To słodkie śniadanie jem bez wyrzutów sumienia. Zamiast mąki używam zdrowego składnika

To słodkie śniadanie jem bez wyrzutów sumienia. Zamiast mąki używam zdrowego składnika

Dodano: 
Zdrowe placki
Zdrowe placki Źródło: Shutterstock / Maslova Valentina
Moim dzieciom przejadły się już tosty i jajecznica na śniadanie. Dlatego wymyśliłam te pyszne placuszki. Ich podstawą jest zdrowy produkt, dlatego, choć podaję je na słodko, można je jeść bez wyrzutów sumienia.

W moim domu na śniadanie zwykle są tosty albo jajecznica, ale wszystkim już się przejadły. Dlatego wymyśliłam nową potrawę. Są nią proste placuszki, które podaję na słodko. Nie dodaję do nich mąki, tylko nadzwyczaj wartościowy składnik. Dzięki niemu te placuszki można jeść bez wyrzutów sumienia.

Jak przygotować płatki owsiane na placki?

Podstawą tych zdrowych placuszków są płatki owsiane. Najpierw zalewam je mlekiem, choć można też wodą i odstawiam na 10-15 minut, by zmiękły. Potem krótko je blenduję, żeby zamieniły się w prawie gładką masę.

Płatki owsiane na placki można też przygotować nieco inaczej. Można je najpierw zblendować, by zamieniły się na w miarę jednolity proszek. A potem potraktować je niczym mąkę i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Jak zrobić placki owsiane?

Te wartościowe placuszki owsiane przygotowuję głównie z płatków owsianych. Do namoczonych i zblendowanych dodaję jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dorzucam też rozgnieciony banan, który świetnie podkręca smak tej delikatnej potrawy. Tak przygotowaną masę smażę na patelni beztłuszczowej lub na odrobinie oleju. Gdy zrobią się rumiane, można je ściągać z patelni i podawać. Ich przygotowanie zajmuje mi ok. 15 minut.

Przepis: Placuszki owsiane

Pożywne placuszki śniadaniowe z płatków owsianych

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
300 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaPłatki owsiane zalej mlekiem i odstaw na 10–15 minut, by zmiękły (jeśli używasz błyskawicznych – wystarczy kilka minut). Po tym czasie zblenduj je na lekko grudkowatą masę. Dodaj rozgnieciony banan, jajko i proszek do pieczenia, składniki krótko wymieszaj.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź nieduże porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż placki będą złociste.

Placki owsiane – kilka wskazówek

Oto kilka podpowiedzi, dzięki którym placuszki owsiane wyjdą jeszcze smaczniejsze.

  • Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można do niego dodać odrobinę mleka. Jeśli zbyt rzadkie, wsypać trochę mąki owsianej lub zwykłej.
  • Do ciasta na placuszki można też dodać trochę cynamonu, wanilii lub ciemnego kakao. Dodadzą potrawie ciekawego smaku.
  • Placuszki owsiane najlepiej smakują podane z jogurtem naturalnym i miodem. Można je też jednak zaserwować z jogurtem i świeżymi owocami albo z ulubionym dżemem.

Czytaj też:
Delikatne placuszki z serka wiejskiego. Domownicy tylko pytają, z czym dziś je podam
Czytaj też:
Rozgniatam twaróg i dwa banany. Te placuszki robię 20 minut, a rodzina wcina z przyjemnością