Kuchnia toskańska jest pełna prostych dań, które zaskakują bogatym smakiem. Moim odkryciem była biała fasola, którą podano mi w sosie własnym. Recepturę poznałam już po powrocie do Polski i nie mogłam przestać jej jeść przez kolejny miesiąc.
Jak zrobić fasolę w butelce?
Fasola w butelce (fagioli al fiasco) to nasiona, które piecze się w szkle, zamiast gotować w garnku. Oryginalnie służyły do tego pękate butelki po winie chianti, od których odcinano szyjki. Do środka wkładano namoczone ziarna i dodatki, po czym wstawiano na całą noc do wygasającego pieca. Rano danie było gotowe do jedzenia. Dziś dostępne są specjalne butelki do gotowania fasoli, choć równie dobrze można użyć dużego słoja owiniętego folią aluminiową. Ja jednak zawsze biorę duże żaroodporne naczynie wyposażone w pokrywkę.
Do przygotowania fasoli tym sposobem pasują świeże zioła, które dodaje się w całych gałązkach. Gdy jadłam ją po raz pierwszy, w wywarze pływał rozmaryn. Można jednak użyć tymianku czy szałwii, a także dołożyć całe ziarna pieprzu. Inną polecaną przyprawą jest świeża albo suszona papryczkę chili.
Przepis: Fasola gotowana w piekarniku
Rozpływająca się w ustach biała fasola w aromatycznym sosie czosnkowo-ziołowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg białej fasoli cannellini albo dowolnej innej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1/2 główki czosnku
- 5 gałązek świeżego rozmarynu
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
Sposób przygotowania
- Moczenie fasoliPrzepłucz fasolę wodą i zalej w dużym garnku kilkoma litrami wody. Przykryj i odstaw na ok. 12 godzin.
- PieczenieFasolę osącz i przepłucz, włóż do żaroodpornego naczynia i dolej świeżą wodę. Powinna przykrywać nasiona warstwą kilku centymetrów. Dodaj sól, czosnek i rozmaryn i nalej na wierzch oliwę. Nałóż pokrywkę i wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni na 2-3 godziny.
Jak jeść fasolę gotowaną w piekarniku?
Fasolę gotowaną w żaroodpornym naczyniu najlepiej jeść razem z bulionem, w którym się gotowała, a do tego wziąć kromkę świeżego pieczywa. To również świetny dodatek do zup i sosów. Zazwyczaj dodaję do nich nasiona razem z płynem, by dosmaczyć i zagęścić danie. Natomiast odsączoną fasolę często wrzucam do sałatek i warzyw duszonych w sosie. Robię z niej także pasty na chleb, np. smalczyk z dodatkiem cebuli smażonej z jabłkiem i majeranku.
Potrawę często przyrządzam z kilograma fasoli, po czym wkładam na gorąco do wyparzonych słoików. Mając takie zapasy w lodówce w każdej chwili mogę wyczarować z niej smaczny i pożywny posiłek.
Czytaj też:
Dwa składniki z puszki mieszam z kilkoma dodatkami i robię pyszną sałatkę. Można się nią najeśćCzytaj też:
Tę pastę do pieczywa robię z 2 tanich składników. Jest pyszna i bardzo pożywna