Obok tych czosnkowych supełków nie przejdziesz obojętnie. Patent na tę przekąskę mam od znajomego

Obok tych czosnkowych supełków nie przejdziesz obojętnie. Patent na tę przekąskę mam od znajomego

Dodano: 
Supełki czosnkowe
Supełki czosnkowe Źródło: Shutterstock / By Bokey
Te czosnkowe supełki to proste drożdżowe bułeczki, które robi się łatwo i szybko. To świetna przekąska, ale też danie śniadaniowe lub na kolację.

Czosnkowe supełki to proste bułeczki, które zrobi każdy. Ich sekretem jest pyszne nadzienie z czosnku, oregano i masła. To doskonała przekąska, ale można je też zajadać jako domowe pieczywo na śniadanie czy kolację. Są idealne, aby zabrać je do pracy czy do szkoły jako drugie śniadanie. Przepis na ten pyszny wypiek dostałam od znajomego. On z kolei takie drożdżowe bułeczki jadł u swojej kuzynki.

Jak zrobić czosnkowe supełki?

To ciasto nie musi wyrastać, dlatego robi się je łatwo i szybko. Wyrasta idealnie podczas pieczenia. Jak się dobrze uwiniesz, po niecałej godzinie będziesz zajadać przepyszne bułeczki pachnące ziołami i czosnkiem.

Ja swoje ciasto wyrabiam robotem z hakiem do wyrabiania ciasta, więc wszystko idzie błyskawicznie. Paski ciasta posmarowane czosnkowym masłem nie muszą być idealne. Można je też zwinąć w dowolny sposób, ale dobrze jest skleić ich brzegi lub podwinąć je pod spód bułeczek.

Jeśli chcesz uzyskać błyszczące bułeczki, posmaruj je dodatkowo przed pieczeniem jajkiem rozmąconym z jedną łyżką mleka lub wody.

Przepis: Czosnkowe supełki

Drożdżowe bułeczki.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
1

Składniki

na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g wody
  • 40 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g oleju

nadzienie czosnkowe:

  • 120 g miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano

dodatkowo:

  • 2 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta i nadzieniaDrożdże rozpuść w części wody. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto (razem z rozpuszczonymi drożdżami), wyrabiaj chwilę (możesz użyć robota z hakiem do wyrabiania ciasta). Masło wymieszaj dobrze z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
  2. Robienie supełkówCiasto rozwałkuj na grubość ok. pół centymetra. Posmaruj masłem i pokrój na paski szerokości ok. 3 cm. Rób z ciasta ślimaczki lub supełki i układaj na blasze.
  3. Pieczenie supełkówPiecz ciasto 35-40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Gorące supełki posyp tartym parmezanem.

Inne pomysły na drożdżowe supełki z nadzieniem

Do maślanego farszu można dodać dowolne przyprawy czy zioła. Możecie zrobić np. pikantne bułeczki z ostrą papryką. Do masła można dodać również inne zioła, np. tymianek, czosnek niedźwiedzi, bazylię. Ciekawą opcją jest przesmażenie drobno pokrojonej szynki lub boczku i wymieszanie z masłem, a następnie posmarowanie takim nadzieniem pasków ciasta. Ja z kolei lubię dodać do masła dużą ilość drobno posiekanej natki pietruszki oraz koperku. Do masła można także dodać ulubione pesto lub jeszcze inaczej: masło zastąpić pesto (czerwonym albo zielonym).

Czytaj też:
Żadne boczniaki. Najlepsze bezmięsne flaczki robię z popularnych leśnych grzybów
Czytaj też:
Kotlety mielone z tym dodatkiem smakują jeszcze lepiej. Jest pyszny, a kosztuje grosze