Roladki z boczku i bananów to słodycz owocu zamknięta w chrupiącym, aromatycznym plasterku wędliny. Wszystkie smaki podkręca tu świeży rozmaryn. Przekąska jest zawsze hitem imprez i spotkań przy stole.
Jak zrobić roladki z boczku i bananów?
Cała filozofia to zawinięcie bananów w plastry boczku i usmażenie na złoto z dodatkiem świeżego rozmarynu. Najlepiej do tej przekąski wykorzystać boczek wędzony z ładnymi paskami tłuszczu, który się wytopi podczas smażenia, a boczek dzięki temu stanie się przyjemniej chrupiący i aromatyczny.
Rada: w wielu sklepach mięsnych nie kroi się w plastry boczku, ponieważ taki boczek jest dość miękki i trudno go dobrze pokroić na krajalnicy czy nawet nożem. Jest na to prosty patent. Wystarczy kawałek boczku włożyć na ok. 30 minut do zamrażarki. W tym czasie tłuszcz nieco stężeje, a boczek będzie na tyle twardy, aby ostrym nożem móc go pokroić na równe plasterki dowolnej grubości.
Jeśli przygotowujesz te roladki na przyjęcie, każdą z nich możesz nadziać na gałązkę rozmarynu, to dodatkowo zepnie wędlinę z owocem, a przekąska zachowa ładny kształt.
Przepis: Przekąska z boczku i banana
Prosta przekąska na ciepło.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 148 w każdej porcji
Składniki
- 1 banan
- 4 plasterki boczku
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania
- Szykowanie roladekBanana przekrój na pół i każdą połówkę przekrój w poprzek. Owiń kawałki bananów plastrami boczku.
- Smażenie roladekNa patelni rozgrzej odrobinę oliwy i kładź na to roladki. Smaż, a kiedy tłuszcz z boczku zacznie się wytapiać, dołóż na patelnię gałązki rozmarynu. Smaż roladki na złoto ze wszystkich stron.
Jak podawać roladki z boczku i bananów?
Te roladki z boczku i bananów najlepiej smakują na ciepło, dlatego mogą być oryginalnym starterem przed kolejnymi daniami. Trzeba jednak pamiętać, że są dość sycące, więc jeden kawałek w zupełności wystarczy na osobę. Ale to także przekąska, którą śmiało można postawić na stole wśród innych ciepłych potraw, albo podać już w trakcie imprezy, kiedy goście mają ochotę, aby przekąsić coś na gorąco. Roladki można też odgrzać, chociaż najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu.
Roladki z boczku wyglądają efektownie ułożone na świeżych liściach rukoli, można je też układać na łódeczkach z liści cykorii.
Czytaj też:
Duszę mięso mielone z warzywami. To genialny turecki przepis na szybkie i tanie danie jednogarnkoweCzytaj też:
Najlepszą rozgrzewającą zupę robię w 20 minut. Wystarczy woda i proste składniki