Tuńczyk z puszki, awokado i 2 świeże dodatki. Prosty i pyszny przepis na lekką sałatkę w 10 minut, która zachwyci każdego

Tuńczyk z puszki, awokado i 2 świeże dodatki. Prosty i pyszny przepis na lekką sałatkę w 10 minut, która zachwyci każdego

Dodano: 
Sałatka z tuńczykiem i awokado
Sałatka z tuńczykiem i awokado Źródło: Shutterstock / Tenzen
Szukasz przepisu na ekspresowy w przygotowaniu, zdrowy i sycący posiłek? Sałatka z tuńczykiem, awokado i ogórkiem to idealna propozycja na śniadanie, lunch lub kolację.

Połączenie soczystej ryby, kremowego awokado oraz orzeźwiającego ogórka z aromatycznym sosem tworzy harmonijną kompozycję smaków. Smaczna sałatka jest nie tylko pożywna, ale również dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych – jest bogata w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały.

Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem, awokado i ogórkiem?

Do sałatek najczęściej dodaję tuńczyka w kawałkach, w zalewie olejowej, ale możesz również użyć tuńczyka rozdrobnionego. Jeżeli chcesz nieco „odchudzić” danie, to użyj ryby w sosie własnym. Do sałatki tej robię lekki sos na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny, który nie tylko podbija smak składników, ale także sprawia, że awokado nie ciemnieje.

Samo przygotowanie sałatki nie wymaga żadnego wysiłku – wystarczy pokroić składniki i wymieszać z sosem. Gotowej sałatki nie schładzam przed podaniem, bo pod wpływem soli soczyste warzywa puszczają sok. Jeżeli chcesz przygotować sałatkę na dłuższą chwilę przed podaniem, to zrezygnuj z solenia potrawy i dopraw ją tuż przed serwowaniem.

Przepis: Sałatka z tuńczykiem, awokado, ogórkiem i pomidorem

Ekspresowa sałatka z tuńczyka zachwyca smakiem i prostotą wykonania.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
416 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 1 średnie awokado
  • 1 średni ogórek szklarniowy
  • 1 mały pomidor
  • 1 mały pęczek cebulki dymki
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżk1 soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówTuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wydrąż miąższ i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa umyj i osusz. Pokrój ogórka w niezbyt cienkie plasterki lub w kostkę, pomidora pokrój w dużą kostkę, a cebulkę dymkę posiekaj.
  2. Przygotowanie sosuWymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek. Porada: jeżeli chcesz, żeby sałatka miała intensywny smak ryby, to możesz dodać do sosu 1 łyżkę zalewy z tuńczyka.
  3. Łączenie składnikówRybę, awokado oraz warzywa przełóż do miski. Oprósz składniki solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, polej sosem i delikatnie wymieszaj.

Gotową sałatkę przekładam do miseczek i od razu podaję ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Opcjonalne dodatki i wersje sosu do sałatki z tuńczyka, awokado i ogórka

Przepis możesz modyfikować według własnych preferencji, dodając zarówno świeże, jak i konserwowe/marynowane warzywa, dzięki którym danie stanie się jeszcze bardziej pożywne i zyska wyjątkowy smak. Doskonale smakuje sałatka z tuńczykiem, awokado i ogórkiem oraz świeżą lub marynowaną papryką, czerwoną cebulą, rzodkiewką, kukurydzą oraz ogórkiem kiszonym/konserwowym. Do sałatki możesz również dodać ugotowane na twardo jajka.

Sałatkę z powyższego przepisu podaję również z sosem na bazie oliwy z oliwek i musztardy oraz dressingu jogurtowego z oregano, rozmarynem i bazylią lub mieszanką ziół do sałatek.

Czytaj też:
Robię aromatyczną pastę i podaję na słonych krakersach. To szybka przekąska na wieczór i domówkę
Czytaj też:
Spróbuj tej sałatki z awokado, kurczakiem i mango. To prosty i elegancki przepis na różne okazje