Rosół z ziemniakami? Jak najbardziej TAK! Moja babcia często dodawała do rosołu świeżo ugotowane ziemniaki oraz ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu. W ten sposób podaje się rosół np. na Podkarpaciu, gdzie w kuchni regionalnej mocno zakorzeniły się smaki m.in. kuchni słowackiej i kuchni ukraińskiej. Ja dorzucam jeszcze makaron orzo (makaron w kształcie ryżu) lub lane kluski, marchewkę i mięso z rosołu. Te dodatki sprawiają, że zupa staje się bardziej treściwa i może z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad.
Na czym ugotować aromatyczny rosół?
Rosół gotuję na całym kurczaku oraz mięsie wołowym (szponder, pręga wołowa). Czasami dorzucam również golonki z indyka, które później przerabiam na domowy pasztet lub farsz do pierogów bądź uszek. Podczas gotowania rosołu wykorzystuję również porcję rosołową z kaczki. Im więcej mięsa w rosole, tym bardziej aromatyczna jest zupa, a także można za jednym zamachem przygotować obiad na 2-3 dni, wykorzystując resztki rosołu oraz ugotowane w nim mięso.
Do rosołu dorzucam włoszczyznę, opaloną cebulę oraz 2-3 ząbki czosnku. Zimą do garnka trafia również kawałek korzenia imbiru, dzięki któremu rosół przyjemnie rozgrzewa organizm. Poniżej nie podaję przepisu na rosół – możesz przygotować tę zupę zgodnie z indywidualnymi preferencjami, a także zrobić zupę bez mięsnych dodatków z wywaru warzywnego. Jeśli nie masz jeszcze ulubionego przepisu na aromatyczny rosół, koniecznie sprawdź: Jak gotowano królewski rosół w dawnych czasach.
Jak zrobić rosół z orzo i ziemniakami?
Podstawą tej sycącej zupy jest intensywny rosół, który zwykle przygotowuję na niedzielę w dużym garnku i później zużywam do przygotowania innych zup. Osobno gotuję pokrojone w kostkę ziemniaki oraz makaron orzo, który następnie przelewam zimną wodą, żeby się nie posklejał. Łączę rosół z ziemniakami, makaronem oraz pokrojonym w kostkę mięsem (opcjonalnie) i marchewką. Krótko podgrzewam, żeby smaki się przegryzły i mam gotową sycącą, aromatyczną zupę.
Porada: zamiast mięsa z rosołu możesz dodać do zupy malutkie klopsiki z mięsa mielonego lub podsmażony boczek bądź kiełbasę.
Przepis: Rosół z orzo i ziemniakami
Za zupa jest tak sycącą, że śmiało robi za dwa dania.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 441 w każdej porcji
Składniki
- 2 litry rosołu
- 4 średnie ziemniaki
- 200 g suchego makaronu orzo
- 2 marchewki z rosołu
- 400 g mięsa z rosołu
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Uszykowanie dodatkówZiemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, ugotuj niemal do miękkości w osolonym wrzątku, a następnie odcedź i pozostaw na sitku, żeby odciekły. Makaron orzo ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso z rosołu oraz marchewkę pokrój w kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
- Łączenie składnikówPodgrzej rosół. Dodaj ziemniaki, makaron, marchewkę i mięso. Gotuj 10 minut na małym ogniu i dopraw zupę do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówka: możesz również ugotować ziemniaki i makaron do miękkości, wyłożyć na talerze porcje dodatków i zalać wrzącym rosołem.
Rosół z orzo i ziemniakami podaję posypany natką pietruszki.
Czytaj też:
Tylko tak gotowany rosół będzie aromatyczny i pełen smaku. Warzywa mają ogromne znaczenieCzytaj też:
Ten błąd niszczy smak pomidorowej. Unikaj go jak ognia, a zupa będzie obłędna