Do awokado włóż ten pyszny farsz. Rewelacyjna przekąska nie tylko na wieczór

Do awokado włóż ten pyszny farsz. Rewelacyjna przekąska nie tylko na wieczór

Dodano: 
Awokado z tuńczykiem
Awokado z tuńczykiem Źródło: Shutterstock / sweet marshmallow
Pełne zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów – takie jest awokado. My dziś proponujemy, aby połączyć je z prostą, ale przepyszną rybną pastą. To przekąska ekspresowa.

Wystarczy 15 minut, aby cieszyć się tą sycącą i pełną zdrowych dodatków przekąską. Do awokado dodaliśmy prostą pastę z tuńczyka i cebuli. Smakuje, że palce lizać!

Jak zrobić awokado z tuńczykiem?

Awokado z tuńczykiem to proste i szybkie do zrobienia danie. Najlepiej smakuje z miękkim awokado o maślanej konsystencji, wówczas można całość rozgnieść widelcem na talerzu i zajadać z ulubionym pieczywem.

Sekretem jest prosta pasta zrobiona z tuńczyka w puszce. My proponujemy użyć tu tuńczyka w oleju, ale w lżejszej wersji może to być także tuńczyk w sosie własnym. Drobno posiekana czerwona cebulka dodaje smaku i koloru, a odrobina majonezu sprawia, że pasta jest przyjemnie kremowa.

Przepis: Awokado z tuńczykiem

Prosta i zdrowa przekąska.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
401 w każdej porcji

Składniki

  • 2 awokado
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 cytryny
  • 1 gałązka bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówAwokado obierz, przekrój na połówki i wyjmij pestki. Z tuńczyka odlej nadmiar oleju, dodaj majonez i rozgnieć wszystko widelcem. Dodaj posiekaną drobną cebulę, dopraw solą i pieprzem.
  2. Robienie przekąskiMiejsca po pestkach napełnił pastą z tuńczyka. Skrop całość sokiem z cytryny i udekoruj listkami bazylii.

Inne warianty przekąski z awokado i tuńczyka

Pastę z tuńczyka możesz zrobić na wiele sposobów, w łatwy sposób zmieniając jedynie dodatki. To sprawi, że za każdym razem uzyskasz zupełnie nową przekąskę. Do pasty w wersji pikantnej dodaj drobną posiekaną ostrą papryczkę. Jeśli wolisz łagodne smaki, dodaj do ryby posiekany koperek. Majonez można zastąpić kremowym serkiem, gęstym jogurtem, ale też rozdrobnionym, gotowanym jajkiem (możesz je zetrzeć na tarce). Do ryby można także dorzucić pokrojone w drobną kostkę kolorowe papryki (dodadzą koloru i chrupkości) albo położyć na każdej połówce awokado z tuńczykiem ćwiartki pomidorków koktajlowych albo czarnych oliwek.

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado nie bez powodu zaliczane jest do superżywności. Jest przede wszystkim źródłem zdrowych tłuszczów, ale nie tylko. Jest także bogate w minerały czy witaminy, przede wszystkim witaminę C oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i E. Jednocześnie awokado jest dość kaloryczne, dlatego posiłki czy przekąski z jego dodatkiem na pewno będą dobrze sycić. Awokado w 100 g zawiera 160 kcal.

Czytaj też:
Ekspresowy sos do makaronu zrobisz z wędzonego łososia. 15 minut i gotowe!
Czytaj też:
Za ten przepis na mielone Jasiek Kuroń mógłby dostać medal. Chrupkie na zewnątrz, soczyste wewnątrz