Te bułki z kminkiem smakują lepiej niż z piekarni. Przepis jest dziecinnie prosty

Te bułki z kminkiem smakują lepiej niż z piekarni. Przepis jest dziecinnie prosty

Dodano: 
Bułki z kminkiem
Bułki z kminkiem Źródło: Shutterstock / Rudolfs Klintsons
Bułki z kminkiem i solą to proste bułeczki śniadaniowe na bazie drożdżowego ciasta. Dzięki dodatkom smakują niczym popularne solanki, które można kupić w piekarniach. Te domowe są jednak o niebo lepsze.

Domowe pieczywo zawsze przebija to z piekarni i nie chodzi tylko o smak, ale piękny zapach, jakim wypełnia się cały dom podczas pieczenia. Bułeczki śniadaniowe można zrobić na wiele sposobów. My dzis proponujemy przepis na bułki z kminkiem i solą. Wyraziste w smaku, rewelacyjne na śniadanie, ale też jako dodatek do mięs z grilla czy do zup.

Jak zrobić domowe bułki z kminkiem?

To sprawdzony przepis na bułeczki śniadaniowe, a kminek i sól są tymi dodatkami, które sprawią, że wypiek będzie smakować naprawdę wyjątkowo. Ważne jest odpowiednie wyrobienie ciasta drożdżowego (najwygodniej użyć robota z hakiem do wyrabiania ciasta), trzeba też dać mu czas na wyrośnięcie. Po uformowaniu bułek wystarczy już tylko odstawić je do ponownego wyrośnięcia i na koniec posmarować mieszanką jajka i mleka, a potem posypać kminkiem i solą. Można do tego celu użyć grubej soli morskiej (o dużych kryształach). Kminek i sól można lekko docisnąć do bułeczek, aby jeszcze lepiej się trzymały. Tak naprawdę to ty decydujesz, jak dużo kminku chcesz mieć na swoich bułkach.

Bułki z kminkiem najlepiej smakują świeże, kiedy są jeszcze lekko ciepłe. Wówczas wystarczy je posmarować samym masłem.

Przepis: Bułki z kminkiem

Domowe bułeczki drożdżowe.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
353 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/3 kostki masła lub 5 łyżek oliwy
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

dodatkowo:

  • 1 łyżka kminku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mąki i zaczynuPrzesiej mąkę. Zrób zaczyn drożdżowy: wymieszaj drożdże z częścią ciepłego mleka, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki wymieszaj z solą (najlepiej od razu w dużej misie).
  2. Robienie ciastaDo mąki dodaj pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Ciasto potrzebuje 10-15 minut wyrabiania, aż będzie gładkie. Jeśli czujesz, że jest za rzadkie, dodaj odrobinę więcej mąki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  3. Pieczenie bułekRozgrzej piekarnik do 190 st. Celsjusza. Ciasto podziel na równe części. Uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Jajko rozmąć z mlekiem i posmaruj każdą bułkę przy pomocy pędzelka. Następnie posyp bułki kminkiem i solą. Piecz ok. 20 minut.

Do czego podawać bułki z kminkiem?

Ta wersja bułeczek śniadaniowych jest bardzo wyrazista w smaku, dlatego rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju mięs. Możesz zrobić z nich kanapki, kładąc w rozcięte bułki z kminkiem grube plastry pieczonej karkówki czy szynki, albo kawałek mięsa z grilla. Bułki z kminkiem pasują do pieczonych i smażonych kiełbas, ale też do aromatycznych warzyw z rusztu. Bułka z kminkiem to świetny dodatek do tradycyjnego bigosu albo flaków.

Jeśli bułki zostaną ci na drugi dzień, pokrój je w plastry i usmaż na niewielkiej ilości masła, aby uzyskać aromatyczne grzanki, które można podać z serem.

Czytaj też:
Domowe bułeczki śniadaniowe. Najprostszy przepis dała mi moja siostrzenica
Czytaj też:
Ciasto francuskie z borówkami to hit lata. Szybka i prosta przekąska na słodko