W wielu domach gotuje się pełen gar rosołu, właśnie po to, aby w kolejnych dniach robić z niego zupełnie inną zupę. W polskich domach to często pomidorowa. Nie bez powodu pomidorowa z rosołu z wczoraj doczekała się nawet humorystycznej piosenki. Nasza propozycja to coś zupełnie innego. To pyszna, wyrazista zupa chrzanowa. Ten pomysł na rosół to prawdziwy kulinarny game changer.
Jak zrobić zupę chrzanową na rosole?
Do zrobienia tej zupy możesz wykorzystać rosół na dowolnym mięsie, czy to drobiowym, czy to wołowym, czy mieszanym. Ale zupę można przygotować także w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej: wykorzystaj wówczas bulion warzywny, a chrzan wymieszaj ze śmietaną lub jej roślinnym zastępnikiem (w takiej wersji warto dorzucić do zupy przesmażone wędzone tofu, albo uprażoną z przyprawami ciecierzycę).
Cały patent na tę zupę to dodanie do aromatycznego bulionu śmietanki wymieszanej z chrzanem. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj więcej chrzanu.
Przepis: Zupa chrzanowa na rosole
Aromatyczna i wyrazista zupa.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 383 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 l rosołu z warzywami i mięsem
- 100 ml śmietany 18%
- 100 g chrzanu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie zupyWymieszaj chrzan ze śmietaną. Z rosołu wyjmij mięso i warzywa, pokrój na kawałki. Wymieszaj chrzanową śmietankę z zupą i gotuj na małym ogniu kilka minut. Na koniec dodaj warzywa i mięso. Dopraw zupę do smaku.
- Serwowanie zupyZupę podawaj posypaną natką pietruszki.
Inne pomysły na podanie zupy chrzanowej
Jeśli robisz zupę na samym bulionie (nie masz już mięsa, ani warzyw) to nic straconego. Zupę chrzanową zrobioną na samym bulionie możesz podać z grzankami czosnkowo-serowymi, z pieczonymi lub smażonymi ziemniaczkami, ale też już bardziej w stylu na Wielkanoc, czyli z białą kiełbasą i jajkiem. Ta ostatnia wersja jest także pyszna z wędzoną szynką czy dowolną, inną kiełbasą.
Zupa chrzanowa lubi zieleninę, nie tylko pietruszkę, ale też szczypiorek czy koperek, więc tych dodatków nie żałuj. Ciekawą i oryginalną opcją jest z kolei zaserwowanie gorącej zupy posypanej chrupiącymi grzankami, wiórkami żółtego sera i pokruszonym serem feta.
Czytaj też:
Kultowa zupa z Polski w czołówce światowego rankingu. Zwyciężył przysmak z TajlandliiCzytaj też:
Zupa ogórkowa tylko 5 składników. Odkryj sekret przedwojennej receptury, którą pokochasz