Ta surówka z kapusty to surówka z jabłkiem i marchewką. Te dwa proste i tanie dodatki sprawiają, że smakuje wyjątkowo. Najlepiej od razu zrobić więcej, bo uwierz, często potrafi zniknąć, jeszcze nim wyląduje na obiadowych talerzach – wyjadana prosto z miski. To nie tylko smaczna surówka, ale też zdrowa porcja warzyw i owoców.
Jak zrobić surówkę z kapusty z jabłkiem?
Bazą surówki jest biała kapusta, drobno poszatkowana. Warto postępować tak, jak w przepisie i w pierwszej kolejności zamarynować z oliwą i resztą dodatków samą kapustę. Dzięki temu nieco zmięknie, nabierze smaku, ale nadal pozostanie przyjemnie chrupka. Potem wystarczy dołożyć marchewkę i jabłko. Możesz wybrać dowolne jabłka, o prostu takie, jakie lubisz jeść. Mogą być kwaśne i twarde, mogą być słodkie i bardzo soczyste, mogą być winne i miękkie do gryzienia.
Przepis: Surówka z kapusty, marchewki i jabłka
Pyszna i chrupiąca surówka nie tylko do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 214 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 małej główki kapusty
- 1 marchewka
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie kapustyKapustę drobno poszatkuj, dodaj oliwę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz, dokładnie wszystko wymieszaj.
- Robienie surówkiPokrój w słupki lub zetrzyj marchewkę i jabłko, dodaj do kapusty razem z natką pietruszki, wymieszaj.
Surówkę można podawać do dowolnego obiadu z ziemniakami, ryżem czy kluskami. Świetnie też pasuje do dań mącznych, typu kopytka czy pierogi. Dobrze sprawdzi się jako dodatek do ryb czy mięs, ale jak już wspomnieliśmy, można ją też chrupać solo, jako zdrową przekąskę w ciągu dnia, albo zjeść jako bardzo lekką i zdrową kolację.
Inne wersje surówki z kapusty
Tę surówkę z jabłkiem i marchewkę możesz przygotować również z innymi dodatkami. Można przede wszystkim dodać tu sos na bazie jogurtu i majonezu (wymieszane pół na pół) oraz słodkie rodzynki i uprażone na suchej patelni orzechy włoskie. Do tej surówki można również dodać liście szpinaku baby czy garść wyrazistej rukoli.
Jeśli chcesz, aby surówka do obiadu stała się sycącą sałatką samą w sobie, dorzuć do niej pokrojony w kostkę ulubiony żółty ser (może być też starty na grubych oczkach) albo pokrojone w kostkę ziemniaki.
Czytaj też:
To aromatyczne masło zrobisz w kilka chwil, a smak jest nieziemski. Pasuje do grzanek, mięs, klusek i ziemniakówCzytaj też:
Ta szybka i tania zapiekanka to u mnie hit. Robię ją na sycący obiad dla rodziny