Domowe drożdżówki, ciepłe i pachnące na głowę biją bułki z cukierni czy piekarni. Zrobienie domowego wypieku wychodzi taniej i zdrowiej, bo masz pełną kontrolę nad ich składem. A ciasto drożdżowe to najprostsze składniki. Drożdżówki z dżemem to idealna propozycja na wakacyjne weekendy, bo takie bułeczki wręcz proszą się, aby spakować je na letni wyjazd.
Jak zrobić domowe drożdżówki z dżemem?
Zrobienie ciasta drożdżowego na drożdżówki z dżemem nie jest trudne, choć wymaga nieco uwagi, a bardziej pracy przy wyrabianiu. Warto poświęcić chwilę na tę czynność, bo dzięki temu gotowe drożdżówki są idealnie miękkie i puszyste. Ja przyznaję, że bardzo nie lubię ręcznego wyrabiania ciasta, dlatego zawsze korzystam z pomocy robota z hakiem do wyrabiania. Jeśli masz taki sprzęt, to można powiedzieć, że drożdżówki zrobią się same. Jeśli z kolei należysz do osób, które relaksują się przy ręcznym wyrabianiu ciasta, to ten przepis jest doskonały, aby nie tylko zyskać genialne bułeczki, ale i dać upust swoim emocjom.
Do drożdżówek możesz wykorzystać dowolny dżem lub marmoladę. Ja przy tym wolę gładkie dżemy, ale mogą to być także przetwory z kawałkami owoców. W moich drożdżówkach najczęściej ląduje dżem truskawkowy, jagodowy albo morelowy. Czasem także są to powidła śliwkowe.
Przepis: Drożdżówki z dżemem
Proste drożdżówki zawijane z dżemem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 362 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 15 łyżek dżemu owocowego
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Szykowanie zaczynu i ciastaDrożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę i uszykuj resztę składników. Do mąki dodaj sól, żółtka, ciepłe mleko, roztopione masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ok. 10 minut (najlepiej przy pomocy robota). Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia.
- Robienie drożdżówekCiasto rozwałkuj i podziel na 10 pasków. Na każdy nakładaj ok. 1,5 łyżki dżemu. Dżem rozsmaruj na całości paska, po czym zawiń, tworząc coś w rodzaju ślimaka. Tak przygotowane drożdżówki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 10 minut.
- Pieczenie drożdżówekWymieszaj jajko z mlekiem i posmaruj nim wierzch bułeczek. Piecz drożdżówki ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe drożdżówki posyp cukrem pudrem.
Gotowe drożdżówki możesz także posmarować lukrem.
Jak podawać drożdżówki z dżemem?
Ja piekę takie drożdżówki najczęściej przed wyjazdem i zabieram jako słodki posiłek na podróż. Drożdżówki z dżemem są pod tym względem o wiele bardziej wygodne, niż te ze świeżymi owocami (owoce często puszczają sok).
Drożdżówki z dżemem świetnie smakują jako śniadanie, ale też mogą być po prostu deserem zjedzonym w towarzystwie małej czarnej albo dobrej herbaty.
Czytaj też:
Gruszki w cieście francuskim smakują niczym z cukierni. Zrobisz je ekspresowoCzytaj też:
Ciasto francuskie nadziewam kremem czekoladowym. W 30 minut mam pyszną przekąskę