Genialny mus czekoladowy zrobisz z ryżu, odrobiny wody i czekolady. Ten deser ryżowy pokochają wielbiciele czekoladowych smaków, tym bardziej że można go podać na wiele sposobów. Aby zrobić mus potrzebujesz dosłownie kilka minut. Mus można jeść od razu, ale idealną konsystencję zyskuje po schłodzeniu, dlatego zarezerwuj również czas na ten proces (chociaż od razu uprzedzamy, że nie jest to łatwe).
Jak zrobić mus czekoladowy z ryżu?
Ryż może być bazą wielu pysznych deserów. Ten mus czekoladowy to naszym zdaniem jeden z najlepszych i możesz go też zrobić z ryżu, który został ci po obiedzie. Jaką czekoladę wykorzystać do zrobienia deseru? Najlepsza będzie czekolada w kaletkach (pastylkach), która idealnie się rozpuszcza i jest dedykowana deserom, ale możesz też sięgnąć po dobrej jakości gorzką czekoladę z marketu. W naszym deserze nie ma dodatkowego cukru, dlatego jeśli gustujesz w słodszych deserach, dodaj cukier do gorącej wody i taką mieszanką zalej ryż.
Przepis: Mus czekoladowy
Pyszny deser z ryżu i czekolady.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 720 w każdej porcji
Składniki
- 250 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1/2 szklanki wrzątku
Sposób przygotowania
- Szykowanie czekoladyCzekoladę pokrusz na kawałki wstaw w naczyniu do mikrofalówki i rozpuść. Możesz też rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (ustaw miskę nad gotującą się wodą).
- Robienie musuDo ryżu wlej gorącą wodę i czekoladę. Zmiksuj wszystko na gładki mus, przelej do pucharków i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Smak musu możesz nieco modyfikować, dodając do niego ulubione składniki. Świetnie pasuje tu np. otarta skórka z pomarańczy, w wersji dla dorosłych możesz dodać odrobinę rumu albo likieru pomarańczowego. Bardzo smacznym rozwiązaniem jest także dodanie do gorącej wody łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Do musu można dołożyć również czubatą łyżeczką masła orzechowego.
Jak podawać mus czekoladowy?
Mus czekoladowy najlepiej podawać schłodzony w pucharkach lub słoiczkach. Można posypać go odrobiną gorzkiego kakao albo wiórkami czekolady. Dla przełamania smaku można z kolei podać go ze świeżymi owocami: wystarczy położyć na wierzchu borówki, maliny albo truskawki czy jeżyny. Mus można serwować także z bitą śmietaną na wierzchu i dodatkami typu słodkie rurki, wafelki, ciasteczka albo kawałki batoników.
Czytaj też:
Ciasto francuskie z borówkami to hit lata. Szybka i prosta przekąska na słodkoCzytaj też:
Pyszne ciasto bez pieczenia robię z sezonowych owoców. Prosty przepis mam od znajomego kucharza