Domowe pieczywo zawsze przebija to z piekarni i nie chodzi tylko o smak, ale piękny zapach, jakim wypełnia się cały dom podczas pieczenia. Bułeczki śniadaniowe można zrobić na wiele sposobów. My dzis proponujemy przepis na bułki z kminkiem i solą. Wyraziste w smaku, rewelacyjne na śniadanie, ale też jako dodatek do mięs z grilla czy do zup.
Jak zrobić domowe bułki z kminkiem?
To sprawdzony przepis na bułeczki śniadaniowe, a kminek i sól są tymi dodatkami, które sprawią, że wypiek będzie smakować naprawdę wyjątkowo. Ważne jest odpowiednie wyrobienie ciasta drożdżowego (najwygodniej użyć robota z hakiem do wyrabiania ciasta), trzeba też dać mu czas na wyrośnięcie. Po uformowaniu bułek wystarczy już tylko odstawić je do ponownego wyrośnięcia i na koniec posmarować mieszanką jajka i mleka, a potem posypać kminkiem i solą. Można do tego celu użyć grubej soli morskiej (o dużych kryształach). Kminek i sól można lekko docisnąć do bułeczek, aby jeszcze lepiej się trzymały. Tak naprawdę to ty decydujesz, jak dużo kminku chcesz mieć na swoich bułkach.
Bułki z kminkiem najlepiej smakują świeże, kiedy są jeszcze lekko ciepłe. Wówczas wystarczy je posmarować samym masłem.
Przepis: Bułki z kminkiem
Domowe bułeczki drożdżowe.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 353 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1/3 kostki masła lub 5 łyżek oliwy
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo:
- 1 łyżka kminku
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie mąki i zaczynuPrzesiej mąkę. Zrób zaczyn drożdżowy: wymieszaj drożdże z częścią ciepłego mleka, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki wymieszaj z solą (najlepiej od razu w dużej misie).
- Robienie ciastaDo mąki dodaj pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Ciasto potrzebuje 10-15 minut wyrabiania, aż będzie gładkie. Jeśli czujesz, że jest za rzadkie, dodaj odrobinę więcej mąki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30-40 minut.
- Pieczenie bułekRozgrzej piekarnik do 190 st. Celsjusza. Ciasto podziel na równe części. Uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Jajko rozmąć z mlekiem i posmaruj każdą bułkę przy pomocy pędzelka. Następnie posyp bułki kminkiem i solą. Piecz ok. 20 minut.
Do czego podawać bułki z kminkiem?
Ta wersja bułeczek śniadaniowych jest bardzo wyrazista w smaku, dlatego rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju mięs. Możesz zrobić z nich kanapki, kładąc w rozcięte bułki z kminkiem grube plastry pieczonej karkówki czy szynki, albo kawałek mięsa z grilla. Bułki z kminkiem pasują do pieczonych i smażonych kiełbas, ale też do aromatycznych warzyw z rusztu. Bułka z kminkiem to świetny dodatek do tradycyjnego bigosu albo flaków.
Jeśli bułki zostaną ci na drugi dzień, pokrój je w plastry i usmaż na niewielkiej ilości masła, aby uzyskać aromatyczne grzanki, które można podać z serem.
Czytaj też:
Domowe bułeczki śniadaniowe. Najprostszy przepis dała mi moja siostrzenicaCzytaj też:
Ciasto francuskie z borówkami to hit lata. Szybka i prosta przekąska na słodko