Połączenie soczystej ryby, kremowego awokado oraz orzeźwiającego ogórka z aromatycznym sosem tworzy harmonijną kompozycję smaków. Smaczna sałatka jest nie tylko pożywna, ale również dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych – jest bogata w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały.
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem, awokado i ogórkiem?
Do sałatek najczęściej dodaję tuńczyka w kawałkach, w zalewie olejowej, ale możesz również użyć tuńczyka rozdrobnionego. Jeżeli chcesz nieco „odchudzić” danie, to użyj ryby w sosie własnym. Do sałatki tej robię lekki sos na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny, który nie tylko podbija smak składników, ale także sprawia, że awokado nie ciemnieje.
Samo przygotowanie sałatki nie wymaga żadnego wysiłku – wystarczy pokroić składniki i wymieszać z sosem. Gotowej sałatki nie schładzam przed podaniem, bo pod wpływem soli soczyste warzywa puszczają sok. Jeżeli chcesz przygotować sałatkę na dłuższą chwilę przed podaniem, to zrezygnuj z solenia potrawy i dopraw ją tuż przed serwowaniem.
Przepis: Sałatka z tuńczykiem, awokado, ogórkiem i pomidorem
Ekspresowa sałatka z tuńczyka zachwyca smakiem i prostotą wykonania.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 416 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach
- 1 średnie awokado
- 1 średni ogórek szklarniowy
- 1 mały pomidor
- 1 mały pęczek cebulki dymki
- sól i pieprz
Na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżk1 soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówTuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wydrąż miąższ i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa umyj i osusz. Pokrój ogórka w niezbyt cienkie plasterki lub w kostkę, pomidora pokrój w dużą kostkę, a cebulkę dymkę posiekaj.
- Przygotowanie sosuWymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek. Porada: jeżeli chcesz, żeby sałatka miała intensywny smak ryby, to możesz dodać do sosu 1 łyżkę zalewy z tuńczyka.
- Łączenie składnikówRybę, awokado oraz warzywa przełóż do miski. Oprósz składniki solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, polej sosem i delikatnie wymieszaj.
Gotową sałatkę przekładam do miseczek i od razu podaję ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Opcjonalne dodatki i wersje sosu do sałatki z tuńczyka, awokado i ogórka
Przepis możesz modyfikować według własnych preferencji, dodając zarówno świeże, jak i konserwowe/marynowane warzywa, dzięki którym danie stanie się jeszcze bardziej pożywne i zyska wyjątkowy smak. Doskonale smakuje sałatka z tuńczykiem, awokado i ogórkiem oraz świeżą lub marynowaną papryką, czerwoną cebulą, rzodkiewką, kukurydzą oraz ogórkiem kiszonym/konserwowym. Do sałatki możesz również dodać ugotowane na twardo jajka.
Sałatkę z powyższego przepisu podaję również z sosem na bazie oliwy z oliwek i musztardy oraz dressingu jogurtowego z oregano, rozmarynem i bazylią lub mieszanką ziół do sałatek.
Czytaj też:
Robię aromatyczną pastę i podaję na słonych krakersach. To szybka przekąska na wieczór i domówkęCzytaj też:
Spróbuj tej sałatki z awokado, kurczakiem i mango. To prosty i elegancki przepis na różne okazje