Twój jedyny pomysł na śniadanie z kurek to jajecznica? Podsuwamy przepis na coś zupełnie innego, a równie szybkiego i prostego. To grzanki z kurkami i żółtym serem. Nawet jeśli przez to danie nie zrezygnujesz z ukochanej jajecznicy, to nie mamy wątpliwości, że jeśli raz spróbujesz tych grzanek, to będziesz wracać do tego przepisu.
Jak zrobić grzanki z kurkami i serem?
To śniadanie warto zrobić wtedy, kiedy masz ochotę na solidny, kaloryczny i pyszny posiłek. Do grzanek z kurkami potrzebny jest dobry chleb, żółty ser, masło i oczywiście świeże kurki. Przepis jest bardzo prosty, a jeśli zrobisz danie równocześnie na dwóch patelniach (na jednej kurki, na drugiej chleb), to wszystko pójdzie błyskawicznie i w niecały kwadrans będziesz zajadać te aromatyczne i pełne smaków kanapki na ciepło.
Przepis: Grzanki z serem i kurkami
Sycące śniadanie na ciepło.
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - Tradycyjna
 - Czas przygotowania
 - 5 min.
 - Czas gotowania
 - 10 min.
 - Liczba porcji
 - 1
 - Liczba kalorii
 - 954
 
Składniki
- 2 kromki chleba
 - 2 plastry żółtego sera
 - 150 g świeżych kurek
 - 2 łyżki masła
 - 1 łyżka oliwy
 - sól, pieprz
 - 1 gałązka tymianku
 
Sposób przygotowania
- Szykowanie grzybówNa rozgrzaną oliwę wrzuć kurki, po chwili dodaj 1 łyżkę masła i smaż, aż płyn z patelni całkowicie odparuje. Dopraw grzyby solą i pieprzem.
 - Robienie grzanekChleb posmaruj z obu stron masłem i smaż na patelni. Kiedy przełożysz kromki na drugą stronę, połóż na nich plastry sera. Na talerzu przełóż na grzanki kurki i udekoruj wszystko listkami świeżego tymianku.
 
Jeśli chcesz, do smażenia kurek możesz dodać również cebulę. Gotowe grzanki z kurkami można posypać także szczypiorkiem albo posiekaną drobno natką pietruszki. Na roztopiony ser można również położyć garść rukoli i dopiero na niej położyć usmażone grzyby.
Grzanki z kurkami podawaj w towarzystwie czarnej kawy albo dobrej herbaty. Takie grzanki niekoniecznie muszą być śniadaniem. Mogą być także oryginalną przekąską, którą możesz podać swoim gościom. Grzanki z kurkami można zaserwować również na kolację.
Jak przygotować grzyby do grzanek z kurkami?
Nie ma chyba nic gorszego niż trzeszczący w zębach piasek z niedokładnie wymytych kurek. Grzyby należy dokładnie oczyścić i osuszyć, zanim wylądują na patelni. Można użyć do tego szczoteczki, która pozwoli wymieść dokładnie cały brud z grzybów. Można też zastosować ekspresowy patent z mąką i solą, który opisujemy w naszym poradniku dotyczącym czyszczenia kurek.
Czytaj też:
Najlepszy sos z kurek do obiadu zrobisz w 15 minut. Kluczowy jest jeden dodatekCzytaj też:
Kurki w occie zawsze robię z tego prostego przepisu. Sekretem jest delikatna zalewa
