Gdy ograniczam w diecie pieczywo, często piekę ten bezglutenowy chleb. Wykorzystuję w nim same naturalne produkty, w tym trzy mleczne, mąkę migdałową i jajka. Ta białkowa kombinacja daje energię i syci na wiele godzin, ułatwiając redukcję kalorii. Do takiej kromki nie potrzebuję już masła, sera ani wędliny. Wystarczy lekka pasta jarzynowa i świeże warzywa – i dietetyczny posiłek gotowy.
Jak zrobić chleb proteinowy na mozzarelli?
Bazą mojego wypieku są kulki mozzarelli z wody, kremowy serek i kwaśna śmietana. Zamiast pszennej mąki używam tej z migdałów, a strukturę nadają jajka. To połączenie sprawia, że kromka pieczywa dostarcza aż 7 gramów białka.
Odpowiednią konsystencję dania zapewniają łuski babki jajowatej. To suchy błonnik ze zdrowych nasionek, który działa żelująco i zagęszczająco. Masę z jego dodatkiem odstawiam na co najmniej kwadrans, a nawet na dłużej. Gdy dobrze zgęstnieje, można piec bochenek bez formy.
Do mojego chleba dokładam nie tylko proszek do pieczenia, ale też sodę oczyszczoną. Gdy wchodzi w reakcję z kwasami ze śmietany, jeszcze bardziej spulchnia miękisz.
Przepis: Chleb proteinowy na mozzarelli
Pyszny bezglutenowy bochenek o wysokiej zawartości białka
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 22
- Liczba kalorii
- 149 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mozzarelli z wody
- 120 g kremowego serka
- 4 jajka
- 2 i 1/2 szklanki maki migdałowej
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% tłuszczu
- 1/3 szklanki łuski babki jajowatej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWłóż mozzarellę z serkiem do kąpieli wodnej i mieszaj do rozpuszczenia. Nastaw piekarnik na 160 stopni. Wyłóż keksówkę pergaminem do pieczenia i posmaruj w środku olejem.
- Blendowanie ciastaZblenduj sery z jajkami, mąką migdałową, śmietaną i łuskami babki, dodając proszek do pieczenia, sodę i sól. Gdy składniki się połączą, przelej ciasto do formy i odstaw na około 15 minut.
- PieczenieWstaw formę do piekarnika na 30-35 minut, a gdy chleb się przyrumieni, wyciągnij formę i odstaw na 5 minut. Następnie wyjmij bochenek na kratkę i poczekaj, aż wystygnie.
Chleb wysokobiałkowy na mozzarelli – wskazówki
Moje pieczywo dostarcza sporo białka, ale przygotowane z klasycznych produktów nie będzie lekkie. Ponieważ nabiał i migdały mają pokaźną zawartość tłuszczu, dawka tego składnika w kromce to 12 gramów.
Można ją obniżyć, odejmując pół szklanki mąki migdałowej i dokładając w jej miejsce proszek białkowy. Odżywka bez cukru i smaku, wyprodukowana z serwatki czy roślinna, to produkt oczyszczony bez zbędnych dodatków. Zawiera aż 70-90 procent cennego składnika i pomaga znacznie podbić jego ilość w posiłkach.
Zastępując również kremowy serek i śmietanę gęstym skyrem zero procent, można korzystnie zmienić proporcje związków odżywczych w wypieku. Porcja (czyli kromka) będzie wtedy dostarczała 132 kalorie, 10 gramów białka i 8,5 grama tłuszczu. Taki bochenek jest już bardziej „keto”, czyli odpowiedni na odchudzającej diecie ketogenicznej.
Czytaj też:
Zrezygnowałam z chia. Te niepozorne ziarenka uspokoiły jelita, zmniejszyły apetyt i poprawiły cholesterolCzytaj też:
Genialne ciasto do weekendowej kawy robię bez grama mąki. Delikatny wypiek wręcz rozpływa się w ustach
