Tym daniem zachwyciłam się we Włoszech. Fasolę „z flaszki” robię w domu i zawsze mam zapas w lodówce

Tym daniem zachwyciłam się we Włoszech. Fasolę „z flaszki” robię w domu i zawsze mam zapas w lodówce

Dodano: 
Fasola pieczona w szkle
Fasola pieczona w szkle Źródło: Anna Rokicka-Żuk
Wszyscy byli zdziwieni, gdy w eleganckiej restauracji zamówiłam fasolę. To była jednak najlepsza wersja w moim życiu. Dowiedziałam się, jak łatwo przygotować ją w domu i od tamtej pory zawsze mam słoik tej fasoli w lodówce.

Kuchnia toskańska jest pełna prostych dań, które zaskakują bogatym smakiem. Moim odkryciem była biała fasola, którą podano mi w sosie własnym. Recepturę poznałam już po powrocie do Polski i nie mogłam przestać jej jeść przez kolejny miesiąc.

Jak zrobić fasolę w butelce?

Fasola w butelce (fagioli al fiasco) to nasiona, które piecze się w szkle, zamiast gotować w garnku. Oryginalnie służyły do tego pękate butelki po winie chianti, od których odcinano szyjki. Do środka wkładano namoczone ziarna i dodatki, po czym wstawiano na całą noc do wygasającego pieca. Rano danie było gotowe do jedzenia. Dziś dostępne są specjalne butelki do gotowania fasoli, choć równie dobrze można użyć dużego słoja owiniętego folią aluminiową. Ja jednak zawsze biorę duże żaroodporne naczynie wyposażone w pokrywkę.

Do przygotowania fasoli tym sposobem pasują świeże zioła, które dodaje się w całych gałązkach. Gdy jadłam ją po raz pierwszy, w wywarze pływał rozmaryn. Można jednak użyć tymianku czy szałwii, a także dołożyć całe ziarna pieprzu. Inną polecaną przyprawą jest świeża albo suszona papryczkę chili.

Przepis: Fasola gotowana w piekarniku

Rozpływająca się w ustach biała fasola w aromatycznym sosie czosnkowo-ziołowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg białej fasoli cannellini albo dowolnej innej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1/2 główki czosnku
  • 5 gałązek świeżego rozmarynu
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin

Sposób przygotowania

  1. Moczenie fasoliPrzepłucz fasolę wodą i zalej w dużym garnku kilkoma litrami wody. Przykryj i odstaw na ok. 12 godzin.
  2. PieczenieFasolę osącz i przepłucz, włóż do żaroodpornego naczynia i dolej świeżą wodę. Powinna przykrywać nasiona warstwą kilku centymetrów. Dodaj sól, czosnek i rozmaryn i nalej na wierzch oliwę. Nałóż pokrywkę i wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni na 2-3 godziny.

Jak jeść fasolę gotowaną w piekarniku?

Fasolę gotowaną w żaroodpornym naczyniu najlepiej jeść razem z bulionem, w którym się gotowała, a do tego wziąć kromkę świeżego pieczywa. To również świetny dodatek do zup i sosów. Zazwyczaj dodaję do nich nasiona razem z płynem, by dosmaczyć i zagęścić danie. Natomiast odsączoną fasolę często wrzucam do sałatek i warzyw duszonych w sosie. Robię z niej także pasty na chleb, np. smalczyk z dodatkiem cebuli smażonej z jabłkiem i majeranku.

Potrawę często przyrządzam z kilograma fasoli, po czym wkładam na gorąco do wyparzonych słoików. Mając takie zapasy w lodówce w każdej chwili mogę wyczarować z niej smaczny i pożywny posiłek.

Czytaj też:
Dwa składniki z puszki mieszam z kilkoma dodatkami i robię pyszną sałatkę. Można się nią najeść
Czytaj też:
Tę pastę do pieczywa robię z 2 tanich składników. Jest pyszna i bardzo pożywna