Poznaj trik na idealny obiad lub kolację. Ten kurczak z warzywami zachwyca smakiem i jest gotowy w 25 minut

Poznaj trik na idealny obiad lub kolację. Ten kurczak z warzywami zachwyca smakiem i jest gotowy w 25 minut

Dodano: 
Warzywa z kurczakiem
Warzywa z kurczakiem Źródło: Shutterstock / Ira1609
Mieszanka mrożonych warzyw to idealna baza szybkiego i lekkiego obiadu lub kolacji. W połączeniu z soczystym, delikatnym mięsem z piersi kurczaka pozwala przygotować zdrowy posiłek w mniej niż pół godziny.

Zawsze mam w zamrażarce gotowe do podgrzania warzywa, po które sięgam, gdy nie mam czasu na długie stanie przy kuchni. Mieszanki warzywne robię własnoręcznie, ale doskonale sprawdzą się również sklepowe gotowce, które mają w swoim składzie różne warzywa. Jest w czym wybierać.

Czy mrożone warzywa są zdrowe?

Mrożone warzywa zachowują większość wartości odżywczych. Tyczy się to zarówno produktów przygotowywanych własnoręcznie (o ile zostaną zamrożone w odpornych na działanie niskiej temperatury woreczkach lub pojemnikach i są przechowywane w prawidłowy sposób), jak i produktów gotowych, które nie zawierają zbędnych dodatków.

Jak zrobić kurczaka z mrożonymi warzywami?

Kurczaka z warzywami przygotowuję w dwóch prostych i szybkich krokach. Na początku kroję mięso i podsmażam je razem z przyprawami. Gdy mięso ładnie się przyrumieni i potrzebuje jedynie kilku minut, żeby doszło w środku, dorzucam na patelnię warzywa i smażę na małym ogniu, żeby się nie rozpadły. Do mięsa dodaję mrożonkę, w której składzie znajdują się: brokuł, fasolka szparagowa, młoda marchewka i czerwona papryka. Smak dania wzbogacam, dodając cebulę i słodką kukurydzę z puszki.

Danie doprawiam do smaku i podaję z różnymi dodatkami m.in. gotowanymi ziemniakami, ryżem lub kaszą. Potrawę z poniższego przepisu możesz również wykorzystać jako nadzienie makaronowej, ryżowej lub ziemniaczanej zapiekanki oraz gotowych tortilli. Smak potrawy możesz dopasować do własnych preferencji, dodając ulubione zioła oraz przyprawy. Warzywa z kurczakiem doskonale smakują podawane z zimnymi i ciepłymi sosami np. sosem czosnkowym, sosem ziołowym, sosem śmietanowym i jasnym sosem pieczeniowym.

W poniższym przepisie uwzględniłem mrożone warzywa, które zawsze mam pod ręką. Możesz je zastąpić 1 opakowaniem warzyw na patelnię z podobnym składem lub świeżymi warzywami.

Przepis: Kurczak z warzywami

Ta świetny pomysł na lekkostrawne, pożywne danie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
412 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g filetów z kurczaka
  • 1 cebula czosnkowa
  • 200 g mrożonych różyczek brokułu
  • 1 szklanka mrożonej marchewki
  • 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki mrożonej papryki
  • 1 mała puszka kukurydzy

Do przyprawienia:

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kolorowego czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaFilety z kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę o boku około 1,5 cm lub w niezbyt grube paseczki.
  2. PrzyprawianieOprósz mięso solą. W miseczce wymieszaj zioła prowansalskie, kolorowy pieprz, kolorowy czosnek oraz słodką paprykę. Posyp mięso przyprawami, dodaj oliwę (możesz również użyć oleju do smażenia) i dokładnie wymieszaj.
  3. SmażenieWyłóż obtoczone w tłuszczu i przyprawach mięso na mocno rozgrzaną patelnię. Smaż na średnim ogniu, aż kawałki kurczaka przyrumienią się z każdej strony. Porada: jeżeli mięso puści soki, to zwiększ moc palnika i odparuj płyn z patelni.
  4. Przygotowanie warzywCebulę obierz i pokrój w piórka. Kukurydzę odsącz na sitku z zalewy. Odmierz potrzebną ilość mrożonych warzyw.
  5. Dodanie warzywNa początku dodaj na patelnię z mięsem cebulę i smaż 1-2 minuty, na średnim ogniu, często mieszając. Następnie dodaj warzywa mrożone i smaż 5-8 minut, aż zmiękną. Jako ostatnią dodaj na patelnię kukurydzę. Smaż jeszcze 1-2 minuty na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dopraw potrawę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Kurczaka z warzywami serwuję gorącego. Wskazówka: przed podaniem możesz udekorować potrawę świeżymi lub suszonymi ziołami np. natką pietruszki.

Czytaj też:
Co zrobić z resztką rosołu? Ten ekspresowy przepis na obłędnie pyszną zupę zaskoczy twoją rodzinę
Czytaj też:
Sekretny przepis na soczyste, pikantne udka z kurczaka. Spróbuj idealnego dania na rodzinny obiad