Gazpacho z żółtych pomidorów to oryginalna alternatywa dla tradycyjnej, hiszpańskiej zupy. Podstawą gazpacho są pomidory, w naszym przepisie są to pomidory żółte. Do tego żółta papryka i garść ugotowanej kukurydzy. Ta zupa syci, chłodzi, pięknie wygląda i doskonale smakuje.
Jak zrobić gazpacho z żółtych pomidorów?
Do gazpacho najlepiej wybrać pomidory, które mają zwarty miąższ i małe gniazda nasienne (nasiona najlepiej usunąć). Skórkę z pomidorów najlepiej obrać parząc je wcześniej. Można też ułatwić sobie nieco zadanie i zetrzeć pomidory na tarce (skórka wówczas na niej zostanie). Aby podkreślić żółty kolor zupy, dorzucam do niej gotowaną kukurydzę (ten składnik można ewentualnie pominąć).
Przepis: Gazpacho z żółtych pomidorów
Letnia zupa w hiszpańskim stylu.
- Kategoria
 - Zupa
 - Rodzaj kuchni
 - Hiszpańska
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 145 w każdej porcji
 
Składniki
- 1 kg żółtych pomidorów
 - 1 żółta papryka
 - 1 ogórek szklarniowy
 - 1/2 szklanki gotowanej kukurydzy
 - 1 cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 60 g bagietki
 - 60 ml oliwy z oliwek
 - 1 łyżka octu winnego (białego)
 - sól, pieprz
 
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój drobno. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Bagietkę namocz w wodzie.
 - Robienie zupyWszystkie składniki – pokrojone warzywa, namoczoną bagietkę, kukurydzę, oliwę, ocet, sól i pieprz umieść w blenderze i zmiksuj na gładko. Odstaw do schłodzenia.
 
Zupę należy dobrze schłodzić przed podaniem (najlepiej włożyć ją do lodówki na 2-3 godziny). W lodówce zupa może nieco się rozwarstwić, to nie jest jednak problem – wystarczy ją przed podaniem dobrze wymieszać. Gazpacho z żółtych pomidorów można podawać z pokrojonymi kolorowymi warzywami (pomidorkami, papryką), kukurydzą oraz ziołami. Zupę można także posypać chrupiącymi grzankami, prażonymi orzeszkami albo pokruszonym serem feta.
Gotową zupę z żółtych pomidorów można podać w kolorowych miskach albo szklankach, które idealnie pokażą kolor zupy. To idealny posiłek na letnie, gorące dni. Taką zupę można podać na obiad, lekką kolację lub zdrową przekąskę w ciągu dnia.
Kolorowe gazpacho z dwóch rodzajów pomidorów
Jeśli zapraszasz gości (lub jeśli sam chcesz sobie poprawić nastrój kolorowym jedzeniem), zrób dwa rodzaje gazpacho: czerwone i żółte. Możesz wykorzystać nasz przepis na tradycyjne gazpacho. Następnie wlewaj do szklanych naczyń warstwami dwa rodzaje zupy (kolorystycznie idealnie nawiążesz do Hiszpanii, skąd pochodzi ten słynny chłodnik).
Czytaj też:
Jasiek Kuroń wziął zwykłą cukinię i zrobił danie jak z najlepszej restauracji. Ten przepis to złoto!Czytaj też:
Zupa z mielonym mięsem wystarczy za cały obiad. Robi się ją szybko i jest bardzo pożywna
