Te genialne ciasteczka orzechowe zrobisz w pół godziny. To tylko trzy proste składniki

Te genialne ciasteczka orzechowe zrobisz w pół godziny. To tylko trzy proste składniki

Dodano: 
Ciasteczka orzechowe
Ciasteczka orzechowe Źródło: Shutterstock / Alena_Kos
Trzyskładnikowe ciasteczka mogą zaskoczyć listą produktów, z których są zrobione. Jeden z nich to... popularne warzywo w puszce. Ciastka nie zawierają nawet grama mąki.

Te pyszne trzyskładnikowe ciasteczka zrobi każdy, bo tu nie ma nic, co może się nie udać. Wystarczy zmiksować składniki i upiec ciastka. Nie trzeba dodawać do nich żadnych jajek i żadnej mąki. Będą więc odpowiednie dla osób uczulonych na gluten, laktozę oraz dla wegan. Co więcej: te ciasteczka z masła orzechowego, zrobisz ekspresowo, bo razem z pieczeniem zajmie to mniej więcej pół godziny.

Jak zrobić ciasteczka z masła orzechowego?

Zaskakującym dla wielu składnikiem może być cieciorka z puszki. Należy ją odsączyć, a potem zmiksować z masłem orzechowym i syropem klonowym, I to wszystko. Aby zrobić te ciastka, użyj dobrego blendera i w razie potrzeby rób przerwy, aby go nie przegrzać. Masa jest dosyć gęsta, a chodzi o to, aby w ciastkach nie było kawałków cieciorki. Potem już tylko zostaje uformowanie i upieczenie ciastek.

Rada: syrop klonowy możesz zastąpić innym, podobnym słodzidłem, może to być syrop daktylowy, ale też delikatny w smaku syrop z agawy.

Do zrobienia tych trzyskładnikowych ciastek najlepiej użyć masła orzechowego bez dodatku soli i cukru.

Przepis: Trzyskładnikowe ciasteczka orzechowe

Proste ciasteczka z masła orzechowego i cieciorki.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
59 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka cieciorki
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na ciastoZmiksuj cieciorkę z masłem orzechowym i syropem klonowym.
  2. Pieczenie ciastekZ ciasta formuj kulki. Układaj je na papierze do pieczenia i spłaszczaj widelcem, tworząc charakterystyczny wzorek. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Inne wersje ciastek z masła orzechowego

Podstawowy przepis na te ciastka daje duże możliwości, jeśli chodzi o dodatki. Aby podkręcić ich smak, możesz dodać do masy:

  • ekstrakt waniliowy lub olejek migdałowy,
  • posiekaną czekoladę (białą lub ciemną) albo pastylki czekoladowe do wypieków,
  • posiekane orzechy,
  • posiekane migdały,
  • kakao,
  • przyprawy, takie jak cynamon czy przyprawa piernikowa.

Gotowe ciasteczka można również udekorować. Ładnie wyglądają i dobrze smakują oblane czekoladą. Można je schłodzić w lodówce, a potem maczać w rozpuszczonej z odrobiną masła czy oleju kokosowego czekoladzie (na simnych ciastkach zastygnie błyskawicznie).

Czytaj też:
To najlepsze rogaliki z marmoladą. Sprawdzony przepis mam od koleżanki
Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka