Aksamitny, domowy twarożek z popularnego, zdrowego produktu. Jest pyszny i robi się sam

Aksamitny, domowy twarożek z popularnego, zdrowego produktu. Jest pyszny i robi się sam

Dodano: 
Domowy twaróg
Domowy twaróg Źródło: Shutterstock / Nick Alias
Macie ochotę na kremowy, aksamitny twarożek? Leciutko kwaskowy, delikatnie słony, który rozpływa się w ustach? Możecie go zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy jeden zdrowy produkt, szczypta soli i gaza.

Produkcja domowych twarogów została już nieco zapomniana. Głównie dlatego, że nie mamy na to czasu, a poza tym, często kupujemy mleko UHT, które na twaróg się nie nadaje. Jednak ręczę wam, że nic nie dorówna domowemu twarożkowi. Jeśli jeszcze go nie robiliście, spróbujcie, a będziecie zachwyceni. Dziś pokażę wam, jak zrobić banalnie prosty twaróg z jogurtu naturalnego.

Kilka słów o twarogu z jogurtu naturalnego

Twaróg z jogurtu naturalnego to produkt pochodzący z Bliskiego Wschodu. Jest popularny w Libanie, Syrii, Turcji i Izraelu i znany pod nazwą labneh. Charakteryzuje się gęstą, kremową konsystencją oraz delikatnie kwaskowym i lekko słonym smakiem. Robi się go bardzo prosto, z gęstego jogurtu naturalnego, np. typu greckiego i szczypty soli. Smakiem i wyglądem przypomina nieco twarożek kanapkowy czy śmietankowy.

Jak zrobić twaróg z jogurtu naturalnego?

By przygotować domowy, kremowy twarożek potrzebujecie tylko dwóch składników i dwóch materiałów pomocniczych. Jeśli chodzi o surowce, są to jogurt naturalny i trochę soli. Ze sprzętów przyda wam się duża gaza oraz garnek. Poza tym musicie się uzbroić nieco w cierpliwość, bo na twarożek czeka się ok. 12-18 godzin. Jednak nie napracujecie się przy nim zbytnio, bo w zasadzie robi się sam.

Na garnku należy zamocować gazę, a potem przelać na nią jogurt wymieszany z solą. Całą konstrukcję należy wstawić do lodówki i czekać mniej więcej dobę, by usunąć nadmiar serwatki. Jeśli poczekacie 2 doby, twarożek będzie bardziej zwarty i gęsty.

Przepis: Twarożek jogurtowy

Kremowy, domowy twarożek

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
arabska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 1 l jogurtu naturalnego (może być grecki)
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Nastawianie twaroguJogurt wymieszaj z solą. Na garnku zawieś gazę (możesz nią wyłożyć sito zawieszone na garnku). Przelej na nią jogurt, gazę zbierz nad jogurtem i lekko zwiąż. Całość wstaw do lodówki.
  2. OdciekanieJogurt odsączaj z serwatki przez 12-18 godzin, jeśli chcesz uzyskać miękki twarożek albo 1-2 doby, jeśli ma być bardziej zwarty i gęsty. Przełóż go do pojemnika i zużyj w ciągu 2-3 dni.

Wskazówka: Twarożek jogurtowy to świetny dodatek do pieczywa, dip do warzyw czy prosta przystawka. Wystarczy tylko polać go oliwą i oprószyć przyprawami.

Czym wzbogacić domowy twaróg?

Jeśli chcecie, by wasz domowy twarożek miał wyrazisty smak, możecie go wzbogacić różnymi dodatkami. Dobrze sprawdzą się np.: przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszanka ziół suszonych, papryka wędzona, pieprz czarny, koperek, natka, mięta, suszone pomidory czy posiekane oliwki.

Czytaj też:
Żaden twarożek z ziołami. Z białego sera robię ekspresową pastę, którą zachwycam gości
Czytaj też:
Taki twarożek mogę jeść na okrągło. Idealny na kanapki i do ziemniaków