Zapomnij o jajecznicy z kurkami, bo te grzanki to mistrzostwo świata. Robi się je ekspresowo

Zapomnij o jajecznicy z kurkami, bo te grzanki to mistrzostwo świata. Robi się je ekspresowo

Dodano: 
Grzanki z serem i kurkami
Grzanki z serem i kurkami Źródło: Shutterstock / Yevgeniya Shal
Te grzanki z kurkami to zupełnie nowa odsłona śniadania z tak lubianymi przez Polaków grzybami. Klasyczna jajecznica z kurkami może pójść w odstawkę.

Twój jedyny pomysł na śniadanie z kurek to jajecznica? Podsuwamy przepis na coś zupełnie innego, a równie szybkiego i prostego. To grzanki z kurkami i żółtym serem. Nawet jeśli przez to danie nie zrezygnujesz z ukochanej jajecznicy, to nie mamy wątpliwości, że jeśli raz spróbujesz tych grzanek, to będziesz wracać do tego przepisu.

Jak zrobić grzanki z kurkami i serem?

To śniadanie warto zrobić wtedy, kiedy masz ochotę na solidny, kaloryczny i pyszny posiłek. Do grzanek z kurkami potrzebny jest dobry chleb, żółty ser, masło i oczywiście świeże kurki. Przepis jest bardzo prosty, a jeśli zrobisz danie równocześnie na dwóch patelniach (na jednej kurki, na drugiej chleb), to wszystko pójdzie błyskawicznie i w niecały kwadrans będziesz zajadać te aromatyczne i pełne smaków kanapki na ciepło.

Przepis: Grzanki z serem i kurkami

Sycące śniadanie na ciepło.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
954

Składniki

  • 2 kromki chleba
  • 2 plastry żółtego sera
  • 150 g świeżych kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 gałązka tymianku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie grzybówNa rozgrzaną oliwę wrzuć kurki, po chwili dodaj 1 łyżkę masła i smaż, aż płyn z patelni całkowicie odparuje. Dopraw grzyby solą i pieprzem.
  2. Robienie grzanekChleb posmaruj z obu stron masłem i smaż na patelni. Kiedy przełożysz kromki na drugą stronę, połóż na nich plastry sera. Na talerzu przełóż na grzanki kurki i udekoruj wszystko listkami świeżego tymianku.

Jeśli chcesz, do smażenia kurek możesz dodać również cebulę. Gotowe grzanki z kurkami można posypać także szczypiorkiem albo posiekaną drobno natką pietruszki. Na roztopiony ser można również położyć garść rukoli i dopiero na niej położyć usmażone grzyby.

Grzanki z kurkami podawaj w towarzystwie czarnej kawy albo dobrej herbaty. Takie grzanki niekoniecznie muszą być śniadaniem. Mogą być także oryginalną przekąską, którą możesz podać swoim gościom. Grzanki z kurkami można zaserwować również na kolację.

Jak przygotować grzyby do grzanek z kurkami?

Nie ma chyba nic gorszego niż trzeszczący w zębach piasek z niedokładnie wymytych kurek. Grzyby należy dokładnie oczyścić i osuszyć, zanim wylądują na patelni. Można użyć do tego szczoteczki, która pozwoli wymieść dokładnie cały brud z grzybów. Można też zastosować ekspresowy patent z mąką i solą, który opisujemy w naszym poradniku dotyczącym czyszczenia kurek.

Czytaj też:
Najlepszy sos z kurek do obiadu zrobisz w 15 minut. Kluczowy jest jeden dodatek
Czytaj też:
Kurki w occie zawsze robię z tego prostego przepisu. Sekretem jest delikatna zalewa