Sałatka na Wszystkich Świętych w moim domu rodzinnym była obowiązkowa. Przyrządzała ją moja babcia i nie było mowy, by ktokolwiek wykręcił się od spróbowania. Teraz, gdy sama dbam o świąteczne menu, doceniam jej przepis. Smakowita potrawa, która stawała na stole to najprostsza sałatka jarzynowa, jaką znam. Nie ma w niej żadnych zbędnych udziwnień, a smak jest doskonały. Polecam spróbować.
Jak zrobić smaczną sałatkę na Wszystkich Świętych?
Wzorem mojej babci do sałatki jarzynowej nie dodaję wyrazistych warzyw takich jak por czy cebula. Pomijam też takie urozmaicenia jak jabłko czy grzyby marynowane. Obowiązkowo za to oprócz marchewki, pietruszki i ziemniaków, dorzucam groszek konserwowy, odsączone z nadmiaru soku ogórki kiszone oraz ugotowane na twardo jajka. Nie kombinuję też z sosem – majonez z odrobiną soli i pieprzu w zupełności wystarczą, by było pysznie.
Przepis: Sałatka na Wszystkich Świętych
Najprostsza sałatka z warzyw i jajek według przepisu babci.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 165 w każdej porcji
Składniki
- 5 średnich ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 jajka
- 2 ogórki kiszone
- 75 g groszku konserwowego
- 2 łyżki majonezu
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywZiemniaki, marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Gotuj w osolonym wodzie do miękkości. Odcedź i ostudź. W osobnym garnku ugotuj jajka na twardo. Ostudź je, usuń skorupkę i pokrój w kostkę o podobnej wielkości. Ogórki kiszone odsącz z zalewy i także rozdrobnij. Delikatnie odciśnij je z soków. Groszek z puszki odcedź.
- Robienie sałatki na Wszystkich ŚwiętychWszystkie warzywa oraz jajka wrzuć do dużej miski. Dodaj majonez i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.
Jak podawać sałatkę jarzynową z przepisu babci?
Babcia stawiała na proste dodatki. Do najprostszej sałatki na Wszystkich Świętych zawsze podawała świeżo upieczony chleb na zakwasie posmarowany odrobiną masła. Pamiętam, że lubiłam go jeszcze posypać solą, ale teraz ze względu na zdrowie powstrzymuję się przed tym. Niektórzy domownicy sięgają też po kajzerki lub bagietkę, które dość obficie smarują domowym majonezem. Tak też można.
Inne warianty sałatki na Wszystkich Świętych
Do sałatki z przepisu babci możesz wrzucić dodatkowe składniki. Pasowały będą m.in. pokrojona w niewielką kostkę papryka, ugotowany seler korzeniowy, kukurydza z puszki oraz wspomniane już przeze mnie cebula, por czy jabłko. W każdym domu sałatkę jarzynową robi się nieco inaczej i wierzę, że niektórym ostrość lub wyraźna słodycz pomijanych przez moją babcię dodatków nie będzie przeszkadzać. Są też osoby, które pomijają dodatek jajka. Gotując je dość krótko (8-9 minut) nie doprowadzisz do powstania nieestetycznej zielonej obwódki wokół żółtka.
Czytaj też:
Pożywna sałatka ziemniaczana z tuńczykiem. Taka prosta i tania, a tyle w niej smakuCzytaj też:
Tę pożywną sałatkę robię w 20 minut. Zjadamy ją na kolację, a nadwyżkę pakuję do pracy