Moje sznycle są o wiele zdrowsze od kotletów schabowych. Różnicę robi jeden składnik

Moje sznycle są o wiele zdrowsze od kotletów schabowych. Różnicę robi jeden składnik

Dodano: 
Sznycle indycze
Sznycle indycze Źródło: Shutterstock / stockcreations
Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. Są smaczne, chrupiące, ale nie do końca zdrowe. Dlatego ja częściej przyrządzam sznycle. Zawierają mniej tłuszczu, a moja rodzina je uwielbia. W ten weekend też je usmażę.

Połączenie soczystego schabu i chrupiącej skórki smakuje wspaniale, choć niekoniecznie wychodzi na zdrowie. Potrawa ta zawiera bowiem sporo tłuszczu i jest smażona. Dlatego przyrządzam bardzo podobne, ale jednak inne danie. Są to sznycle, które również smakowicie chrupią, ale jednak są mniej kaloryczne.

Czym się różnią kotlety schabowe od sznycli?

Choć kotlety schabowe wyglądają podobnie, jak sznycle, to jednak różnica między nimi jest zasadnicza. Jak sama nazwa wskazuje, schabowe przyrządza się ze schabu wieprzowego. Sznycle natomiast robi się zwykle z cielęciny lub mięsa drobiowego. Zarówno cielęcina, jak i mięso drobiowe zawierają o wiele mniej tłuszczu, niż wieprzowina, co już na samym starcie ujmuje potrawie kalorii. Obie potrawy poza tym przyrządza się tak samo, a więc jedna i druga jest smażona i ma chrupiącą skórkę.

Jak zrobić sznycle indycze?

Sznycle zwykle przyrządzam z fileta indyczego. To bardzo smaczne mięso, które jest tańsze od cielęciny i zdrowsze od wieprzowiny. Sznycle robi się podobnie, jak schabowe. Z tą różnicą, że plastry mięsa rozbija się delikatnie, bo łatwo je porozrywać. Po przyprawieniu panieruje się je w klasycznych składnikach i smaży na tłuszczu.

Przepis: Sznycle indycze

Chrupiące sznycle z fileta z piersi indyczej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
austriacka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g fileta z piersi indyczej
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaFilet z piersi indyczej opłucz, osusz, pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Każdy delikatnie rozbij gładką stroną kuchennego tłuczka. Oprósz je solą i pieprzem, odstaw na 15 minut.
  2. Smażenie sznycliNa jeden talerz wysyp mąkę, w drugim rozkłóć jajka, na trzeci wysyp tartą bułkę. Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Płaty mięsa panieruj w mące, jajku i tartej bułce. Kładź na gorący tłuszcz i smaż po ok. 3 minuty z każdej strony.

Z czym podać sznycle indycze?

Sznycle indycze są delikatne w smaku i można je podać, podobnie jak sznycle cielęce. A więc z plasterkiem albo cząstką cytryny, bo można je było skropić sokiem. Do tak przygotowanego mięsa najlepiej pasują ziemniaki pieczone lub frytki. Oczywiście sznycle można również zaserwować z ziemniakami gotowanymi. Najlepszym uzupełnieniem tego dania będzie sałata z lekkim sosem, ewentualnie surówka z marchewki.

Czytaj też:
Plastry schabu duszone w aromatycznym sosie są lepsze niż kotlety. Wprost rozpływają się w ustach
Czytaj też:
Do schabowych nie stosuję klasycznej panierki. Wychodzą mniej kaloryczne i zdrowsze