Masło rozmarynowe zachwyca intensywnym i przyjemnym aromatem, można nim smarować grzanki, a można je używać jako dodatek do potraw. Robi się je bardzo łatwo i szybko. Do tego nie sposób nie wspomnieć o właściwościach samego rozmarynu, który nie tylko zachwyca smakiem, ale jest rośliną, która ma pozytywny wpływ na organizm: ma silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, pozytywnie wpływa na zdrowie serca i całego układu krążenia, ale też usprawnia trawienie.
Jak zrobić masło rozmarynowe?
Masełko rozmarynowe to nic innego jak masło z dodatkiem świeżego rozmarynu i odrobiny soli. My dorzucamy do tego zestawu jeszcze czosnek, bo w takim wydaniu masło rozmarynowe to prawdziwa petarda (ale jeśli chcesz, możesz zrobić masło bez dodatku czosnku). Rozmaryn jest dość intensywny, na kostkę masła wystarczy spora gałązka, ale oczywiście możesz dodać więcej. Do zrobienia masła rozmarynowego używa się samych igiełek (podłużnych listków), gałązka jest zbyt twarda.
Przepis: Masło rozmarynowe
Aromatyczny dodatek do dań.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 1636
Składniki
- 200 g masła
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCzosnek przeciśnij przez praskę, z gałązki rozmarynu oberwij igiełki i posiekaj je drobno. Rozetrzyj w moździerzu rozmaryn z solą i czosnkiem.
- Robienie masłaCzosnek i rozmaryn wymieszaj dobrze z miękkim masłem. Odstaw do lodówki, aby nabrało smaku.
Do czego wykorzystać masło rozmarynowe?
Masło rozmarynowe można potraktować jako aromatyczne smarowidło do pieczywa. Doskonale sprawdzi się do smarowania gorących grzanek, na których będzie się rozpuszczać, albo do smażenia tostów. Masełko rozmarynowe to także świetna okrasa do kopytek, klusek, pierogów czy ziemniaków (także jako dodatek do gniecionych ziemniaków).
Takie masełko będzie też idealne jako dodatek pieczonych mięs i ryb. Kawałek zimnego masła rozmarynowego możesz dodać do wyjętego z pieca pstrąga czy łososia. Masełkiem rozmarynowym możesz posmarować pieczeń wieprzową czy pieczeń z indyka. Będzie też dobrym dodatkiem do różnego rodzaju farszów do mięs, pierogów czy naleśników (masełko rozmarynowe można dodać np. do przesmażonych pieczarek czy szpinaku z serem).
Czytaj też:
Żadna deska serów, teraz hitem będzie deska masła. Zrobisz ją w kilka chwilCzytaj też:
To ciasto na pierogi jest delikatne i rozpływa się w ustach. Wszystko za sprawą jednego dodatku