Szybkie dania z makaronu goszczą u mnie często, szczególnie latem, kiedy mam pod ręką całe mnóstwo sezonowych, tanich warzyw. Ostatnio dostałam od sąsiada piękne żółte pomidory z działki i to z nich zrobiłam sos do makaronu o nietypowym kolorze.
Jak zrobić sos do makaronu z żółtych pomidorów?
Do zrobienia sosu najlepiej wykorzystać mocno dojrzałe pomidory. Ja ścieram je na tarce, wówczas nie trzeba już ściągać skórki (zostaje na tarce), co znacznie przyspiesza pracę. Ja do swojego sosu dodałam curry i odrobinę chili, a żeby podbić ładny kolor sosu, postanowiłam nieco go zabielić mlekiem kokosowym. Ja akurat miałam w domu zieloną cukinię, ale jeśli chcesz mieć stuprocentowo żółty sos, wykorzystaj cukinię żółtą. Z drugiej strony, jeśli chcesz bardziej kolorowe danie, dodaj czerwoną paprykę, zamiast żółtej. Sos robi się w czasie, kiedy gotuje się makaron, więc przygotowanie całego obiadu zajmuje dosłownie kwadrans.
Przepis: Makaron z sosem z żółtych pomidorów
Prosty i szybki pomysł na obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 godz.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 542 w każdej porcji
Składniki
- 250 g makaronu
- 1 duży żółty pomidor
- 1 mała cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 1 żółta papryka
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka curry
- 1/4 łyżeczki chili (pieprzu cayenne)
- sól
- 4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
- Robienie sosu, gotowanie makaronuWstaw makaron do gotowania w dobrze osolonej wodzie. Cukinię i paprykę pokrój, pomidora zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W szerokim rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć na nią przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj cukinię, paprykę, przyprawy i smaż dwie minuty. Dodaj pomidora i smaż kilka minut, aż woda nieco odparuje. Dodaj mleko kokosowe, dopraw do smaku.
- Serwowanie daniaUgotowany makaron przełóż do rondla z sosem i dobrze wszystko wymieszaj. Podawaj od razu.
Do czego wykorzystać sos z żółtych pomidorów?
Ten żółty sos można wykorzystać nie tylko do makaronu. Będzie idealnie pasował także do ryżu, ja też lubię położyć gęsty sos na pieczywie i zajadać w formie kanapki z warzywami.
Sos z żółtych pomidorów dobrze skomponuje się także z dodatkiem kurczaka. Możesz podać go razem z duszonymi udkami czy kotletami z piersi z kurczaka.
Podobny sos można także zrobić do słoików. Wówczas nie dodawaj do sosu mleka kokosowego (ten składnik możesz dodać już potem, podczas wykorzystywania sosu ze słoika). Duś warzywa w samych startych pomidorach ok. 15 minut, a kiedy sos będzie miał odpowiednią dla ciebie gęstość (wiele zależy od tego, jak soczyste są pomidory, czasem odparowanie nadmiaru płynu może potrwać dłużej), przełóż go do czystych słoików i pasteryzuj przez 15 minut.
Czytaj też:
Kroję cukinię i zapiekam z prostymi dodatkami. To obłędnie smaczne danie robi się samoCzytaj też:
Najlepszą zupę na lato robię z żółtych pomidorów. Ten chłodnik nie ma sobie równych