To połączenie jest banalnie proste, ale dzielę się nim, ponieważ sama przez długi czas niespecjalnie lubiłam sięgać po wytrawne owsianki. Owsianka u mnie zawsze musiała być na słodko. Owsianka z pomidorami powstała nieco przypadkiem, ponieważ dostałam od sąsiada cały kosz pięknych, działkowych pomidorów.
Zwykle jadłam je rano z twarożkiem, ale akurat się skończył. W lodówce był jedynie kubek jogurtu. I tak powstało śniadanie, które od tygodnia zajadam codziennie i wciąż mi się nie znudziło. I jestem przekonana: nawet jeśli też nieco krzywisz się na myśl o wytrawnej owsiance, ale jednocześnie kochasz pomidory, spróbuj koniecznie takiego śniadania.
Jak zrobić owsiankę z pomidorami?
Przepis jest dziecinnie prosty, wręcz sam w sobie niepotrzebny: po prostu wystarczy wymieszać jogurt z płatkami owsianymi i dodać pomidory. Ja lubię dodać jednocześnie czerwone i żółte, bo uwielbiam kolory na talerzu. Proporcje tak naprawdę zależą od ciebie. Sekretem tej owsianki są dobre pomidory, ale teraz, w szczycie sezonu na to warzywo, kupisz je bez trudu na lokalnych bazarkach i ryneczkach.
Rada: jeśli lubisz bardziej kremowe owsianki, wymieszaj jogurt z płatkami wieczorem, aby zrobić słynną nocną owsiankę – płatki idealnie napęcznieją do rana, wtedy wystarczy tylko wkroić pomidory i gotowe.
Przepis: Owsianka z pomidorami
Wytrawna owsianka z trzech składników.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 184
Składniki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 małe pomidory (żółty i czerwony)
- 1 łyżka płatków owsianych
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPomidory pokrój na cząstki. Jogurt wymieszaj z płatkami owsianymi.
- Serwowanie daniaDo miski wyłóż jogurt z płatkami owsianymi, pomidory, dopraw wszystko solą i pieprzem.
Inne warianty owsianki z pomidorami
Oczywiście nie byłabym sobą, gdyby codziennie jadła identyczną owsiankę z pomidorami. Do miski z daniem dorzucałam m.in. świeże listki bazylii, która rośnie u mnie na parapecie, łyżeczkę pesto z pietruszki, a raz posypałam całość pokrojoną drobno ostrą papryczką. Kombinacji jest nieskończenie wiele i wszystko zależy od tego, co akurat masz pod ręką i na co masz ochotę.
Czytaj też:
Ten złoty koktajl to mistrzostwo świata. Sekretem są soczyste owoce i jedna przyprawaCzytaj też:
Jasiek Kuroń wziął zwykłą cukinię i zrobił danie jak z najlepszej restauracji. Ten przepis to złoto!