Nigdy nie używam orzechów prosto z torebki. Jedna czynność sprawia, że są idealne do ciast i sałatek

Nigdy nie używam orzechów prosto z torebki. Jedna czynność sprawia, że są idealne do ciast i sałatek

Dodano: 
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie Źródło:Unsplash
Dorzucasz orzechy do ciasta czy sałatek prosto z torebki? Tym razem spróbuj to zrobić inaczej. Gwarantuję, że poczujesz różnicę.

Prażenie orzechów to prosta i szybka czynność, która sprawia, że smakują jeszcze lepiej. Są idealnie chrupiące, wyraziste, lekkie. Jeśli nie masz przekonania, po prostu spróbuj: różnicę poczujesz przy pierwszym chrupnięciu.

W przypadku niektórych rodzajów orzechów – na przykład orzechów włoskich – prażenie pozwala także pozbyć się goryczki. Prażenie sprawia również, że łatwo obrać niektóre orzechy ze skórki – to sprawdzi się przy orzechach laskowych. Prażyć można (i warto!) także różnego rodzaju nasiona i pestki: na przykład słonecznika czy dyni.

Jak prawidłowo uprażyć orzechy?

Do prażenia orzechów możesz wykorzystać piekarnik albo patelnię. Patelnia jest szybszym sposobem i sprawdzi się, jeśli nie potrzebujesz dużej ilości orzechów.

Prażenie orzechów w piekarniku

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Orzechy wyłóż równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika na ok. 6-7 minut. Orzechy powinny lekko się zrumienić (ale nie przypalić).

Prażenie orzechów na patelni

Wrzuć orzechy na dobrze rozgrzaną i koniecznie suchą patelnię. Mieszaj orzechy (lub nasiona) do momentu, aż zaczną się robić lekko złote. Prażenie na patelni jest zwykle szybsze, ale trzeba uważać, bo łatwo wówczas orzechy przypalić. Jeśli orzechy są gotowe, przesyp je na talerz lub do miski, aby nie miały dalej kontaktu z gorącą patelnią.

Do czego wykorzystać prażone orzechy i nasiona?

Prażone orzechy i nasiona same w sobie mogą być smaczną przekąską. Tak przygotowane są doskonałe jako dodatek do ciast, chlebów, jako chrupiący element sałatek, posypka do zup. Prażone orzechy wyniosą także poranną owsiankę na zupełnie nowy poziom. Na bazie prażonych orzechów można także robić masła orzechowe i orzechowy kremy (np. domową nutellę z prażonych orzechów laskowych), idealnie pasują także do past kanapkowych czy pasztetów.

Czytaj też:
Domowa nutella z awokado. Jej zrobienie zajmie ci pięć minut
Czytaj też:
To najzdrowsza wersja owsianki. Do płatków dodaj te małe ziarenka

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl