Ryż z kurczakiem można przyrządzić na wiele sposobów. Nasza propozycja to kurczak z delikatnym kurczakiem, kolorową papryką i zieloną fasolką szparagową. To danie doskonałe na obiad albo na kolację. Takiego ryżu z kurczakiem można zrobić więcej, bo potrawa świetnie nadaje się do odgrzewania.
Jak zrobić ryż z kurczakiem i warzywami?
Danie robi się nie dłużej niż w pół godziny, jeśli dobrze zgrasz ze sobą poszczególne czynności: gotowanie ryżu i fasolki, oraz smażenie kurczaka i papryki. Można wykorzystać pierś z kurczaka (tak jest w przepisie), ale jeśli wolisz tłustsze kawałki drobiu, sięgnij po filety z udek.
Rada: do przygotowania potrawy możesz wykorzystać mrożoną fasolkę szparagową, możesz ją najpierw ugotować (jak w przepisie), ale możesz też taką fasolkę wrzucić na patelnię. Jeśli przyrządzasz fasolkę na patelni, wrzuć ją najpierw na rozgrzany tłuszcz, a potem podlej niewielką ilością wody. Mrożonej fasolki nie dodawaj od razu na patelnię z mięsem i papryką, przygotuj ją wówczas na osobnej patelni i dodaj razem ze śmietaną do dania.
Przepis: Ryż z kurczakiem i warzywami
Pyszne danie na obiad lub kolację.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 293 w każdej porcji
Składniki
- 2 torebki ryżu (200 g)
- 2 filety z piersi kurczaka
- 150 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówRyż wstaw do gotowania, kurczaka i paprykę pokrój na kawałki. Fasolkę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
- Robienie daniaKurczaka wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż chwilę, po ok. 5 minutach dodaj paprykę. Dopraw wszystko solą i pieprzem, dodaj ugotowaną fasolkę, śmietanę i wymieszaj. Dodaj na patelnię ugotowany ryż i duś jeszcze chwilę wszystko razem.
Gotowe danie możesz posypać natką pietruszki (świeżą lub suszoną) albo innymi ziołami.
Inne pomysły na ryż z kurczakiem
Do tego dania możesz dodać również inne warzywa, które wystarczy dorzucić na patelnię. Obok papryki i fasolki szparagowej, do ryżu z kurczakiem będą pasowały także marchewka (starta lub pokrojona w cieniutkie paseczki czy plastry), seler naciowy, a w sezonie dynia.
Do dania można również dorzucić warzywa z puszki (np. groszek konserwowy, kukurydzę lub czerwoną fasolkę). Zamiast gotowanej czy smażonej fasolki można dodać także fasolkę szparagową z puszki.
Ryż z kurczakiem lubi zieleninę. Do dania można dołożyć nie tylko pietruszkę, ale też kolendrę, koperek czy dowolne mikroliście.
Czytaj też:
Poznaj trik na idealny obiad lub kolację. Ten kurczak z warzywami zachwyca smakiem i jest gotowy w 25 minutCzytaj też:
Ta prosta sałatka to witaminowa bomba. Polacy nie doceniają tego taniego warzywa, a to duży błąd