Pierś z kurczaka podaj z makaronem i kremowym sosem. Bajecznie proste danie, a wszystkich zachwyca smakiem

Pierś z kurczaka podaj z makaronem i kremowym sosem. Bajecznie proste danie, a wszystkich zachwyca smakiem

Dodano: 
Kurczak z makaronem
Kurczak z makaronem Źródło: Shutterstock / mr sanaullah
Ten obiad zrobisz łatwo i szybko. Całość zajmie ci pół godziny i choć to bardzo proste danie, wygląda i smakuje niczym z restauracji.

Obiad z makaronem to zawsze dobra opcja, kiedy chcesz przygotować coś na szybko. Pierś z kurczaka z makaronem zrobisz w niecałe pół godziny. Sekretem jest kremowy, aromatyczny sos śmietanowy.

Jak zrobić pierś z kurczaka z makaronem?

Tu tak naprawdę osobno przygotowujesz makaron z sosem śmietanowym i osobno pierś z kurczaka. Gotowe mięso należy pokroić w plastry i położyć na makaronie. W tej formie danie będzie cieszyło nie tylko kubki smakowe, ale i oczy.

Sos śmietanowy do makaronu to prosty sos na bazie kremówki z dodatkiem aromatycznego czosnku, cebuli i dużej ilości pieprzu. Smaku całości dopełniają dodatki, czyli natka pietruszki i obowiązkowy parmezan. Same piersi z kurczaka przygotowane są w najprostszy z możliwych sposób: doprawione i usmażone na patelni na złoto (najlepiej wykorzystać do tego patelnię grillową).

Rada: jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj do niego 2-3 łyżki wody lub bulionu drobiowego albo warzywnego.

Przepis: Kurczak z makaronem

Szybkie danie obiadowe.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
863 w każdej porcji

Składniki

  • 2 filety z  piersi kurczaka
  • 400 g makaronu wstążki
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 60 g tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Smażenie filetówFilety przekrój w poprzek, aby były cieńsze. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Smaż na patelni grillowej z obu stron na złoto.
  2. Gotowanie makaronu i sosuMakaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na dnie rondelka rozpuść masło, wrzuć posiekany drobno czosnek i cebulę, smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj śmietanę i gotuj wszystko kilka minut. Dopraw solą i dużą ilością pieprzu.
  3. Serwowanie daniaMakaron wymieszaj z sosem i wyłóż na talerz. Dodaj pokrojonego w plastry kurczaka, posyp parmezanem i natką pietruszki.

Pierś z kurczaka z makaronem możesz podać na obiad, ale to danie można zaserwować również na kolację.

Inne pomysły na pierś z kurczaka z makaronem

Z tych samych składników możesz zrobić także sos do makaronu z kawałkami kurczaka. Wówczas podsmaż pokrojone w kostkę kawałki mięsa na odrobinie oliwy, dorzuć cebulę, czosnek, masło, a kiedy cebula zacznie się szklić, dodaj śmietankę i gotuj wszystko ok. 5-10 minut na małym ogniu. Potem dodaj makaron i podawaj z parmezanem i pietruszką.

Możesz również nieco zmieniać skład sosu. Jeśli chcesz go odchudzić, zamień śmietanę kremówkę na śmietanę 18 proc. Sos świetnie smakuje, kiedy doda się do niego sporą garść posiekanego drobno świeżego koperku. Można też przy smażeniu cebuli i czosnku wrzucić na patelnię pokrojony w kostkę wędzony boczek.

Czytaj też:
Pałki z kurczaka z patelni zrobisz w pół godziny. Są idealne do obiadu
Czytaj też:
Kupuję ćwiartki kurczaka i smaruję je prostą mieszanką. Cała rodzina kocha ten tani obiad