Zamiast kłaść plastry na kanapki, robię z nich chleb bez mąki. Idealnie pomaga w odchudzaniu

Zamiast kłaść plastry na kanapki, robię z nich chleb bez mąki. Idealnie pomaga w odchudzaniu

Dodano: 
Chleb proteinowy na mozzarelli
Chleb proteinowy na mozzarelli Źródło: Shutterstock / Micaela Fiorellini
Ten chleb bez mąki pszennej pomaga mi jeść mniej węglowodanów, a więcej białka. Dzięki temu łatwiej panuję nad apetytem i szybciej gubię kilogramy. Zamiast zwykłego pieczywa polecam pyszny keto bochenek na mozzarelli.

Gdy ograniczam w diecie pieczywo, często piekę ten bezglutenowy chleb. Wykorzystuję w nim same naturalne produkty, w tym trzy mleczne, mąkę migdałową i jajka. Ta białkowa kombinacja daje energię i syci na wiele godzin, ułatwiając redukcję kalorii. Do takiej kromki nie potrzebuję już masła, sera ani wędliny. Wystarczy lekka pasta jarzynowa i świeże warzywa – i dietetyczny posiłek gotowy.

Jak zrobić chleb proteinowy na mozzarelli?

Bazą mojego wypieku są kulki mozzarelli z wody, kremowy serek i kwaśna śmietana. Zamiast pszennej mąki używam tej z migdałów, a strukturę nadają jajka. To połączenie sprawia, że kromka pieczywa dostarcza aż 7 gramów białka.

Odpowiednią konsystencję dania zapewniają łuski babki jajowatej. To suchy błonnik ze zdrowych nasionek, który działa żelująco i zagęszczająco. Masę z jego dodatkiem odstawiam na co najmniej kwadrans, a nawet na dłużej. Gdy dobrze zgęstnieje, można piec bochenek bez formy.

Do mojego chleba dokładam nie tylko proszek do pieczenia, ale też sodę oczyszczoną. Gdy wchodzi w reakcję z kwasami ze śmietany, jeszcze bardziej spulchnia miękisz.

Przepis: Chleb proteinowy na mozzarelli

Pyszny bezglutenowy bochenek o wysokiej zawartości białka

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
22
Liczba kalorii
149 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mozzarelli z wody
  • 120 g kremowego serka
  • 4 jajka
  • 2 i 1/2 szklanki maki migdałowej
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% tłuszczu
  • 1/3 szklanki łuski babki jajowatej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWłóż mozzarellę z serkiem do kąpieli wodnej i mieszaj do rozpuszczenia. Nastaw piekarnik na 160 stopni. Wyłóż keksówkę pergaminem do pieczenia i posmaruj w środku olejem.
  2. Blendowanie ciastaZblenduj sery z jajkami, mąką migdałową, śmietaną i łuskami babki, dodając proszek do pieczenia, sodę i sól. Gdy składniki się połączą, przelej ciasto do formy i odstaw na około 15 minut.
  3. PieczenieWstaw formę do piekarnika na 30-35 minut, a gdy chleb się przyrumieni, wyciągnij formę i odstaw na 5 minut. Następnie wyjmij bochenek na kratkę i poczekaj, aż wystygnie.

Chleb wysokobiałkowy na mozzarelli – wskazówki

Moje pieczywo dostarcza sporo białka, ale przygotowane z klasycznych produktów nie będzie lekkie. Ponieważ nabiał i migdały mają pokaźną zawartość tłuszczu, dawka tego składnika w kromce to 12 gramów.

Można ją obniżyć, odejmując pół szklanki mąki migdałowej i dokładając w jej miejsce proszek białkowy. Odżywka bez cukru i smaku, wyprodukowana z serwatki czy roślinna, to produkt oczyszczony bez zbędnych dodatków. Zawiera aż 70-90 procent cennego składnika i pomaga znacznie podbić jego ilość w posiłkach.

Zastępując również kremowy serek i śmietanę gęstym skyrem zero procent, można korzystnie zmienić proporcje związków odżywczych w wypieku. Porcja (czyli kromka) będzie wtedy dostarczała 132 kalorie, 10 gramów białka i 8,5 grama tłuszczu. Taki bochenek jest już bardziej „keto”, czyli odpowiedni na odchudzającej diecie ketogenicznej.

Czytaj też:
Zrezygnowałam z chia. Te niepozorne ziarenka uspokoiły jelita, zmniejszyły apetyt i poprawiły cholesterol
Czytaj też:
Genialne ciasto do weekendowej kawy robię bez grama mąki. Delikatny wypiek wręcz rozpływa się w ustach