Ten prosty tort robię z mąki migdałowej. Ciasto przekładam rewelacyjnym kremem z dodatkiem kawy

Ten prosty tort robię z mąki migdałowej. Ciasto przekładam rewelacyjnym kremem z dodatkiem kawy

Dodano: 
Tort migdałowy z kawą
Tort migdałowy z kawą Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Ten tort migdałowy wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia, a smakuje i wygląda rewelacyjnie. Może być tortem na specjalną okazję, a może być pysznym ciastem na niedzielę.

Nie zdarzyło się, aby biszkopt z mąki z migdałowej z tego przepisu mi nie wyszedł. To on jest bazą tortu, do który przekładam delikatnym, kawowym kremem. Taki tort można przygotować na święta, przyjęcie sylwestrowo-noworoczne, urodziny czy imieniny. Ale może też być po prostu ciastem na niedzielę czy inne wolne dni.

Jak zrobić tort migdałowy?

Ten biszkopt to tylko cztery składniki: jajka, cukier, mąka migdałowa i bułka tarta. Ciasto jest zrobione aż z 10 jaj, ale to dzięki nim biszkopt jest puszysty. Ważne, aby dobrze oddzielić białka od żółtek, a potem te pierwsze ubić na sztywną pianę, a drugie miksować (lub ucierać) z cukrem tak długo, aż będą jasne i puszyste. Potem już tylko wystarczy wymieszać składniki i upiec biszkopt.

Biszkopt z mąki migdałowej można przekroić na dwa lub trzy blaty (w zależności od wielkości tortownicy, jeśli jest mniejsza, biszkopt będzie wyższy i można zrobić trzy blaty). Do jego przełożenia używam najczęściej prostego kremu ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. W tym przypadku do kremu dodaję jeszcze kawę rozpuszczalną, można też dołożyć oprócz kawy odrobinę kakao.

Rada: do przełożenia tortu świetnie też pasują dżem z czarnej porzeczki albo dżem z pomarańczy lub moreli.

U mnie na przyjęciach rodzinnych zwykle są dzieci i nastolatki, dlatego unikam nasączania biszkoptu na tort alkoholem. Jeśli jednak wiesz, że to ciasto tylko dla dorosłych, to warto do herbaty dodać odrobinę wódki, spirytusu albo, dla pokręcenia migdałowego smaku, likieru amaretto. Tort można nasączyć także kawą lub kawą z alkoholem.

Krem z bitej śmietany i mascarpone można dodatkowo ustabilizować żelatyną lub agarem (choć zwykle nie ma takiej potrzeby). Wówczas zalej łyżeczkę żelatyny trzema łyżkami gorącej wody, a kiedy przestygnie, dodaj do kremu. W przypadku agaru: zalej łyżeczkę odrobiną gorącej wody, wymieszaj i wmiksuj w krem. Przy agarze niemal natychmiast zauważysz różnicę w gęstości.

Przepis: Tort migdałowy z kawą

Pyszny i prosty tort z migdałami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
602 w każdej porcji

Składniki

  • 10 jaj
  • 250 g mąki migdałowej
  • 10 łyżek słodkiej bułki tartej
  • 160 g drobnego cukru

na krem:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 200 g margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

dodatkowo:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 2 łyżki bułki tartej do wysypania formy
  • 4 łyżki powideł śliwkowych do przełożenia ciasta
  • 1 łyżka kakao do dekoracji
  • 4 łyżki płatków migdałów do dekoracji
  • 1 szklanka mocnej herbaty do nasączenia ciasta

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie biszkoptuOddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę (najlepiej robotem), białka ubij na sztywno. Do masy z żółtek dodawaj stopniowo i na przemian mąkę migdałową, bułkę tartą i pianę z białek. Delikatnie, ale starannie wymieszaj. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowy biszkopt wystudź i przekrój na dwa lub trzy blaty.
  2. Robienie kremuZimną śmietankę ubij z mascarpone i cukrem na sztywny krem. Dodaj kawę rozpuszczoną.
  3. Składanie tortuBlaty nasącz herbatą. Dolny posmaruj powidłami i przełóż kremem, jeśli robisz trzy blaty, drugi przełóż tylko kremem. Resztę kremu wykorzystaj na posmarowanie wierzchu i boków tortu. Boki obsyp prażonymi płatkami migdałów, wierzch oprósz kakao.

Jak udekorować tort migdałowy z kawą?

Ja zwykle posypuję ten tort gorzkim kakao i płatkami migdałów, a reszta dekoracji zależy od tego, co akurat mam w domu. Tort ze zdjęcia jest dodatkowo ozdobiony lukrowanymi pierniczkami i blanszowanymi pistacjami.

Tort migdałowy z kawą

Na torcie można także ułożyć orzechy włoskie, ciasteczka migdałowe albo owoce, takie jak np. mandarynki czy pomarańcze.

Źródło: smaki.pl