrzeb modyfikować. Jeśli lubisz nieco bardziej sycące surówki, dodaj zamiast klasycznego dressingu na bazie oliwy, dwie łyżki majonezu lub majonezu wymieszanego z gęstym jogurtem. Do surówki warto też dorzucić dowolną zieleninę. Świetnie pasuje tu natka pietruszki, ale też posiekany drobno koperek.
Do surówki dla koloru można także zetrzeć jedną marchewkę lub wkroić czerwoną i żółtą paprykę.
Czytaj też:
Moje sznycle są o wiele zdrowsze od kotletów schabowych. Różnicę robi jeden składnikCzytaj też:
Dodaj te składniki do rosołu. Pyszną, sycącą zupą zastąpisz dwudaniowy obiad