W zimnej części roku śledzie to szczególnie cenny składnik diety. Oprócz niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 zapewniają także witaminę D oraz cynk, a wszystkie te związki wspierają odporność. Gdy łączę rybę z dobrym masłem i chudym twarogiem, wystarczą tylko kilka dodatków, by smarowidło zachwycało smakiem.
Jak zrobić pastę śledziową z masłem?
Składniki wystarczy zblendować, a całe przygotowanie pasty nie zajmuje dziesięciu minut. Używam do niej solonych filetów śledziowych typu matjas. Wcześniej moczę je przez 30-60 minut w zimnej wodzie, zmieniając ją w tym czasie 1-2 razy. Gdy natomiast mi się spieszy, sięgam po dobrze osączoną rybę w oleju i zmniejszam ilość masła do 80 gramów.
Do smarowidła często dokładam świeżą papryczkę chili lub suszoną w płatkach, bo doskonale przełamuje smak ryby i masła. Ilość przyprawy można jednak zmniejszyć albo z niej zrezygnować.
Smak dodatku do pieczywa podkręcają świeże zioła. Świetnie pasują tu kiełki rzeżuchy lub rzodkiewki. Gdy ich nie mam, sięgam po niezawodny szczypiorek, który zwykle trzymam posiekany w zamrażarce.
Przepis: Pasta śledziowa z masłem
Smakowite smarowidło kanapkowe z popularnej, zdrowej ryby.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Rosyjska
- Czas przygotowania
- 9 min.
- Czas gotowania
- 1 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 93 w każdej porcji
Składniki
- 100 g filetów śledziowych wymoczonych w wodzie
- 100 g miękkiego masła
- 100 g chudego twarogu
- 2 żółtka z jajek na twardo
- 1/2 czerwonej papryczki chili (opcjonalnie)
- 3 łyżki posiekanej rzeżuchy albo cienkiego szczypiorku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój śledzie na kawałki. Pokrusz twaróg i posiekaj drobno papryczkę, jeśli jej używasz. Rotop połowę masła.
- Blendowanie pastyZmiksuj rybę na gładką masę z twarogiem, żółtkami i płynnym masłem. Wrzuć papryczkę i blenduj jeszcze chwilę, żeby rozdrobnić ją na małe kawałki. Utrzyj masę z resztą masła, połącz z ziołami i dopraw pastę do smaku solą oraz pieprzem.
Pasta śledziowa z masłem – wskazówki
Klasycznym składnikiem pasty śledziowej z masłem jest serek topiony. Zastępuję go chudym twarogiem nie tylko dlatego, że mój ulubiony naturalny produkt zawiera niemal o 130 kalorii i 18 gramów tłuszczu mniej na sto gramów.
Sery topione są uznawane za niezdrowe ze względu na skład i wysoki stopień przetworzenia. Zawierają emulgatory w postaci fosforanów, które „kradną” wapń z organizmu i wpływają niekorzystnie na nerki oraz kości. Mają też sporo soli, co w połączeniu ze śledziem tworzy szczególnie niekorzystną mieszankę.
Pastę można wzbogacić o drobno posiekaną cebulę, a także dołożyć całe jajka ugotowane na twardo w miejsce samych żółtek czy natkę pietruszki zamiast użytych ziół. Niektórzy dodają do niej również przyprawę maggi.
Czytaj też:
To smarowidło do chleba robię z popularnej ryby i 3 dodatków. Wszystkich rzuca na kolanaCzytaj też:
Gdy robi się zimno, mieszam 2 składniki i mam pastę, która stawia mnie na nogi. Kanapki znikają w minutę
