Ciasto francuskie to imprezowy klasyk: bez stania godzinami w kuchni każdy, nawet największy kulinarny laik, jest w stanie wyczarować coś pysznego. Czasem jedynie brakuje pomysłu na taką przekąskę, dlatego przychodzimy dziś ze smaczną podpowiedzią i pomysłem na świderki z szynką.
Jak zrobić świderki z szynką z ciasta francuskiego?
Ta przekąska to proste składniki: dobra szynka, odrobina passaty pomidorowej i aromatyczne oregano. Nic więcej nie trzeba, aby w ciągu pół godziny moc chrupać aromatyczne świerki z szynką. Ich zrobienie nie jest trudne, ale warto mieć ostry nóż, aby sprawnie pokroić ciasto z dodatkami na paski (można tu też użyć okrągłego noża do pizzy). Paski wystarczy skręcić w świderki i można je już wkładać do piekarnika. Aby świderki miały błyszczącą skórkę, warto posmarować ciasto przed pieczeniem rozmąconym z mlekiem jajkiem. Wówczas można też dodatkowo posypać wierzch ulubionymi dodatkami: suszonymi ziołami, ziarenkami sezamu albo czarnuszki, makiem lub wiórkami żółtego sera.
Przepis: Świderki z szynką
Przekąska z ciasta francuskiego.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 117 w każdej porcji
Składniki
- 1 ciasto francuskie
- 10 plasterków szynki długo dojrzewającej
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki oregano
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie przekąskiPłat ciasta francuskiego posmaruj cienko passatą, posyp oregano i ułóż na wszystkim plastry szynki. Pokrój ciasto z dodatkami ostrym nożem na paski i każdy poskręcaj w spiralkę.
- Pieczenie świderkówŚwiderki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko rozmąć z mlekiem i posmaruj świderki. Piecz ok. 25 minut w temperaturze podanej na opakowaniu ciasta.
Przekąska z ciasta francuskiego z szynką rewelacyjnie smakuje podana z filiżanką czerwonego barszczu. Świderki można jeść na ciepło i na zimno.
Inne pomysły na świderki z szynką
Przepis na świderki z szynką można modyfikować, bo dodatek passaty pomidorowej i oregano jest tylko jedną z możliwości. Ciasto możesz posmarować także ulubionym pesto: z bazylii, pietruszkowym albo z suszonych pomidorów. Dobrze się sprawdzi także ser feta, który można rozkruszyć na cieście, albo przesmażyć krótko z rozdrobnionym szpinakiem i po ostudzeniu wyłożyć na ciasto razem z plasterkami szynki.
Oczywiście zawsze dobrym pomysłem jest dodanie do takiej przekąski żółtego sera, który apetycznie rozpuści się podczas pieczenia. Tartym żółtym serem można posypać ciasto przed pokrojeniem na paski, najlepiej w kolejności: passata z oregano, żółty ser i na to szynka.
Czytaj też:
Kroję boczniaki i zalewam przepyszną marynatą. Tak przygotowane są lepsze, niż śledzieCzytaj też:
Penne z kurczakiem i papryką. Ekspresowy przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa