Nie kroję i nie wrzucam do wrzątku. To najlepszy przepis na kalafiora, jaki znam

Nie kroję i nie wrzucam do wrzątku. To najlepszy przepis na kalafiora, jaki znam

Dodano: 
Kalafior pieczony w całości
Kalafior pieczony w całości Źródło: Shutterstock / Daria Arnautova
Gotowanie kalafiora to już przeszłość. O niebo smaczniejsze warzywo przygotujesz w zupełnie inny sposób. Jest tak pyszne, że będziesz je robić non-stop.

Kalafior jest warzywem niedocenianym. Moim zdaniem dlatego, że wiele osób rozgotowuje je w wodzie. Nic dziwnego, że wtedy smak jest nijaki. W moim domu na tego typu błędy nie ma miejsca. Dawno już porzuciłam gotowanie kalafiora na rzecz prostego przepisu ze starej książki kucharskiej. Znalazłam ją, sprzątając pamiątki po babci. Zaproponowany tam kalafior pieczony jest tak pyszny, że palce lizać. To nie tylko moja opinia.

Jak zrobić wybitnego kalafiora pieczonego?

Ten pomysł na przyrządzenie kalafiora jest genialny w swej prostocie. Warzywo musisz tylko pozbawić liści i natrzeć tłuszczem z dodatkiem przypraw. Resztę pracy wykona za ciebie temperatura i czas. Pieczony w całości kalafior ma głęboki, lekko słodkawy smak i przyjemną, delikatną konsystencję. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym.

Przepis: Kalafior pieczony w całości

Pyszny kalafior z pieca, którym zachwycisz gości.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
120 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówKalafiora pozbaw liści. Dokładnie go umyj i osusz. Koperek opłucz. Posiekaj, przy okazji usuwając łodygi.
  2. Robienie marynaty do kalafioraCzosnek obierz, drobno pokrój. Wrzuć do odmierzonej oliwy z oliwek wraz ze szczyptą soli i ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj.
  3. Szykowanie pieczonego kalafioraKalafiora ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmaruj go aromatyczną oliwą z oliwek i posyp koperkiem. Dodatki dokładnie rozprowadź po powierzchni warzywa. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40-50 minut (w trybie góra- dół).

Jak podać kalafiora z pieca?

Sposobów na podanie przyrządzonego w piekarniku warzywa jest niemało. Ja najbardziej lubię zajadać je ze świeżym pieczywem i sosem czosnkowym. Mój mąż z kolei najczęściej polewa swoją porcję sosem z dodatkiem papryczki chili. Te pomysły sprawdzą się, gdy kalafior pieczony ma stanowić przekąskę.

Aromatyczne warzywo możesz też podać do obiadu. Zdarza się, że serwuję go do grillowanego mięsa, kotletów schabowych z chrupiącą panierką czy soczystych mielonych jak u babci. Ułożony na kremowym hummusie też będzie znakomity.

Inne warianty kalafiora pieczonego

Do upieczenia warzywa możesz wykorzystać inne zioła. Smak kalafiora świetnie podkreślą tymianek oraz rozmaryn. Możesz też pokusić się o przygotowanie ostrej wersji kalafiora z pieca. Wystarczy, że do oliwy z oliwek dodasz mieszankę harrisa lub solidną porcję posiekanej papryczki chili. Możesz też wcześniej przygotować aromatyczny tłuszcz do wysmarowania warzywa.

Jeśli chcesz skrócić czas pieczenia kalafiora, po nasmarowaniu go dodatkami, zawiń go w folię aluminiową. W ten sposób sprawisz, że będzie gotowy 10-15 minut wcześniej. Będzie też jednak nieco mniej rumiany.

Czytaj też:
Mieszam ciasto i zanurzam w nim różyczki kalafiora. To jest lepsze niż niejeden kotlet
Czytaj też:
Zalewam kalafior tym prostym sosem. Bez wysiłku robię pyszną zapiekankę