Czujesz głód, a nie masz ochoty na stanie przy garnkach? Weź gotową tortillę i proste dodatki, bo ta szybka przekąska dosłownie robi się sama. Tortilla z jajkiem to dziecinnie łatwy patent na coś dobrego do przegryzienia.
Jak zrobić tortillę z jajkiem?
Do zrobienia szybkiej przekąski wykorzystaj dowolne gotowe tortille. Uszykuj też sobie patelnię, która jest mniej więcej wielkości jednego placka, ponieważ w tortillę należy podgrzać. Ale nie chodzi o to, aby zwyczajnie rzucić ją na patelnię, ale najpierw wylać na nią rozmącone jajko i zrobić coś w rodzaju omleta, który połączy się z tortilla. Ten banalny pomysł daje rewelacyjny efekt. My dokładamy do tego, żółty ser, który przyjemnie się roztopi pod wpływem ciepła i garść świeżych liści szpinaku.
Przepis: Roladki z tortilli
Szybka przekąska z jajkiem, serem i szpinakiem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 354
Składniki
- 1 tortilla
- 1 jajk0
- 2 plasterki żółtego sera
- 1/4 szklanki szpinaku baby
- sól, pieprz
- 1 łyżka klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Smażenie tortilliRozgrzej masło na patelni. Jajko rozmąć, dopraw solą i pieprzem. Wylej mieszankę jajeczną. Kiedy zacznie się lekko ścinać, połóż na jajka tortillę i lekko dociśnij. Smaż chwilę i przewróć na drugą stronę. Na jajku połóż plastry sera.
- Zawijanie tortilliNa tortille wysyp szpinak, zawiń jak naleśnik i pokrój na mniejsze kawałki.
Tortilla z jajkiem naszym zdaniem najlepiej smakuje podana od razu, kiedy żółty ser jest lekko roztopiony, ale można ją też zajadać na zimno. Dlatego kawałki takiej tortilli możesz zabrać ze sobą na przykład jako przekąskę do pracy.
Szybka przekąska z tortilli – inne warianty
Tortilla z jajkiem to doskonała baza do wielu pysznych połączeń. Nasz propozycja, czyli ser i szpinak to tylko jedna z możliwości. Na tortillę podgrzaną z jajkiem możesz położyć także kremowy serek, rukolę oraz wędzonego łososia, albo np. szynkę i żółty ser. Do takiego zestawu będzie pasować także majonez. Jeśli chcesz na przygotowanie dania poświęcić nieco więcej czasu, na drugiej patelni możesz przesmażyć pokrojone w plasterki pieczarki albo świeże kurki z cebulką, masłem i dużą ilością pieprzu. Do tego dodaj twarożek kanapkowy i genialna przekąska z grzybami na ciepło gotowa!
Tortillę można zrolować, jak w naszym przepisie, ale można też złożyć na cztery i jeść niczym oryginalną kanapkę.
Czytaj też:
Ten omlet ziemniaczany można jeść na zimno i na ciepło. Sekretem są dwa tanie warzywa, które dorzucam do ziemniakówCzytaj też:
Podsmażam cukinię i w kilka chwil robię najlepszą zupę krem. Pomysł na pyszny i tani obiad