Robię chrupiące i smaczne ciasteczka, które dbają o moją linię. Rodzina też się nimi zajada

Robię chrupiące i smaczne ciasteczka, które dbają o moją linię. Rodzina też się nimi zajada

Dodano: 
Chrupiące ciasteczka
Chrupiące ciasteczka Źródło: Shutterstock / Tawan Ramtang
Jeśli lubicie chrupiące ciasteczka, ale chcecie się zdrowo odżywiać, ta propozycja jest właśnie dla was. Przygotujemy dziś pyszne ciasteczka z samych wartościowych składników. Zrobimy je szybko i sprawnie, a potem będziemy zajadać ze smakiem.

Ciasteczka kojarzą się zwykle z czymś słodkim i mało zdrowym. Jednak w tym przypadku jest inaczej. Moje ciasteczka z ziaren i nasion wręcz warto chrupać, bo wychodzą na zdrowie. Zawierają bowiem same wartościowe składniki. Dbają one o mój metabolizm i ułatwiają odchudzanie. Jeśli też chcecie się zdrowo odżywiać, przygotujcie te proste, chrupiące ciasteczka. Ja zajadam je razem z rodziną, bo wszyscy je bardzo lubią.

Z jakich składników zrobić zdrowe ciasteczka?

Jeśli chcecie przygotować zdrowe ciasteczka możecie sięgnąć po mąkę pełnoziarnistą lub orkiszową. Możecie też jednak zupełnie pominąć mąkę. Postawcie wtedy na pestki, nasiona i płatki, np. pestki dyni, słonecznika, sezam, siemię lniane, płatki owsiane, jaglane czy gryczane. To one będą podstawą ciastek. Lepiszczem do tych składników może być banan, który można wesprzeć jajkiem i ewentualnie tłuszczem roślinnym. Do ciasteczek warto też dodać suszone owoce, które dodadzą przekąsce słodkości, a także orzechy.

Jak zrobić ciasteczka z nasion i pestek?

Do przygotowania zdrowych, chrupiących ciasteczek wykorzystuję zwykle pestki dyni i słonecznika. Mieszam je w dowolnych proporcjach i wzbogacam nasionami, suszonymi owocami oraz orzechami. Sypkie składniki łączę z papką zrobioną ze zmiażdżonego banana i jajka. Często też dodaję miód i trochę masła orzechowego, które dodają przekąsce smaku.

Przepis: Ciasteczka z nasion i pestek

Chrupiące, zdrowe ciasteczka z nasion, pestek, suszonych owoców i orzechów

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
85 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1/4 szklanki orzechów i migdałów
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Łączenie składnikówOrzechy i migdały posiekaj, wymieszaj z pozostałymi sypkimi składnikami. Banan rozgnieć na papkę, wymieszaj z miodem, masłem i szczyptą soli. Dodaj sypką mieszankę, wymieszaj.
  2. Pieczenie ciastekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką kładź na nią porcje masy i lekko je spłaszczaj. Ciasteczka piecz ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasteczka lekko przestudź, przełóż na kratkę i całkowicie wystudź.

Wskazówki: Do masy można też dodać trochę cynamonu. Jeśli masa jest zbyt sucha, można do niej dodać 1-2 łyżki wody.

Wartość odżywcza ciasteczek z nasion i pestek

Ciasteczka składające się z nasion i pestek stanowią doskonałe źródło wartościowych składników. Obfitują w błonnik, który poprawia przemianę materii i ułatwia odchudzanie. W ich składzie znajduje się też dużo zdrowych tłuszczów, które są korzystne dla naszego mózgu i układu krążenia. Dostarczają również cennych witamin i soli mineralnych m.in.: witaminy E, magnezu, cynku, fosforu, wapnia, manganu. Stanowią także dobre źródło roślinnego białka.

Czytaj też:
Te ciasteczka maślane dosłownie rozpływają się w ustach. Sekretem jest jeden tani składnik
Czytaj też:
Biorę dwa składniki i w pół godziny mam pyszne ciastka. Patent jest dziecinnie prosty