Serki topione to dodatek do zup znany wielu domowym kucharzom. Kiedy nie ma pomysłu na zupę, wystarczy rozpuścić w bulionie serki i obiad gotowy. My proponujemy tym razem coś wyjątkowo smacznego: zupę brokułową na serkach topionych. Zrobisz ją w 20 minut.
Jak zrobić krem na serkach topionych?
Do zrobienia zupy możesz wykorzystać dowolne serki topione. Mogą to być serki śmietankowe, ziołowe, będą pasowały także te z pieczarkami albo z szynką. W tym przypadku serki zagęszczają i dodają smaku najprostszej zupie brokułowej. W efekcie wychodzi rewelacyjny krem z serków topionych i brokuła. My dodatkowo podkręciliśmy jej smak czosnkiem i natką pietruszki.
Po dodaniu serków do zupy należy ją dokładnie mieszać, aż serki całkowicie się rozpuszczą i w zupie nie będzie żadnych grudek. W razie problemów można zupę już z serkami jeszcze raz zmiksować.
Przepis: Zupa brokułowa z serkami topionymi
Kremowa zupa zagęszczana serkami.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 188 w każdej porcji
Składniki
- 1 brokuł
- 4 trójkątne serki topione
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie brokułaBrokuł podziel na różyczki, zalej bulionem i gotuj do miękkości, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę i zmiksuj wszystko na gładko.
- Robienie zupy na serkachZupę wstaw na kuchenkę, dodaj serki i mieszaj energicznie, aż wszystkie się rozpuszczą.
Gotową zupę można podać z pieczywem albo posypać grzankami oraz prażonymi pestkami dyni. Jeśli wolisz zupę z mięsnym akcentem, posyp gotowy krem usmażonymi na złoto kawałkami boczku lub szynki.
Do jakich zup można dodać serek topiony?
Tak naprawdę serkiem topionym można zagęścić niemal każdą zupę, ale jest kilka takich, do których ten sposób pasuje wyjątkowo dobrze. Oprócz naszej brokułowej będzie to także kremowa zupa pieczarkowa bądź grzybowa (tu najlepsze będą serki śmietankowe abo pieczarkowe), ale też krem z kalafiora, zupa pomidorowa (dodaj do niej serek śmietankowy albo ziołowy, a każdy będzie pytał, co zrobiłeś, że jest tak dobra). Serkami można zagęszczać nie tylko zupy kremy, ale też zwykłe zupy. Możesz dodać serki do jarzynowej, kalafiorowej, pieczarkowej czy ogórkowej. Jednocześnie serki są po prostu świetnymi zabielaczami zup.
Czytaj też:
Gdy chcę ograniczyć kalorie, robię ryż z kalafiora. Ten dodatek pasuje do wielu dańCzytaj też:
Taką zupę wiśniową w każde lato robiła moja babcia. Można ją jeść na ciepło i na zimno