Najlepszą zupę na lato robię z żółtych pomidorów. Ten chłodnik nie ma sobie równych

Najlepszą zupę na lato robię z żółtych pomidorów. Ten chłodnik nie ma sobie równych

Dodano: 
Gazpacho z żółtych pomidorów
Gazpacho z żółtych pomidorów Źródło: Shutterstock / nblx
Lubisz gazpacho, czyli chłodnik ze świeżych pomidorów i innych warzyw? Zrób eksperyment i przygotuj taką zupę w wersji żółtej. Ja jestem w niej zakochana, bo już sam wygląd talerza dodaje energii.

Gazpacho z żółtych pomidorów to oryginalna alternatywa dla tradycyjnej, hiszpańskiej zupy. Podstawą gazpacho są pomidory, w naszym przepisie są to pomidory żółte. Do tego żółta papryka i garść ugotowanej kukurydzy. Ta zupa syci, chłodzi, pięknie wygląda i doskonale smakuje.

Jak zrobić gazpacho z żółtych pomidorów?

Do gazpacho najlepiej wybrać pomidory, które mają zwarty miąższ i małe gniazda nasienne (nasiona najlepiej usunąć). Skórkę z pomidorów najlepiej obrać parząc je wcześniej. Można też ułatwić sobie nieco zadanie i zetrzeć pomidory na tarce (skórka wówczas na niej zostanie). Aby podkreślić żółty kolor zupy, dorzucam do niej gotowaną kukurydzę (ten składnik można ewentualnie pominąć).

Przepis: Gazpacho z żółtych pomidorów

Letnia zupa w hiszpańskim stylu.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
145 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg żółtych pomidorów
  • 1 żółta papryka
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1/2 szklanki gotowanej kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g bagietki
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego (białego)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój drobno. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Bagietkę namocz w wodzie.
  2. Robienie zupyWszystkie składniki – pokrojone warzywa, namoczoną bagietkę, kukurydzę, oliwę, ocet, sól i pieprz umieść w blenderze i zmiksuj na gładko. Odstaw do schłodzenia.

Zupę należy dobrze schłodzić przed podaniem (najlepiej włożyć ją do lodówki na 2-3 godziny). W lodówce zupa może nieco się rozwarstwić, to nie jest jednak problem – wystarczy ją przed podaniem dobrze wymieszać. Gazpacho z żółtych pomidorów można podawać z pokrojonymi kolorowymi warzywami (pomidorkami, papryką), kukurydzą oraz ziołami. Zupę można także posypać chrupiącymi grzankami, prażonymi orzeszkami albo pokruszonym serem feta.

Gotową zupę z żółtych pomidorów można podać w kolorowych miskach albo szklankach, które idealnie pokażą kolor zupy. To idealny posiłek na letnie, gorące dni. Taką zupę można podać na obiad, lekką kolację lub zdrową przekąskę w ciągu dnia.

Kolorowe gazpacho z dwóch rodzajów pomidorów

Jeśli zapraszasz gości (lub jeśli sam chcesz sobie poprawić nastrój kolorowym jedzeniem), zrób dwa rodzaje gazpacho: czerwone i żółte. Możesz wykorzystać nasz przepis na tradycyjne gazpacho. Następnie wlewaj do szklanych naczyń warstwami dwa rodzaje zupy (kolorystycznie idealnie nawiążesz do Hiszpanii, skąd pochodzi ten słynny chłodnik).

Czytaj też:
Jasiek Kuroń wziął zwykłą cukinię i zrobił danie jak z najlepszej restauracji. Ten przepis to złoto!
Czytaj też:
Zupa z mielonym mięsem wystarczy za cały obiad. Robi się ją szybko i jest bardzo pożywna