Zawsze mam w zamrażarce gotowe do podgrzania warzywa, po które sięgam, gdy nie mam czasu na długie stanie przy kuchni. Mieszanki warzywne robię własnoręcznie, ale doskonale sprawdzą się również sklepowe gotowce, które mają w swoim składzie różne warzywa. Jest w czym wybierać.
Czy mrożone warzywa są zdrowe?
Mrożone warzywa zachowują większość wartości odżywczych. Tyczy się to zarówno produktów przygotowywanych własnoręcznie (o ile zostaną zamrożone w odpornych na działanie niskiej temperatury woreczkach lub pojemnikach i są przechowywane w prawidłowy sposób), jak i produktów gotowych, które nie zawierają zbędnych dodatków.
Jak zrobić kurczaka z mrożonymi warzywami?
Kurczaka z warzywami przygotowuję w dwóch prostych i szybkich krokach. Na początku kroję mięso i podsmażam je razem z przyprawami. Gdy mięso ładnie się przyrumieni i potrzebuje jedynie kilku minut, żeby doszło w środku, dorzucam na patelnię warzywa i smażę na małym ogniu, żeby się nie rozpadły. Do mięsa dodaję mrożonkę, w której składzie znajdują się: brokuł, fasolka szparagowa, młoda marchewka i czerwona papryka. Smak dania wzbogacam, dodając cebulę i słodką kukurydzę z puszki.
Danie doprawiam do smaku i podaję z różnymi dodatkami m.in. gotowanymi ziemniakami, ryżem lub kaszą. Potrawę z poniższego przepisu możesz również wykorzystać jako nadzienie makaronowej, ryżowej lub ziemniaczanej zapiekanki oraz gotowych tortilli. Smak potrawy możesz dopasować do własnych preferencji, dodając ulubione zioła oraz przyprawy. Warzywa z kurczakiem doskonale smakują podawane z zimnymi i ciepłymi sosami np. sosem czosnkowym, sosem ziołowym, sosem śmietanowym i jasnym sosem pieczeniowym.
W poniższym przepisie uwzględniłem mrożone warzywa, które zawsze mam pod ręką. Możesz je zastąpić 1 opakowaniem warzyw na patelnię z podobnym składem lub świeżymi warzywami.
Przepis: Kurczak z warzywami
Ta świetny pomysł na lekkostrawne, pożywne danie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 412 w każdej porcji
Składniki
- 800 g filetów z kurczaka
- 1 cebula czosnkowa
- 200 g mrożonych różyczek brokułu
- 1 szklanka mrożonej marchewki
- 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej
- 1/2 szklanki mrożonej papryki
- 1 mała puszka kukurydzy
Do przyprawienia:
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kolorowego czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mięsaFilety z kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę o boku około 1,5 cm lub w niezbyt grube paseczki.
- PrzyprawianieOprósz mięso solą. W miseczce wymieszaj zioła prowansalskie, kolorowy pieprz, kolorowy czosnek oraz słodką paprykę. Posyp mięso przyprawami, dodaj oliwę (możesz również użyć oleju do smażenia) i dokładnie wymieszaj.
- SmażenieWyłóż obtoczone w tłuszczu i przyprawach mięso na mocno rozgrzaną patelnię. Smaż na średnim ogniu, aż kawałki kurczaka przyrumienią się z każdej strony. Porada: jeżeli mięso puści soki, to zwiększ moc palnika i odparuj płyn z patelni.
- Przygotowanie warzywCebulę obierz i pokrój w piórka. Kukurydzę odsącz na sitku z zalewy. Odmierz potrzebną ilość mrożonych warzyw.
- Dodanie warzywNa początku dodaj na patelnię z mięsem cebulę i smaż 1-2 minuty, na średnim ogniu, często mieszając. Następnie dodaj warzywa mrożone i smaż 5-8 minut, aż zmiękną. Jako ostatnią dodaj na patelnię kukurydzę. Smaż jeszcze 1-2 minuty na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dopraw potrawę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Kurczaka z warzywami serwuję gorącego. Wskazówka: przed podaniem możesz udekorować potrawę świeżymi lub suszonymi ziołami np. natką pietruszki.
Czytaj też:
Co zrobić z resztką rosołu? Ten ekspresowy przepis na obłędnie pyszną zupę zaskoczy twoją rodzinęCzytaj też:
Sekretny przepis na soczyste, pikantne udka z kurczaka. Spróbuj idealnego dania na rodzinny obiad