Kremowy ryż z kurczakiem zrobisz w pół godziny. Sekretem są proste i smaczne dodatki

Kremowy ryż z kurczakiem zrobisz w pół godziny. Sekretem są proste i smaczne dodatki

Dodano: 
Ryż z kurczakiem i warzywami
Ryż z kurczakiem i warzywami Źródło: Shutterstock / MShev
Ten pyszny i lekki obiad zrobisz w pół godziny. To delikatny ryż z dodatkiem kurczaka i warzyw. Danie jest łatwe do zrobienia, a składniki proste.

Ryż z kurczakiem można przyrządzić na wiele sposobów. Nasza propozycja to kurczak z delikatnym kurczakiem, kolorową papryką i zieloną fasolką szparagową. To danie doskonałe na obiad albo na kolację. Takiego ryżu z kurczakiem można zrobić więcej, bo potrawa świetnie nadaje się do odgrzewania.

Jak zrobić ryż z kurczakiem i warzywami?

Danie robi się nie dłużej niż w pół godziny, jeśli dobrze zgrasz ze sobą poszczególne czynności: gotowanie ryżu i fasolki, oraz smażenie kurczaka i papryki. Można wykorzystać pierś z kurczaka (tak jest w przepisie), ale jeśli wolisz tłustsze kawałki drobiu, sięgnij po filety z udek.

Rada: do przygotowania potrawy możesz wykorzystać mrożoną fasolkę szparagową, możesz ją najpierw ugotować (jak w przepisie), ale możesz też taką fasolkę wrzucić na patelnię. Jeśli przyrządzasz fasolkę na patelni, wrzuć ją najpierw na rozgrzany tłuszcz, a potem podlej niewielką ilością wody. Mrożonej fasolki nie dodawaj od razu na patelnię z mięsem i papryką, przygotuj ją wówczas na osobnej patelni i dodaj razem ze śmietaną do dania.

Przepis: Ryż z kurczakiem i warzywami

Pyszne danie na obiad lub kolację.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
293 w każdej porcji

Składniki

  • 2 torebki ryżu (200 g)
  • 2 filety z  piersi kurczaka
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówRyż wstaw do gotowania, kurczaka i paprykę pokrój na kawałki. Fasolkę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Robienie daniaKurczaka wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż chwilę, po ok. 5 minutach dodaj paprykę. Dopraw wszystko solą i pieprzem, dodaj ugotowaną fasolkę, śmietanę i wymieszaj. Dodaj na patelnię ugotowany ryż i duś jeszcze chwilę wszystko razem.

Gotowe danie możesz posypać natką pietruszki (świeżą lub suszoną) albo innymi ziołami.

Inne pomysły na ryż z kurczakiem

Do tego dania możesz dodać również inne warzywa, które wystarczy dorzucić na patelnię. Obok papryki i fasolki szparagowej, do ryżu z kurczakiem będą pasowały także marchewka (starta lub pokrojona w cieniutkie paseczki czy plastry), seler naciowy, a w sezonie dynia.

Do dania można również dorzucić warzywa z puszki (np. groszek konserwowy, kukurydzę lub czerwoną fasolkę). Zamiast gotowanej czy smażonej fasolki można dodać także fasolkę szparagową z puszki.

Ryż z kurczakiem lubi zieleninę. Do dania można dołożyć nie tylko pietruszkę, ale też kolendrę, koperek czy dowolne mikroliście.

Czytaj też:
Poznaj trik na idealny obiad lub kolację. Ten kurczak z warzywami zachwyca smakiem i jest gotowy w 25 minut
Czytaj też:
Ta prosta sałatka to witaminowa bomba. Polacy nie doceniają tego taniego warzywa, a to duży błąd