Aż trudno uwierzyć, że ta jajecznica nie ma grama tradycyjnych tłuszczów, jak masło, olej czy oliwa. Aby ją zrobić nie potrzeba wiele: chodzi o to, aby na patelni położyć kilka aromatycznych plasterków... żółtego sera.
Jak zrobić jajecznicę z serem?
Aby zrobić jajecznicę z żółtym serem, potrzebujesz oprócz jajek, soli i pieprzu kilka plasterków żółtego sera. Chodzi o to, aby najpierw na rozgrzaną patelnię położyć ser i od razu wbić jajka. Nie przesadź z ilością sera: u mnie to zwykle 2-3 plasterki na jajecznicę z 4-6 jaj. Tu warto metodą prób i błędów znaleźć ulubioną proporcję. Kiedy wbijesz jajka i widzisz, że zaczynają się delikatnie ścinać, a ser topić, wymieszaj całość: dokładnie tak, jak przy smażeniu tradycyjnej jajecznicy. Ser połączy się z jajkami i nada całemu daniu wyjątkowej kremowości.
Jaki ser będzie dobry do jajecznicy? Każdy, który dobrze się topi podczas obróbki termicznej. Może to być np. cheddar, emmentaler, gouda czy edam.
Taką jajecznicę można posypać świeżym szczypiorkiem, doskonale smakuje z chrupiącym pieczywem i dodatkiem świeżych warzyw, np. pomidorów i cebuli.
Na czym można smażyć jajecznicę?
Najczęściej jajecznicę smaży się na maśle, ale też dobrej oliwie z oliwek czy tłuszczu wytopionego z podsmażonego boczku (najpierw rumienimy i wytapiamy boczek, a potem wbijamy na to jajka). Nie są to jednak jedyne możliwości.
Jajka można smażyć także na oleju kokosowym (ten rafinowany nie ma posmaku kokosa), smalcu (jajka zyskają charakterystyczny aromat tego tłuszczu, dlatego warto wybrać smalec dobrej jakości), ale też innych olejach, najlepiej neutralnych w smaku, np. ryżowym czy winogronowym. Ciekawą opcją jest dodanie do jajek majonezu: wystarczy wymieszać jajka z majonezem i w takiej wersji wylać masę na patelnię bez żadnych innych dodatków.
Można też zrobić jajecznicę na sucho albo jajecznicę na wodzie. W pierwszym przypadku potrzebna będzie dobra, nieprzywierająca patelnia: jajka wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż, aż się zetną. W drugim przypadku na rozgrzaną patelnię trzeba wylać niewielką ilość wody i na gorącą wbić jajka. To najbardziej niskokaloryczna wersja śniadaniowego klasyka.
Czytaj też:
Też robisz suchą jajecznicę? To przez ten jeden błąd. Wystarczy mały trik, by wyszła kremowa jak masłoCzytaj też:
Grecy nie jedzą innej jajecznicy. Obłędnie pyszne i zdrowe śniadanie to kilka prostych składników
