Jajka, szpinak i dobry parmezan to sprawdzone połączenie. Tym razem spróbuj jajek ze szpinakiem w wersji śniadaniowej – i nie będzie to jajecznica ze szpinakiem. To bardziej coś w rodzaju szpinakowej szakszuki.
Jak zrobić jajka ze szpinakiem?
Do zrobienia dania doskonale sprawdzi się łatwo dostępny w marketach szpinak baby. Małe listki szybko stracą objętość i zwykle są ju umyte, więc jedna czynność już odchodzi. Ważne jest, aby w momencie wbijania jajek, na patelni nie było zbyt dużo soku, który puszcza szpinak. Koniecznie go odparuj.
Jajka w tym przepisie smaży się niczym sadzone, a bardziej niczym jajka w tradycyjnej szakszuce. Po prostu wystarczy je wbić na szpinak i poczekać, aż się zetną. Na koniec posypać tartym parmezanem i podawać od razu, najlepiej z dobrym pieczywem.
Przepis: Jajka ze szpinakiem
Proste danie, błyskawiczne danie dla całej rodziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 308
Składniki
- 150 g liści szpinaku
- 2 jajka
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie szpinakuRozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią szpinak. Kiedy liście zaczną zmniejszać objętość, dopraw je solą i pieprzem i skrop lekko sokiem z cytryny. Jeśli na patelni pojawi się zbyt dużo wody, odparuj ją.
- Smażenie jajW szpinaku zrób dwa wgłębienia i wbij w nie jajka. Dopraw jajka sola i pieprzem, przykryj i trzymaj na kuchence, aż białka się zetną. Gorące posyp parmezanem i podawaj od razu.
Inne pomysły na jajka ze szpinakiem
Nasz przepis możesz modyfikować i dodawać na patelnię z jajkami i szpinakiem swoje ulubione składniki. Do szpinaku idealnie pasuje czosnek – jeśli go lubisz, wciśnij ząbek i wrzuć na oliwę, przesmaż krótko i dopiero połóż na patelni szpinak. Jeśli masz ochotę na coś bardziej ostrego, dodaj papryczkę chili. Smak całej potrawy idealnie podkreśli masło. Niezależnie od tego, na którą wersję dania przygotujesz, możesz dołożyć odrobinę masła podczas smażenia szpinaku.
Ja najbardziej lubię posypać szpinak jajkiem dobrym parmezanem, ale możesz tu wykorzystać także inne sery. Może to być również feta czy sery kozie. Gotowe danie można także posypać prażonymi orzechami włoskimi albo prażonymi płatkami migdałów czy pestek słonecznika.
Tak przygotowane jajka są rewelacyjnym daniem śniadaniowym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je również na obiad: wypróbuj szpinak z jajkiem zaserwowany z młodymi ziemniakami z dużą ilością koperku.
Czytaj też:
Do jajecznicy z parówkami dodaję nieoczywisty składnik. Sycące śniadanie w kilka chwilCzytaj też:
Jak wyhodować idealny szczypior na parapecie? Wiele osób popełnia jeden błąd